Γιατί το TikTok περιορίζει τα φίλτρα ομορφιάς για τους ανήλικους

Γιατί το TikTok περιορίζει τα φίλτρα ομορφιάς για τους ανήλικους
The TikTok short-form video hosting service application is seen on a mobile device in this illustration photo taken on 14 March, 2024. The US House of Representatives on the 13th of March passed a bill that will force owner ByteDance to divest TIkTok or have the app banned in the United States. Lawmakers cite concerns over privacy issues and Chinese influence over TikTok. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το TikTok προχωράει στην επιβολή νέων κανόνων για τα φίλτρα ομορφιάς και σε αυστηρότερους ελέγχους για την ηλικία, προκειμένου να προστατέψει τους ανήλικους.

Νέους περιορισμούς αναμένεται να εφαρμόσει το TikTok κατά την χρήση της εφαρμογής, σε μια προσπάθεια να ελαττώσει τις αντιδράσεις όσων συνδέουν την πλατφόρμα με το φαινόμενο της μειωμένης αυτοεκτίμησης που παρατηρείται στους εφήβους.

Πιο συγκεκριμένα, οι έφηβοι θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς στη χρήση φίλτρων ομορφιάς στο TikTok. Δεν θα έχουν πια τη δυνατότητα να αυξάνουν τεχνητά το μέγεθος των ματιών τους, να γεμίζουν τα χείλη τους και να λειαίνουν ή να αλλάζουν τον τόνο της επιδερμίδας τους.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, οι περιορισμοί θα ισχύουν για φίλτρα, όπως το “Bold Glamour,” που αλλάζουν τα χαρακτηριστικά των παιδιών με τρόπους που το μακιγιάζ δεν μπορεί. Τα φίλτρα με κωμικό χαρακτήρα, όπως αυτά που προσθέτουν αυτιά λαγού ή μύτες σκύλου, δεν θα επηρεαστούν.

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, που αριθμεί ένα δισεκατομμύριο χρήστες ανακοίνωσε αυτές τις αλλαγές κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ για την ασφάλεια στα ευρωπαϊκά της κεντρικά γραφεία στο Δουβλίνο.

Η αποτελεσματικότητα των περιορισμών θα εξαρτηθεί από το αν οι χρήστες δηλώνουν την πραγματική τους ηλικία, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα.

Υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι τα φίλτρα ομορφιάς ασκούν πίεση στους εφήβους, ιδίως στα κορίτσια, και τους οδηγούν να προσπαθούν συνεχώς για μια αψεγάδιαστη εξωτερική εμφάνιση. Όλο αυτό, έρχεται με αρνητικές συναισθηματικές συνέπειες. Κάποιοι έφηβοι για παράδειγμα, έχουν περιγράψει πώς, μετά τη χρήση φίλτρων, θεωρούσαν το πραγματικό τους πρόσωπο άσχημο.

Το TikTok ανακοίνωσε επίσης ότι ενισχύει τα συστήματά του για να αποκλείσει χρήστες κάτω των 13 ετών από την πλατφόρμα. Πριν από το τέλος του έτους, η πλατφόρμα θα ξεκινήσει δοκιμές νέων αυτοματοποιημένων συστημάτων που χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση για την ανίχνευση χρηστών που παραβιάζουν τους περιορισμούς ηλικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα «προστατευτικά μέτρα» για τα φίλτρα ομορφιάς και την επαλήθευση ηλικίας αποτελούν μέρος ενός κύματος προσαρμογών στην ασφάλεια στο διαδίκτυο που ανακοινώνονται από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ενόψει της επιβολής αυστηρότερων κανονισμών τους επόμενους μήνες, με πιθανές βαριές κυρώσεις για παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Roblox, η πλατφόρμα παιχνιδιών με 90 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες, ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τους νεότερους χρήστες από την πρόσβαση σε πιο βίαιο, χυδαίο ή τρομακτικό περιεχόμενο, μετά από προειδοποιήσεις για εκμετάλλευση παιδιών, κακοποίηση και κοινοποίηση ακατάλληλων εικόνων.

Το Instagram, που ανήκει στη Meta, εγκαινίασε «λογαριασμούς για εφήβους» για χρήστες κάτω των 18 ετών, επιτρέποντας στους γονείς μεγαλύτερο έλεγχο στις δραστηριότητες των παιδιών, όπως η δυνατότητα αποκλεισμού τους από την εφαρμογή κατά τις νυχτερινές ώρες.

Ο Andy Burrows, διευθύνων σύμβουλος του Molly Rose Foundation, ενός οργανισμού που επικεντρώνεται στην πρόληψη αυτοκτονιών, κάλεσε το TikTok να είναι πλήρως διαφανές σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν τα μέτρα διασφάλισης ηλικίας και την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση του αριθμού χρηστών κάτω των 13 ετών στην πλατφόρμα

Ο Burrows πρόσθεσε: «Το TikTok πρέπει να δράσει γρήγορα για να διορθώσει τις συστημικές αδυναμίες του σχεδιασμού του που επιτρέπουν τη ροή επιβλαβούς περιεχομένου να προτείνεται αλγοριθμικά σε νέους ηλικίας 13 ετών και άνω».

Η NSPCC περιέγραψε την κίνηση προστασίας ηλικίας ως «ενθαρρυντική» αλλά «μόνο την κορυφή του παγόβουνου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247.gr