Γυναίκες 1 στους 2 εργαζόμενους στα Goody’s, αλλά…
- 07/08/2024, 12:41
- SHARE
Από τα 2.239 άτομα που εργάσθηκαν πέρυσι στον όμιλο Goody’s (το 2022 απασχολούνταν 2.142 άτομα) τα 1.119 ήταν γυναίκες εκ των οποίων πάνω από τις μισές, δηλαδή οι 605, ηλικίας 31-50 ετών.
Όμως παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες φαίνεται να έχουν ίσες ευκαιρίες και εκπροσώπηση στον όμιλο εστίασης, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η ισότητα αυτή περιορίζεται στα χαμηλά στρώματα. Από τους 295 διευθυντές -σ.σ. σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα franchise- που εκπαιδεύτηκαν πέρυσι μόνο οι 81 ήταν γυναίκες.
Μάλιστα η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτυπώνεται και στις απολαβές. Σύμφωνα με τον Απολογισμό ESG 2022 (σ.σ. τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) η αναλογία του βασικού μισθού και των αποδοχών των γυναικών προς τους άνδρες ήταν στο 0,7 στους γενικούς διευθυντές, και στο 0,9 στους διευθυντές/προϊσταμένους τμημάτων, στους διοικητικούς υπαλλήλους και στο εργατικό προσωπικό.
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων, δηλαδή η διαφορά μέσων αποδοχών ανάμεσα στις γυναίκες και στους άνδρες, δεν αφορά φυσικά μόνο τον όμιλο Goody’s.
Οι γυναίκες στην Ε.Ε. κερδίζουν περίπου 12.7% λιγότερο ανά ώρα εργασίας από τους άνδρες. Ένα μικρότερο μισθολογικό χάσμα δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη μεγαλύτερη ισότητα των φύλων. Σε ορισμένα κράτη μέλη, τα μειωμένα μισθολογικά χάσματα συνδέονται με τη χαμηλότερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Με τη σειρά τους, τα μεγαλύτερα μισθολογικά χάσματα τείνουν να σχετίζονται με τα υψηλά ποσοστά γυναικών που εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης ή με τη συγκέντρωσή τους σε περιορισμένο αριθμό επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton ενώ ο αριθμός των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις συνεχίζει να καταγράφει άνοδο, η ετήσια πρόοδος που σημειώνεται είναι ανησυχητικά αργή. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις ανέρχεται σε 32,4%, καταγράφοντας αύξηση μόλις 0,5% σε σχέση με το 2022 και μόνο 13% από το 2004, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη έρευνα της Grant Thornton για το Γυναικείο Επιχειρείν. Με αυτόν τον ρυθμό, το 2025 το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις θα ανέρχεται μόλις στο 34%.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις κατέγραψε άνοδο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, στο 37% έναντι 28% το 2022, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν καμία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση κατέγραψε πτώση στο 11% έναντι 22%, γεγονός που αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η έρευνα.
Όμως για να κλείσει αυτό το χάσμα, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα απαιτηθούν αρκετές δεκαετίες. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) έχει προσδιορίσει τον χρόνο που απαιτείται στα 132 χρόνια!