Γιατροί σχεδιάζουν AI εργαλείο για την πρόβλεψη παρενεργειών σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Γιατροί σχεδιάζουν AI εργαλείο για την πρόβλεψη παρενεργειών σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού
Photo: pixabay.com
Δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες δείχνουν ότι το εργαλείο μπορεί να προβλέψει αν η ασθενής θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τη χειρουργική επέμβαση και την ακτινοθεραπεία.

Γιατροί ανέπτυξαν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προβλέψει ποιες ασθενείς με καρκίνο του μαστού κινδυνεύουν περισσότερο από παρενέργειες μετά τη θεραπεία.

Παγκοσμίως, 2 εκατομμύρια γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με τη νόσο, η οποία είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες στις περισσότερες χώρες.

Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, η έγκαιρη ανίχνευση και ένα ευρύτερο φάσμα θεραπευτικών επιλογών έχουν βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης τα τελευταία χρόνια, αλλά πολλές ασθενείς θα εμφανίσουν συχνά εξουθενωτικές παρενέργειες μετά τη θεραπεία.

Μια διεθνής ομάδα ιατρών, επιστημόνων και ερευνητών σχεδίασε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να υποδείξει πόσο πιθανό είναι ένας ασθενής να αντιμετωπίσει προβλήματα μετά από χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία. Η τεχνολογία, η οποία δοκιμάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε πιο εξατομικευμένη φροντίδα, σύμφωνα με τον Guardian.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ευτυχώς, τα ποσοστά μακροχρόνιας επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά για ορισμένες ασθενείς αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζήσουν με τις παρενέργειες της θεραπείας τους», δήλωσε ο Dr Tim Rattay, σύμβουλος χειρουργός μαστού και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Leicester. «Αυτές περιλαμβάνουν δερματικές αλλαγές, ουλές, λεμφοίδημα, το οποίο είναι ένα επώδυνο πρήξιμο του χεριού, ακόμη και καρδιακή βλάβη από τη θεραπεία με ακτινοβολία.

Γι’ αυτό το λόγο αναπτύσσουμε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για την ενημέρωση των γιατρών και των ασθενών σχετικά με τον κίνδυνο χρόνιου πρηξίματος του χεριού μετά από χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία για καρκίνο του μαστού. Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς και τους ασθενείς στις επιλογές για την ακτινοθεραπεία και θα μειώσει τις παρενέργειες για όλους τους ασθενείς».

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύτηκε να προβλέπει το λεμφοίδημα έως και τρία χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση και την ακτινοθεραπεία, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 6.361 ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Στους ασθενείς που βρέθηκαν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για οίδημα στο χέρι θα μπορούσαν να προσφερθούν εναλλακτικές θεραπείες ή πρόσθετη υποστήριξη κατά τη διάρκεια και μετά τις θεραπείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: