Γιαχία Σινουάρ: Το Ισραήλ δημοσίευσε βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Χαμάς

Sinwar-hamas
epa11551757 Houthi supporters use a tarpaulin to shelter from the rain while another holds a picture of Hamas leader Yahya Sinwar during an anti-US and Israel protest in Sana'a, Yemen, 16 August 2024. Thousands of people participated in the rally in solidarity with the Palestinian people and condemning the US support for Israel's military operation in the Gaza Strip, amid escalating tensions over the Houthis' maritime attacks in the seas around Yemen. The protest came a day after Houthi leader Abdul-Malik al-Houthi vowed to launch an anti-Israel retaliatory operation and step up missile and drone attacks on shipping lanes in the Red Sea and the Gulf of Aden in retaliation for Israel's military operations in the Gaza Strip. The Houthi leader claimed that the US has carried out at least ten airstrikes in Yemen over the past week. EPA/YAHYA ARHAB Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κύριος αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ εντοπίστηκε από ένα ισραηλινό μίνι drone την ώρα που βρισκόταν ετοιμοθάνατος στα ερείπια ενός κτιρίου στη νότια Γάζα και τον κατέγραψε πεσμένο σε μια καρέκλα καλυμμένο με σκόνη, σύμφωνα με βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές αρχές την Πέμπτη.

Καθώς το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αιωρούνταν σε κοντινή απόσταση, το βίντεο τον δείχνει να πετάει ένα ραβδί προς αυτό.

Μετά από ένα εντατικό ανθρωποκυνηγητό που διήρκεσε περισσότερο από ένα χρόνο, τα ισραηλινά στρατεύματα που σκότωσαν τον Σινουάρ αρχικά δεν γνώριζαν ότι είχαν πιάσει τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό της χώρας τους μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών την Τετάρτη, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν περιορίσει σταδιακά την περιοχή όπου μπορούσε να δράσει, δήλωσε ο στρατός την Πέμπτη, αφού οδοντιατρικά αρχεία, δακτυλικά αποτυπώματα και δοκιμές DNA παρείχαν την τελική επιβεβαίωση του θανάτου του Σινουάρ.

Αλλά σε αντίθεση με άλλους ηγέτες μαχητών που εντοπίστηκαν και σκοτώθηκαν από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ που σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 13 Ιουλίου, η επιχείρηση που τελικά σκότωσε τον Σινουάρ δεν ήταν ένα προγραμματισμένο και στοχευμένο χτύπημα ή μια επιχείρηση που διεξήχθη από επίλεκτους κομάντος.

Αντ’ αυτού, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τον βρήκαν στρατιώτες πεζικού από την ταξιαρχία Bislach, μια μονάδα που συνήθως εκπαιδεύει μελλοντικούς διοικητές μονάδων.
Οι στρατιώτες ερευνούσαν την Τετάρτη μια περιοχή στην περιοχή Ταλ Ελ Σουλτάν της νότιας Γάζας, όπου πίστευαν ότι βρίσκονταν ανώτερα μέλη της Χαμάς.

Οι στρατιώτες είδαν τρεις ύποπτους μαχητές να κινούνται ανάμεσα σε κτίρια και άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σινουάρ διέφυγε σε ένα ερειπωμένο κτίριο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, βλήματα άρματος μάχης και ένας πύραυλος εκτοξεύτηκαν επίσης εναντίον του κτιρίου.

Την Πέμπτη, ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από ένα μίνι drone που, όπως είπε, έδειχνε τον Σινουάρ, βαριά τραυματισμένο στο χέρι, να κάθεται σε μια καρέκλα, με το πρόσωπό του καλυμμένο με ένα μαντήλι. Το φιλμ τον δείχνει να προσπαθεί να πετάξει ένα ραβδί στο drone, σε μια μάταιη προσπάθεια να το ρίξει.

Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ο Σινουάρ αναγνωρίστηκε μόνο ως μαχητής, αλλά τα στρατεύματα εισήλθαν και τον βρήκαν με ένα όπλο, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και 40.000 σέκελ (10.731,63 δολάρια).

«Προσπάθησε να διαφύγει και οι δυνάμεις μας τον εξουδετέρωσαν», δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεοπτική ενημέρωση.

Η ίδια η Χαμάς δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο, αλλά πηγές εντός της ομάδας δήλωσαν ότι οι ενδείξεις που έχουν δει υποδηλώνουν ότι ο Σινουάρ πράγματι σκοτώθηκε από ισραηλινά στρατεύματα.

Τους τελευταίους μήνες της ζωής του, ο Σινουάρ, ο κύριος αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 κατά του Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, φαίνεται ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί τηλέφωνα και άλλο εξοπλισμό επικοινωνίας που θα επέτρεπε στις ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ να τον εντοπίσουν.Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πίστευαν ότι κρυβόταν σε μία από τις τεράστιες σήραγγες που έσκαψε η Χαμάς κάτω από τη Γάζα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά καθώς όλο και περισσότερες αποκαλύπτονται από τα ισραηλινά στρατεύματα, ακόμη και οι σήραγγες δεν αποτελούσαν εγγύηση για τη διαφυγή από τη σύλληψη.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι οποίοι γνώριζαν τον Σινουάρ ως αδίστακτο και αφοσιωμένο εχθρό, ανησυχούσαν επί μακρόν ότι είχε περιβάλει τον εαυτό του με μερικούς από τους 101 Ισραηλινούς και ξένους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα ως ανθρώπινη ασπίδα για να προστατευτεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com