Γιατί το TikTok βάζει υδατογράφημα στα βίντεο που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη

Γιατί το TikTok βάζει υδατογράφημα στα βίντεο που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη
EDMONTON, CANADA - APRIL 28: An image of a woman holding a cell phone in front of the Tik Tok logo displayed on a computer screen, on April 29, 2024, in Edmonton, Canada. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τι γνωστοποίησε η θυγατρική της κινεζικής ByteDance.

Το TikTok ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί μια τεχνολογία για να επισημαίνει εικόνες και βίντεο που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη και ανεβαίνουν στην υπηρεσία κοινής χρήσης βίντεο.

Η θυγατρική της κινεζικής ByteDance γνωστοποίησε πως θα υιοθετήσει τα «Content Credentials», ένα ψηφιακό υδατογράφημα που δηλώνει τον τρόπο δημιουργίας και επεξεργασίας των εικόνων. Η τεχνολογία Content Credential πρωτοστάτησε από την Adobe, αλλά είναι ανοιχτή για χρήση από άλλες εταιρείες και έχει ήδη υιοθετηθεί από εταιρείες όπως η OpenAI, δημιουργός του ChatGPT, μετέδωσε το Reuters.

Οι ερευνητές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως παραπληροφόρηση σε μια προσπάθεια παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές αυτό το φθινόπωρο. Το TikTok ήταν ήδη μεταξύ μιας ομάδας 20 εταιρειών τεχνολογίας που νωρίτερα φέτος υπέγραψαν μια συμφωνία με την οποία δεσμεύτηκαν να την καταπολεμήσουν.

Το YouTube, το οποίο ανήκει στην Google καθώς και η Meta, στην οποία ανήκουν το Instagram και το Facebook, δήλωσαν επίσης ότι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν διαπιστευτήρια περιεχομένου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακοίνωση της εταιρείας:

Συνεργασία με τον κλάδο μας για την προώθηση της διαφάνειας και της παιδείας στην τεχνητή νοημοσύνη

Adam Presser, Head of Operations & Trust and Safety

Σήμερα, μοιραζόμαστε ενημερώσεις σχετικά με τις συνεχείς προσπάθειές μας να βοηθήσουμε τους δημιουργούς να εκφράσουν με ασφάλεια και υπευθυνότητα τη δημιουργικότητά τους με περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη (AI) (AIGC). Το TikTok αρχίζει να επισημαίνει αυτόματα περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη (AIGC) όταν μεταφορτώνεται από ορισμένες άλλες πλατφόρμες. Για να το κάνουμε αυτό, συνεργαζόμαστε με τον Συνασπισμό για την Προέλευση και Αυθεντικότητα Περιεχομένου – Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA) και γινόμαστε η πρώτη πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο που εφαρμόζει την τεχνολογία Διαπιστευτηρίων Περιεχομένου Content Credentials. Για να βοηθήσουμε την κοινότητά μας να περιηγηθεί στο AIGC και να διαχειριστεί την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο λανσάρουμε επίσης νέους πόρους γραμματισμού στα μέσα, τους οποίους αναπτύξαμε με την καθοδήγηση ειδικών, όπως το Mediawise.

Επένδυση στη διαφάνεια καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται

Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει απίστευτα δημιουργικές ευκαιρίες, αλλά μπορεί να μπερδέψει ή να παραπλανήσει τους θεατές εάν δεν γνωρίζουν ότι το περιεχόμενο δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη. Η επισήμανση βοηθά να γίνει ξεκάθαρο αυτό το πλαίσιο — γι’ αυτό επισημαίνουμε το AIGC κατασκευασμένο με εφέ TikTok AI και ζητάμε από τους δημιουργούς να επισημαίνουν το ρεαλιστικό AIGC για περισσότερο από ένα χρόνο. Κατασκευάσαμε επίσης ένα πρώτο στο είδος του εργαλείο για να το κάνουμε αυτό εύκολο, το οποίο έχουν χρησιμοποιήσει πάνω από 37 εκατομμύρια δημιουργοί από το περασμένο φθινόπωρο.

Συνεργασία με τον κλάδο μας για την επισήμανση του AIGC

Από σήμερα, επεκτείνουμε την αυτόματη επισήμανση του AIGC που δημιουργήθηκε σε ορισμένες άλλες πλατφόρμες, λανσάροντας τη δυνατότητα ανάγνωσης Διαπιστευτηρίων Περιεχομένου, μια τεχνολογία από τον Συνασπισμό για την Προέλευση και Αυθεντικότητα Περιεχομένου (C2PA) . Τα Διαπιστευτήρια Περιεχομένου επισυνάπτουν “μεταδεδομένα” στο περιεχόμενο, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αναγνωρίσουμε και να επισημάνουμε αμέσως την AIGC. Αυτή η δυνατότητα άρχισε να κυκλοφορεί σήμερα και θα εφαρμοστεί σε όλους τους χρήστες παγκοσμίως τις επόμενες εβδομάδες.

