Γιώργος Ελευθερίου (Sentio Solutions): Φτιάχνοντας το wearable των συναισθημάτων
- 26/05/2020, 16:09
- SHARE
Οι wearable συσκευές, δηλαδή οι συσκευές που μπορούν να φορεθούν ή να κρατηθούν στο σώμα, έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια, αυξανόμενες από 325 εκατ. το 2016 σε 722 εκατ. το 2019, ενώ ο αριθμός των συσκευών αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισ. μέχρι το 2022, σύμφωνα με το ερευνητικό τμήμα της Statista. Η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να μετρά βήματα, καρδιακούς παλμούς, θερμίδες μέχρι και την ποιότητα του ύπνου του χρήστη.
Εμπνευσμένοι από τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η wearable τεχνολογία, ο Γιώργος Ελευθερίου και ο Χάρης Τσίρμπας ίδρυσαν το 2015 στις ΗΠΑ την healthtech startup Sentio Solutions, με στόχο να βελτιώσουν τον τρόπο «αντιμετώπισης» της ψυχικής ασθένειας.
Το ξεκίνημα της εταιρείας
Η ιδέα τους ήταν να δημιουργήσουν ένα «fitbit για τα συναισθήματα». Δηλαδή, με τον ίδιο τρόπο που κάποιες συσκευές χρησιμοποιούνται προκειμένου να παρακολουθούμε την υγεία του σώματός μας μέσα στην ημέρα, έτσι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια συσκευή που θα μπορούσε να παρακολουθεί και να ποσοτικοποιεί τα δεδομένα της ψυχικής μας υγείας.
«Η ιδέα μας ήρθε μέσα από μια συζήτηση πάνω στις δυνατότητες των wearables και τη μεγάλη απήχηση που έχουν στην αμερικανική αγορά. Επιπλέον, και οι δύο είχαμε βιώσει αγχώδεις διαταραχές, λόγω του φόρτου εργασίας και της πίεσης που κυριαρχούσε στην καθημερινότητά μας. Έτσι, μέσα από την επαφή μας με την ψυχοθεραπεία συνειδητοποιήσαμε ήταν ότι στον κλάδο της ψυχικής υγείας δεν χρησιμοποιούνται αντικειμενικά δεδομένα, όπως σε άλλους κλάδους της υγείας».
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα να μένουν για χρόνια χωρίς θεραπεία. Χαρακτηριστικό είναι πως στην Αμερική ο μέσος χρόνος από όταν κάποιος ξεκινά να έχει συμπτώματα μέχρι το να λάβει βοήθεια από κάποιον ψυχοθεραπευτή είναι οκτώ χρόνια. Παράλληλα, το ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα δημιουργεί ένα αίσθημα μοναξιάς στους ασθενείς, καθώς λαμβάνουν την υποστήριξη από τον ψυχολόγο τους στο πλαίσιο της συνεδρίας, αλλά μέχρι την επόμενη συνεδρία είναι ουσιαστικά μόνοι τους. «Θέλαμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών και παράλληλα να δώσουμε για πρώτη φορά αντικειμενικά δεδομένα στους ψυχοθεραπευτές», δηλώνει ο Γ. Ελευθερίου.
Η Sentio Solutions έκανε τα πρώτα της βήματα τον Ιούλιο του 2015 στην Αμερική (Νέα Υόρκη), όπου βρίσκονταν οι δύο συνεργάτες για σπουδές. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην αρχή ήταν αρκετές, αλλά όχι και ασυνήθιστες για τις περισσότερες startups, καθώς είχαν να κάνουν με τα πρώτα funding rounds. Επίσης, στην Αμερική το hype για την wearable τεχνολογία είχε αρχίσει να κοπάζει, ενώ παράλληλα, στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπήρχαν πηγές χρηματοδότησης εκείνη την περίοδο. Έτσι οι δύο συνεργάτες επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση επενδυτών στις ΗΠΑ, όπου υπήρχαν περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια.
Ο πρώτος επενδυτής ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2015, και λίγους μήνες μετά, στις αρχές δηλαδή του 2016, η εταιρεία μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, προκειμένου να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την καινοτομία και την startup κοινότητα, με μέντορες που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στο επιχειρηματικό τους ταξίδι.
Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας παραμένουν μέχρι σήμερα στο Σαν Φρανσίσκο και εκεί εργάζεται η ομάδα πίσω από το business operation. Παράλληλα η εταιρεία διαθέτει γραφεία και στην Ελλάδα (ομάδα 40 ατόμων), όπου βρίσκονται τα τμήματα του προϊόντος, του R&D, το μεγαλύτερο κομμάτι των operations της εταιρείας και ένα τμήμα του business development που επικεντρώνεται περισσότερο στην Ευρώπη.
Η Sentio Solutions έχει προχωρήσει σε δύο γύρους χρηματοδότησης, ενός pre-seed που ανήλθε στα 1,8 εκατ. δολάρια και ενός γύρου seed, που έφτασε τα 4,5 εκατ. δολάρια. «Στον τελευταίο γύρο έκανε lead η Felicis Ventures, με τη συμμετοχή των Anthemis Exponential Ventures και SOSV, που έχει 10% unicorn rate. Η χρηματοδότηση αυτή σημαίνει πολλά για εμάς, γιατί μας βοηθά να επεκταθούμε και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με πριν. Τα χρήματα πρακτικά χρησιμοποιήθηκαν για να αυξήσουμε την ομάδα μας, κάτι που μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε την προϊοντική μας δημιουργία», αναφέρει ο Γιώργος Ελευθερίου.
Το καινοτόμο προϊόν
Το 2016 το «Feel» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του CES στο Λας Βέγκας. «Σε εκείνη τη φάση το προϊόν μας ήταν μια wearable συσκευή που απευθυνόταν σε καταναλωτές και στόχευε στη βελτίωση του συναισθηματικού well-being των ανθρώπων», αναφέρει.
Η συσκευή πρακτικά φαινόταν να καταφέρνει το ακατόρθωτο: Να μπορεί ένας αλγόριθμος να κατανοεί τα ανθρώπινα συναισθήματα. Το wristband χρησιμοποιώντας τη μηχανική μάθηση (deep learning), αναλύει την απόκριση του νευρικού συστήματος (βιοδείκτες), όπως τους χτύπους της καρδιάς, έτσι ώστε να «ανιχνεύσει» τα συναισθήματα του χρήστη και στη συνέχεια να του δώσει προτεινόμενες λύσεις. «Αυτοί οι αλγόριθμοι είναι προσαρμοσμένοι και εξατομικευμένοι στον κάθε χρήστη» συμπληρώνει.
Τα πρώτα σχόλια για το προϊόν ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά, κάτι που έκανε τους δημιουργούς της συσκευής να δουν τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Η εταιρεία έκανε μια «στροφή» στοχεύοντας σε ένα πιο συγκεκριμένο κοινό, καθώς έγινε εμφανές ότι το προϊόν θα ταίριαζε καλύτερα σε ανθρώπους που είχαν αντιμετωπίσει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, είτε αυτό ήταν ήπιας, είτε σοβαρής κατάστασης, παρά στον γενικό πληθυσμό. Έτσι, «από εταιρεία που έφτιαχνε μια συσκευή για το ευ ζην των καταναλωτών, μετατραπήκαμε σε μια digital healthcare εταιρεία, που φτιάχνει digital therapeutics και βιοδείκτες για τον χώρο της ψυχικής υγείας. Οπότε ξεκινήσαμε σταδιακά να ενσωματώνουμε στο πρόγραμμά μας, την έννοια της απομακρυσμένης ψυχολογικής βοήθειας, με τη συνεργασία μας με ψυχοθεραπευτές και mental health coaches, έτσι ώστε να προσφέρουμε υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο στους πελάτες μας και παράλληλα να δώσουμε τεχνικά δεδομένα σε θεραπευτές και γιατρούς για πρώτη φορά στον χώρο της ψυχικής υγείας».
Πώς λειτουργούν τα προγράμματα «Feel»
Ο στόχος της εταιρείας, όπως είχαμε προαναφέρει είναι να προσφέρει πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχιατρικής περίθαλψης 24/7/365. «Θέλουμε όταν κάποιος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα σχετικά με την ψυχική υγεία να λαμβάνει υποστήριξη σε πραγματικό χρόνο», δηλώνει ο Γιώργος Ελευθερίου.
Αυτό επιτυγχάνεται με το Feel πρόγραμμα της Sentio Solutions. Ο χρήστης αρχικά φοράει τη συσκευή, που μοιάζει με ένα απλό βραχιόλι, και το συνδέει με την εφαρμογή της εταιρείας στο κινητό του. Στη συνέχεια, η συσκευή παρακολουθεί τους βιοδείκτες του χρήστη και σε περίπτωση που εντοπίσει ότι ο χρήστης είναι για παράδειγμα στρεσαρισμένος, του στέλνει ειδοποίηση μέσω της εφαρμογής με κάποιες προτεινόμενες ενέργειες, έτσι ώστε να αισθανθεί καλύτερα. Οι ειδοποιήσεις είναι πλήρως αυτοματοποιημένες, ενώ οι προτεινόμενες ενέργειες είναι προσωποποιημένες στον κάθε χρήστη, ανάλογα με τις συνεδρίες του χρήστη με τον ψυχοθεραπευτή του.
Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διαρκούν 15 λεπτά, αλλά αν τα έντονα συναισθήματα επιμείνουν, η υπηρεσία ενεργοποιεί αυτόματα τη στήριξη του χρήστη από τον ειδικό. Ο τρόπος θεραπείας που ακολουθείται είναι η Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία, λόγω της ύπαρξής του στο κλινικό πρωτόκολλο και της εγγύτητάς του με τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχολογικών προβλημάτων, μέσω των προγραμμάτων της Sentio Solutions.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται από τους χρήστες ανήκουν αποκλειστικά σε αυτούς και κανείς δεν έχει πρόσβαση πέρα από τους ίδιους και τους ψυχοθεραπευτές τους, οι οποίοι δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας.
Τα προγράμματα που προσφέρει η Sentio Solutions είναι το Feel και το «Feel Relief», το οποίο κυκλοφόρησε πριν μερικές εβδομάδες και είναι στοχευμένο στην επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στην ψυχική υγεία σε ανθρώπους με προβλήματα αγχώδους διαταραχής ή κατάθλιψης.
Συνήθως τα προγράμματα χορηγούνται μέσω ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά το τελευταίο διάστημα η εταιρεία ξεκίνησε να διαθέτει το Feel Relief και απευθείας στους καταναλωτές, ενώ όταν κάποιος χρειάζεται επιπλέον υποστήριξη θα μπορεί να συνεχίσει με το πρόγραμμα Feel. Τα προγράμματα θα είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα, μάλιστα με μειωμένο κόστος έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ανθρώπους που τα χρειάζονται.
Η λίστα 40under40 του Fortune Greece και οι συμβουλές στους νέους επιχειρηματίες
Η κατάταξη της Sentio Solutions στη φετινή λίστα 40under40 του Fortune Greece γεμίζει με υπερηφάνεια τους ιδρυτές της εταιρείας, αλλά όπως αναφέρει ο κ. Ελευθερίου, η κάθε διάκριση αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κάθε startup χρειάζεται πολύ χρόνο μέχρι να αναδειχθεί, επομένως ο κάθε νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να «εξοπλιστεί» με επιμονή για τις δύσκολες στιγμές που θα έρθουν. Επιπλέον, ο κάθε εν δυνάμει startupper θα πρέπει να έχει πάθος με αυτό που κάνει, καθώς το ταξίδι το οποίο επιλέγει είναι «εξαιρετικά δύσκολο». Τέλος, ιδιαίτερα για τους Έλληνες επιχειρηματίες, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να κάνουν πιο μεγαλόπνοα σχέδια, να οραματίζονται και να θέτουν υψηλούς στόχους για τις επιχειρήσεις τους.
«Έχουμε τις προδιαγραφές σαν χώρα και σαν κοινωνία δημιουργήσουμε κάτι που θα επαναπροσδιορίσει έναν κλάδο. Είναι ενθαρρυντική η πρόοδος του οικοσυστήματος στην Ελλάδα και νομίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε εταιρείες που αναπτύσσονται ακόμα παραπάνω», καταλήγει.