Γιατί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε φέτος στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ
- 11/10/2020, 20:00
- SHARE
του David Meyer
«Η ανάγκη διεθνούς αλληλεγγύης και πολυμερούς συνεργασίας είναι πιο εμφανής από ποτέ». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία της η Berit Reiss-Andersen, πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, καθώς ανακοίνωνε τον φετινό νικητή του Νόμπελ Ειρήνης: το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP).
Το WFP είναι ο μεγαλύτερος εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, με έμφαση στην αντιμετώπιση της πείνας και στην προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας- έργο που συχνά περιλαμβάνει προσπάθειες ειρήνευσης σε χώρες όπως η Υεμένη και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η δουλειά του είναι πάντα σημαντική, αλλά η επιτροπή αποφάσισε ότι ο ρόλος του ήταν ακόμη πιο σημαντικός δεδομένης της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Η πανδημία ενισχύει τους λόγους για να λάβει το βραβείο», δήλωσε η Reiss-Andersen, η οποία προσέθεσε ότι υπήρξε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν στο όριο της πείνας. «Η πανδημία αύξησε την ανάγκη για επισιτιστική βοήθεια».
Η Reiss-Andersen, η οποία χαρακτήρισε την πείνα ως «ένα από τα παλαιότερα μέσα σύγκρουσης στον κόσμο», ήταν επίσης ξεκάθαρη ότι η απόφαση της επιτροπής έχει τον χαρακτήρα «έκκλησης προς τη διεθνή κοινότητα να μην υποχρηματοδοτεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι δεν λιμοκτονούν».
Με την τρέχουσα χρηματοδότηση του προγράμματος, προειδοποίησε, περίπου 265 εκατομμύρια άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν μέσα σε ένα χρόνο.
«Ενόψει της πανδημίας, το WFP έχει επιδείξει μια εντυπωσιακή ικανότητα να εντείνει τις προσπάθειές του», δήλωσε η Reiss-Andersen. «Η τροφή είναι το καλύτερο εμβόλιο κατά του χάους».
Η επιτροπή εξέτασε 318 υποψηφίους για να αποφασίσει ποιος θα λάβει το πιο διάσημο βραβείο στον κόσμο. Ο κατάλογος είναι εμπιστευτικός, αν και φέτος είναι γνωστό ότι υποβλήθηκαν υποψηφιότητες για την ακτιβίστρια για το κλίμα Greta Thunberg, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Loujain al-Hathloul από τη Σαουδική Αραβία, και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Η πολυμερής διπλωματία φαίνεται να αντιμετωπίζει έλλειψη σεβασμού αυτές τις μέρες και η Επιτροπή Νόμπελ θέλησε να τονίσει αυτήν την πτυχή», δήλωσε η Reiss-Andersen.