Τους επόμενους μήνες, θα αρχίσουμε επίσης να επισυνάπτουμε Διαπιστευτήρια Περιεχομένου στο περιεχόμενο του TikTok, το οποίο θα παραμείνει στο περιεχόμενο κατά τη λήψη. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το εργαλείο ταυτοποίησης Verify του C2PA για να βοηθήσει στον εντοπισμό του AIGC που δημιουργήθηκε στο TikTok και ακόμη και να μάθει πότε, πού και πώς δημιουργήθηκε ή επεξεργάστηκε το περιεχόμενο. Άλλες πλατφόρμες που υιοθετούν Διαπιστευτήρια Περιεχομένου θα μπορούν να το επισημαίνουν αυτόματα.

Καθοδηγώντας την υιοθέτηση από τον κλάδο

Για να συμβάλουμε στην υιοθέτηση των Διαπιστευτηρίων Περιεχομένου στον κλάδο μας, συμμετέχουμε επίσης στην Πρωτοβουλία Αυθεντικότητας Περιεχομένου (CAI) υπό την ηγεσία της Adobe. Το TikTok είναι η πρώτη πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο που εφαρμόζει τα Διαπιστευτήρια Περιεχομένου. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του AIGC με αυτόματη επισήμανση στο TikTok μπορεί να είναι αρχικά σταδιακή, καθώς πρέπει να έχει τα μεταδεδομένα Διαπιστευτηρίων Περιεχομένου για να το αναγνωρίσουμε και να το επισημάνουμε. Ωστόσο, καθώς το εφαρμόζουν και άλλες πλατφόρμες, θα μπορούμε να κάνουμε επισήμανση σε περισσότερο περιεχόμενο.

“Έχοντας μια τεράστια κοινότητα δημιουργών και χρηστών στο TikTok παγκοσμίως, είμαστε ενθουσιασμένοι που τους καλωσορίζουμε τόσο στο C2PA όσο και στο CAI καθώς ξεκινά το ταξίδι για την παροχή μεγαλύτερης διαφάνειας και αυθεντικότητας στην πλατφόρμα. Σε μια εποχή που μπορεί να τροποποιηθεί οποιοδήποτε ψηφιακό περιεχόμενο, είναι απαραίτητο να παρέχουμε τρόπους στο κοινό για να διακρίνει τι είναι αλήθεια. Η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος”. – Dana Rao, General Counsel και Chief Trust Officer, Adobe

Προώθηση γραμματισμού στα μέσα

Ενώ οι ειδικοί συνιστούν ευρέως την επισήμανση AIGC ως τρόπο υποστήριξης της δημιουργίας υπεύθυνου περιεχομένου, προειδοποιούν επίσης ότι οι ετικέτες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση εάν οι θεατές δεν γνωρίζουν το πλαίσιο σχετικά με το τι εννοούν. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με ειδικούς για να αναπτύξουμε εκστρατείες γραμματισμού στα μέσα που μπορούν να βοηθήσουν την κοινότητά μας να εντοπίσει και να σκεφτεί κριτικά το AIGC και την παραπληροφόρηση.

“Το Fact-Checking (Έλεγχος Γεγονότων) Δίκτυό μας για εφήβους έχει αποκτήσει ένα κοινό, με καινοτόμα βίντεο γραμματισμού στα μέσα στο TikTok, από το 2019. Πέντε χρόνια μετά, είμαστε ενθουσιασμένοι που δίνουμε τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους να διαχωρίσουν τα γεγονότα από τη φαντασία στο διαδίκτυο.” — Alex Mahadevan, Διευθυντής, MediaWise

Συνεχίζοντας την αντιμετώπιση του επιβλαβούς περιεχομένου

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να απολαμβάνουν υπεύθυνα περιεχόμενο που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη, θα υπάρξουν κακόβουλοι που θα χρησιμοποιήσουν το AIGC ώστε σκόπιμα να εξαπατήσουν. Είμαστε σε επαγρύπνηση έναντι αυτών των κινδύνων, γι’ αυτό και οι πολιτικές μας απαγορεύουν ρητά το επιβλαβές παραπλανητικό περιεχόμενο που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη —είτε φέρει ετικέτα είτε όχι— ενώ φέτος υπογράψαμε μια κλαδική συμφωνία για την καταπολέμηση της χρήσης παραπλανητικής τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογές. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην καταπολέμηση του επιβλαβούς AIGC εξελίσσοντας τα προληπτικά μας μοντέλα ανίχνευσης, συμβουλευόμενοι ειδικούς και συνεργαζόμενοι με ομότιμους φορείς για κοινές λύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: