Γιώργος Πατσής: Στην Οbrela είμαστε οι ψηφιακοί «φρουροί» των πελατών μας
- 22/06/2021, 11:02
- SHARE
Τον περασμένο Μάιο η είδηση της κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε µεγάλος αγωγός καυσίµων ο οποίος εφοδιάζει τις νότιες και ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ ήταν στα πρώτα θέµατα της ειδησεογραφίας για ηµέρες, στα µεγαλύτερα ενηµερωτικά πρακτορεία παγκοσµίως. Οι διαχειριστές του αγωγού Colonial Pipeline, µέσω του οποίου διακινείται 45% του συνόλου των καυσίµων της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, αναγκάστηκαν να κλείσουν όλο το δίκτυό του, ενώ ανακοίνωσαν ότι οι χάκερ ζητούν λύτρα για να ξεµπλοκάρουν το ηλεκτρονικό του σύστηµα. Σίγουρα δεν είναι και η πιο συνηθισµένη είδηση, όµως πλέον δεν θα πρέπει να µας προκαλεί µεγάλη έκπληξη, σε µια περίοδο που τα πάντα βασίζονται στην τεχνολογία. Ζούµε στην εποχή της Τέταρτης Βιοµηχανικής Επανάστασης και, όσο το ψηφιακό αποτύπωµα οργανισµών, κρατών και επιχειρήσεων ενισχύεται, τόσο περισσότερες είναι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε ψηφιακούς εισβολείς κάθε είδους. «Όλα πλέον έχουν αρχίσουν και συµβιώνουν µε την τεχνολογία και ο φυσικός µε τον ψηφιακό κόσµο έχουν έρθει σε σύγκλιση, αναπτύσσοντας σηµαντική αλληλεξάρτηση. Δεν ξέρεις κυριολεκτικά πού ξεκινάει ο ψηφιακός και πού ο φυσικός κόσµος. Όσο αναπτύσσεται το ψηφιακό αποτύπωµα µεγαλώνει και η ανάγκη προστασίας» αναφέρει ο Γιώργος Πατσής, CEO και co-founder της Obrela Security Industries, ο οποίος µας υποδέχεται στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.
Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ χρόνια από τη συµµετοχή του στην πρώτη ελληνική έκδοση της λίστας «40under40» το 2013, µαζί µε άλλους 39 επιχειρηµατίες κάτω των 40 ετών, που καινοτοµούν και διακρίνονται για τη δραστηριότητά τους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τότε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας (Cyber Security) είχε συµπληρώσει τρία χρόνια λειτουργίας, έχοντας προλάβει το πρώτο «κύµα» σε µια τεράστια αγορά παγκοσµίως και βάζοντας τις βάσεις για τη σηµερινή της εξέλιξη.
Τα χρόνια που ακολούθησαν πέτυχε σηµαντικούς ρυθµούς ανάπτυξης και κερδοφορίας µε µηδενικό δανεισµό (κύκλος εργασιών έξι εκατ. ευρώ και EBITDA δύο εκατ. ευρώ το 2020), έφτασε σήµερα να απασχολεί σχεδόν 100 ανθρώπους σε πέντε διαφορετικά κράτη και να εξυπηρετεί πελάτες σε περισσότερες από οχτώ χώρες (Ελλάδα, Γερµανία, Μεγάλη Βρετανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, Κύπρο, Ιορδανία, Φιλιππίνες).
Σύµφωνα µάλιστα µε την Gartner, τον αµερικανικό κολοσσό έρευνας και συµβουλευτικής σε θέµατα τεχνολογίας, η Obrela έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε µία από τις 20 κατεξοχήν αναγνωρισµένες εταιρείες του κλάδου της.
«Έχουµε γραφεία σε Μεγάλη Βρετανία (Λονδίνο), Σαουδική Αραβία (Ριάντ), Ντουµπάι, ενώ το µεγαλύτερο µέρος του ανθρώπινου δυναµικού µας είναι στην Αθήνα. Σε λίγες ηµέρες ανοίγουµε εταιρεία και στη Γερµανία» συµπληρώνει ο Γιώργος και η ξενάγησή µας στον κόσµο του Cyber Security ξεκινά.
“Η πανδημία ήταν ένα ξαφνικό σοκ για όλους. Μέσα σε έναν χρόνο κάναμε ψηφιακό «άλμα», το οποίο, για να πραγματοποιηθεί, έπρεπε να περάσουν επτά με δέκα χρόνια”.
Ψηφιακό άλμα δέκα χρόνων σε λίγους μήνες
Ότι η πανδηµία COVID-19 λειτούργησε ως «επιταχυντής» εξελίξεων δεν είναι πλέον µόνο µια διαπίστωση, αλλά πραγµατικότητα. Τα στοιχεία είναι καταιγιστικά. Σε παγκόσµιο επίπεδο, η µελέτη DT Index 2020 της Dell διαπίστωσε ότι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις έχουν επιταχύνει προγράµµατα ψηφιακού µετασχηµατισµού, ενώ το 79% επανεφευρίσκουν το επιχειρηµατικό τους µοντέλο.
Οι επιχειρήσεις –digital leaders αυξάνονται, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες που υιοθετούν την τεχνολογία– Digital Adopters (αύξηση του ποσοστού τους σε 39% το 2020 από 23% το 2018). Στην Ελλάδα ειδικά, η πρόοδος που σηµειώθηκε είναι ακόµα µεγαλύτερη. Στην προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εξελιχθεί η χώρα σε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, προκειµένου να αντιµετωπίσει και τις συνέπειες της COVID-19, η χώρα µας ανέβηκε πέρυσι επτά θέσεις στον παγκόσµιο χάρτη της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας. Την επίδοση αυτή της χώρας αποτυπώνει το IMD 2020 Digital Competitiveness Ranking, το οποίο αξιολογεί παγκοσµίως 63 οικονοµίες στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.
«Η πανδηµία ήταν ένα ξαφνικό σοκ για όλους. Μέσα σε έναν χρόνο κάναµε ψηφιακό άλµα, το οποίο, για να πραγµατοποιηθεί, έπρεπε να περάσουν επτά µε δέκα χρόνια. Ειδικά στην Ελλάδα κάναµε πολλά βήµατα εν µέσω πανδηµίας και ενδεχοµένως συµπιέστηκε ο χρόνος σε πάρα πολλές δράσεις. Χρειάζεται πολλή προσοχή, γιατί η έλλειψη χρόνου προκαλεί κενά ασφαλείας. Μετά την ψηφιοποίηση, πολλές υπηρεσίες πέρασαν στον digital κόσµο και αυτό αυτοµάτως τις καθιστά πιο ευάλωτες, καθώς γίνονται ορατές. Με µεγάλη µας χαρά είδαµε τη στρατηγική που εφάρµοσε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ο Kυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος είναι άνθρωπος της τεχνολογίας και βοήθησε πολύ στην επίτευξη του ψηφιακού στόχου. Θεωρώ ότι κάνουµε βήµατα προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να επιταχύνουµε ακόµη περισσότερο, θωρακίζοντας παράλληλα την ψηφιακή µας οικονοµία και το κράτος» σχολιάζει ο Γιώργος.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, τα πράγµατα είναι ακόµη πιο ξεκάθαρα: «Το ψηφιακό αποτύπωµα των πελατών άλλαξε, καθώς ο κόσµος άρχισε να χρησιµοποιεί πολύ περισσότερο την τεχνολογία στη ζωή του, τη δουλειά και την καθηµερινότητά του. Για τις επιχειρήσεις, όσο µικρότερη είναι η ψηφιακή σφαίρα στην οποία κινούνται τόσο λιγότερα είναι τα λεγόµενα ευάλωτα σηµεία ή σηµεία πρόσβασης, τα οποία µπορεί να βρει κάποιος για να διεισδύσει. Αυτό πλέον αλλάζει, καθώς µεγαλώνει η ψηφιακή δραστηριότητα και όλο και περισσότεροι χρήστες βγαίνουν εκτός περιµέτρου και δουλεύουν π.χ. από το σπίτι, χρησιµοποιώντας τεχνολογίες cloud. Έτσι µεγαλώνει και η ανάγκη για ασφάλεια» εξηγεί.
Cybersecurity as a service
Η Obrela µοιάζει να είναι στο κατάλληλο σηµείο, τον κατάλληλο χρόνο, µε την κατάλληλη τεχνογνωσία. Πλέον, η αγορά αναζητά υπηρεσίες, και όχι προϊόντα ασφάλειας. Το εύρος της υφιστάµενης απειλής απαιτεί εξειδικευµένη γνώση, κατάλληλο ανθρώπινο δυναµικό, αλλα, προπαντός, αντίληψη της πολυπλοκότητας του αντικειµένου, κάτι που οι πελάτες δεν µπορούν υποστηρίξουν µόνοι τους. Όπως αναφέρει ο CEO της εταιρείας, «σήµερα, κατά µέσο όρο, σε µια επιχείρηση χρησιµοποιούνται 70 διαφορετικά προϊόντα τεχνολογίας, τα οποία κάποιος πρέπει να συνδυάσει για να συνθέσει ένα σύστηµα ασφαλείας και σε αυτό να προσαρτήσει ανθρώπους και διαδικασίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα δαπανηρό για µικρές και µεγάλες επιχειρήσεις που αναζητούν προστασία και υποστήριξη. Θεωρώ ότι η αγορά κινείται πλέον στη λογική των υπηρεσιών. Θέλει να αγοράσει την ασφάλεια και την προστασία µε τη λογική ενός service level agreement, µέσω ενός subscription fee (συνδροµητικό µοντέλο), που γρήγορα θα οδηγήσει στη µετάλλαξη της αγοράς και την ανάδειξη των λεγόµενων security service providers».
Ο Γιώργος Πατσής παροµοιάζει την εξέλιξη της αγοράς µε αυτήν των τηλεπικοινωνιών και του ρόλου που παίζουν σήµερα οι µεγάλοι operators. Το cybersecurity as a service είναι ένα νέο τεράστιο «κύµα» στην Τέταρτη Βιοµηχανική Επανάσταση, το οποίο αρχίζει να γιγαντώνεται, όπως και η ανάγκη για ολοκληρωµένες υπηρεσίες προστασίας. «Οι πελάτες δεν έχουν την τεχνογνωσία και τους ανθρώπους να αναπτύξουν εσωτερικά πλήρως ένα σύστηµα προστασίας. Aκόµη και πολύ µεγάλες εταιρείες που κατάφεραν να αναπτύξουν τέτοια συστήµατα πετυχηµένα αναζητούν πλέον λύσεις και συνέργειες, καθώς µεγαλώνουν ακόµη περισσότερο. Καταλαβαίνουν ότι πρέπει να συνεργαστούν µε εταιρείες που έχουν το know how και µπορούν να τους υποστηρίξουν».
«We keep your business in business»
Η Obrela Security Industries δραστηριοποιείται στην ταχέως αναπτυσσόµενη αγορά του Managed Detection and Response Services (MDR), µε ετήσιους ρυθµούς ανάπτυξης άνω του 20%, οι οποίοι αναµένεται να επιταχυνθούν στη µετα-COVID εποχή λόγω της επιτακτικής ανάγκης για κυβερνοασφάλεια στα νέα µοντέλα τηλεργασίας που δοκιµάζουν οι επιχειρήσεις. Η συγκεκριµένη αγορά των MDR Services αποτελεί το δυναµικότερο υποκλάδο της παγκόσµιας αγοράς των Cyber Security Services (συνολικό µέγεθος 64 δισ. δολάρια για το έτος 2020, σύµφωνα µε την Gartner).
Η Obrela παρέχει υπηρεσίες ψηφιακής προστασίας και διαχείρισης ρίσκου σε πραγµατικό χρόνο, µέσω ενός πολύ εξειδικευµένου κέντρου επιχειρήσεων και της πλατφόρµας Swordfish, που έχει αναπτυχθεί εσωτερικά µέσα από χρόνια εντατικής έρευνας και ανάπτυξης. Καθηµερινά το κέντρο επιχειρήσεων της Obrela διαχειρίζεται περισσότερα από 75 εκατοµµύρια κρίσιµα γεγονότα (critical events).
«Αυτό συµβαίνει καθώς κάθε σύστηµα, από το κινητό σας µέχρι το πιο εξελιγµένο σύστηµα πληροφορικής και εφαρµογών, έχει ένα καταγραφικό σύστηµα. Συλλέγουµε τέτοια δεδοµένα και τα επεξεργαζόµαστε σε πραγµατικό χρόνο µε µαθηµατικές αναλύσεις, ώστε να εστιάσουµε σε αυτό που έχει σηµασία. Λειτουργούµε κατασταλτικά και αντιδρούµε. Είναι οι σοβαρές απειλές που θα προσπελάσουν το σύστηµα του πελάτη και τις οποίες θα αντιµετωπίσουµε. Τότε θα τον ενηµερώσουµε σε όποιο σηµείο του κόσµου και να βρίσκεται, 24/7, 365 µέρες τον χρόνο, για να αντιµετωπίσει την απειλή» αναφέρει ο Γιώργος Πατσής.
Η ανάγκη πλέον για την κυβερνοασφάλεια είναι οριζόντια και οι υπηρεσίες της Obrela αγγίζουν πελάτες σε όλα τα µήκη και πλάτη της αγοράς: από τον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο, µέχρι αυτόν της ναυτιλίας και της ενέργειας.
«Το µότο µας είναι το “We keep your business in business” και η αποστολή µας είναι να υποστηρίζουµε τις επιχειρήσεις να παρέχουν αδιάλειπτα αυτό που έχουν υποσχεθεί στους πελάτες, τους καταναλωτές και τους µετόχους τους. Πλέον, έχουµε γίνει πιο ώριµοι ως εταιρεία, ξέρουµε πώς να διαχειριστούµε τις απειλές, υπάρχουν οι κατάλληλες οµάδες εργασίας ειδικές σε περιστατικά ασφαλείας, οι οποίες είναι πάντα stand by. Είναι οι “αλεξιπτωτιστές” µας, που θα βοηθήσουν τον πελάτη να αµυνθεί σε περίπτωση απειλής. Είµαστε οι ψηφιακοί φρουροί του σε πραγµατικό χρόνο και δηλώνουµε πάντα έτοιµοι για µάχη».
Το «ιερό δισκοπότηρο» του κλάδου και το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας
Καθώς η συζήτησή µας συνεχίζεται, ο Γιώργος µε ανεβάζει στον θάλαµο επιχειρήσεων της Obrela, εκεί που χτυπάει η «καρδιά» της εταιρείας. Οµάδες από χάκερ, προγραµµατιστές και δωµάτια γεµάτα οθόνες και δεδοµένα γεµίζουν τον χώρο. Το µεγάλο λάθος γίνεται όταν κάποιος θεωρεί την ασφάλειά του δεδοµένη. «Η µέχρι τώρα φιλοσοφία βασίζεται στη ψευδαίσθηση ότι υπάρχει “απόλυτη ασφάλεια”. Όταν κινείσαι µε αυτήν τη φιλοσοφία, κάνεις λανθασµένες υποθέσεις. Η βασική προοπτική είναι να στήσεις ένα σύστηµα ασφαλείας µε τη λογική ότι κάποια στιγµή θα αποτύχει. Και εκεί πρέπει να ξέρεις τι θα κάνεις» τονίζει ο Γιώργος. Όπως περιγράφει, η µεγάλη πρόκληση στον χώρο της κυβερνοασφάλειας είναι η στροφή στον χώρο της µικροµεσαίας αγοράς, όπου το ζητούµενο είναι η εξυπηρέτηση πολλών πελατών σε µεγάλη κλίµακα.
«Το “ιερό δισκοπότηρο” στην κυβερνοασφάλεια είναι το scaling. Η δυνατότητα να µπορείς δηλαδή να µεγαλώσεις και να µεταφέρεις αυτή την αξία σε πολλούς πελάτες, χρησιµοποιώντας την κατάλληλη τεχνολογία. Αυτό κάνουµε και εµείς. Αναπτύξαµε ένα κεντρικό σύστηµα το οποίο µπορεί να ελέγχει τις υπηρεσίες που δίνουµε στους πελάτες, την ποιότητα αυτών των υπηρεσιών, την ασφάλειά τους, ενώ παράλληλα µας δίνει πίσω τα σήµατα για το τι πρέπει να βελτιώσουµε. Με αυτό το σύστηµα έχουµε βάλει τις βάσεις για το scale up της Obrela» συµπληρώνει.
“Το «ιερό δισκοπότηρο» στην κυβερνοασφάλεια είναι το scaling. Η δυνατότητα να μπορείς να μεγαλώσεις και να μεταφέρεις αυτή την αξία σε πολλούς πελάτες”.
Συνολικά ο κλάδος της κυβερνοασφάλειας έδειξε αντοχή απέναντι στις πιέσεις της αγοράς. Οι πρόσφατες επενδύσεις στην Ελλάδα, µε κορυφαία αυτήν της Microsoft για το νέο data center, όχι µόνο υπογραµµίζουν τη δυναµική του κλάδου, αλλά προοικονοµούν νέες θέσεις εργασίας, µε παράλληλη εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναµικού.
Ο Γιώργος Πατσής σχολιάζει ότι η Ελλάδα θα µπορούσε να γίνει η «Καλιφόρνια της Ευρώπης», καθώς διαθέτει εξαιρετική γεωγραφική θέση, ανθρώπινο δυναµικό µε υψηλές δεξιότητες, το οποίο φιλοδοξεί να επαναπατρίσει, αλλά και υποδοµές πλέον, µε την έλευση των δικτύων πέµπτης γενιάς. Αυτό που λείπει, όπως τονίζει, είναι τα επιχειρηµατικά κίνητρα για να ενισχυθούν ακόµη περισσότερο οι επενδύσεις µεγάλων εταιρειών.
«Εφόσον διαµορφωθεί ένα ευνοϊκό ρυθµιστικό πλαίσιο, µε φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, για εταιρείες όπως η Microsoft, η Apple, η Amazon, ώστε να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, θα έχουµε σηµειώσει σηµαντική πρόοδο. Στις προηγµένες τεχνολογικά χώρες ακολουθείται το µοντέλο µειωµένων φορολογικών συντελεστών στον χώρο της τεχνολογίας, εφόσον καλύπτονται κάποιες προϋποθέσεις σε προσωπικό, πωλήσεις, ύψος επένδυσης. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ένα οικοσύστηµα που δεν θα αφήσει απλά χρήµατα και εισφορές στα ταµεία, αλλά θα εκπαιδεύσει πολλούς νέους Έλληνες, οι οποίοι θα µεταλαµπαδεύσουν τη γνώση τους σε άλλες επιχειρήσεις ή θα δηµιουργήσουν τις δικές τους. Παράλληλα, το τραπεζικό σύστηµα πρέπει να υποστηρίξει τη καινοτοµία, ενώ και το εκπαιδευτικό σύστηµα πρέπει να έρθει κοντά µε το επιχειρηµατικό».
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο CEO και συνιδρυτής της Obrela Security Industries Γιώργος Πατσής μαζί με τον Δημήτρη Στρεβίνα, CTO, και τον Γιώργο Δάγλα, COO και συνιδρυτή της εταιρείας.
Η «ψήφος εμπιστοσύνης» των επενδυτών
Επιστρέφοντας στο γραφείο του, η συζήτησή µας πηγαίνει στη σηµαντική στήριξη που έλαβε η Obrela Security Industries από επενδυτές. Όπως ανακοινώθηκε τον Δεκέµβριο, το EOS Hellenic Renaissance Fund, που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners µε επικεφαλής τον Απόστολο Ταµβακάκη, πραγµατοποίησε επένδυση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ µέσω αύξησης κεφαλαίου στην εταιρεία Κυβερνοασφάλειας. Επίσης, στο µετοχικό κεφάλαιο της Obrela Security Industries συµµετέχει και ο επενδυτικός βραχίονα του Latsco Family Office, συµφερόντων Μαριάννας Ι. Λάτση.
«Όταν είσαι επιχειρηµατίας, δεν έχεις κάποιον να σου πει ”µπράβο”, πέρα από τους πελάτες σου. Είσαι µόνος σου και ο βασικός τρόπος επιβεβαίωσης είναι να βλέπεις τα νούµερά σου να µεγαλώνουν και τους επενδυτές να θέλουν να επενδύσουν σε εσένα. Ο Απόστολος Ταµβακάκης µάς βρήκε, εµπιστεύτηκε τη δουλειά µας και µοιράστηκε το όραµά µας. Για εµάς η εµπιστοσύνη του είναι µια µορφή επιβράβευσης , έµπρακτης αναγνώρισης και υποστήριξης. Αισθανόµαστε περήφανοι που είµαστε µέρος αυτή της επένδυσης και θέλουµε να ανταποδώσουµε. Ήδη µας έχουν βοηθήσει πολύ στο κοµµάτι της τεχνογνωσίας και της επιχειρηµατικότητας, µε την εµπειρία του Απόστολου Ταµβακάκη στο διεθνές τραπεζικό σύστηµα και στο πώς πρέπει να χειριστούµε τα οικονοµικά µας. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχει χηµεία µεταξύ µας και µια υγιής σχέση. Με βάση όλα τα παραπάνω, ακολούθησε η επένδυση από την οικογένεια Λάτση. Είναι τεράστια τιµή να θέλει να επενδύσει σε µια εταιρεία τεχνολογίας που θέλει να κάνει το όνειρο της πραγµατικότητα. Μας έδωσαν πολλή ενέργεια αυτές οι κινήσεις» αναφέρει ο Γιώργος Πατσής.
Κλείνοντας τη συνέντευξή µας, του ζητάω να θυµηθεί πώς ένιωσε όταν για πρώτη φορά επιλέχθηκε στη λίστα του Fortune και τι έχει αλλάξει σήµερα για τον ίδιο σε προσωπικό επίπεδο. «Κατ’ αρχάς ήταν µεγάλη µας τιµή η επιλογή στη λίστα 40under40. Από τότε δεν αισθάνοµαι ότι έχω αλλάξει. Με τον ίδιο τρόπο εργάζοµαι, µε τον ίδιο τρόπο κοιτάω τα πράγµατα, αλλά οπωσδήποτε η Obrela έχει κάνει άλµατα εξέλιξης στην καινοτοµία και την τεχνολογία. Οι τεχνολογίες αλλάζουν, οι µέθοδοι µάρκετινγκ αλλάζουν, όµως δεν αλλάζουν το όραµα και η στρατηγική της εταιρείας, αυτό που είδαµε όταν ξεκινήσαµε το 2009. Το µότο µου είναι «δουλειά και δουλειά». Hard work works. Αν δουλεύεις και είσαι προσηλωµένος στον στόχο και στη στρατηγική σου, τότε οι πιθανότητες να πετύχεις είναι πολύ µεγάλες» δηλώνει. Μέχρι στιγµής η πορεία του φαίνεται να τον δικαιώνει. Άλλωστε, όπως θυµάται, το ψηφιακό του «πεπρωµένο» ήταν ήδη γραµµένο στο πρώτο του µάστερ το 1994. Αποφοιτώντας από το UCL στο Λονδίνο ως ηλεκτρολόγος – µηχανικός επέλεξε ένα µάστερ το οποίο είχε να κάνει µε information security management. Το µυαλό του δεν έφυγε ποτέ ξανά από τον συγκεκριµένο τοµέα.
«Eίναι ακριβώς αυτό που κάνουµε σήµερα. Αυτή η επιλογή καθόρισε και τα επόµενα µου βήµατα. Αρχικά εργάστηκα για µεγάλες εταιρείες όπως η Citibank σε Ελλάδα και εξωτερικό, δούλεψα κάποια χρόνια σε συµβουλευτικές εταιρείες, αλλά πάντα είχα στο πίσω µέρος του µυαλού µου να κάνω κάτι δικό µου πάνω σε αυτόν τον τοµέα. Έτσι παραιτήθηκα και άρχισα να δουλεύω σαν freelancer µαζί µε τον Γεώργιο Δάγλα, COO και συνιδρυτή της εταιρείας, για να συγκεντρώσουµε τα πρώτα µας χρήµατα και να ξεκινήσουµε την εταιρεία το 2010 µε ίδια κεφάλαια, χωρίς να έχουµε πάρει ούτε ένα ευρώ από δανεισµό. Δεν µπορούσαµε, άλλωστε, να το κάνουµε, γιατί στην αρχή κανένας δεν µας έδινε χρήµατα. Αυτό µας βοήθησε να σκληραγωγηθούµε. Ποτέ δεν κάψαµε χρήµατα, συνεχίσαµε τις επενδύσεις, ενισχύσαµε το προσωπικό µας και διατηρήσαµε αποθεµατικό για τις δύσκολες στιγµές µέσα στην οικονοµική κρίση». Όσον για τη συµβουλή που έχει να δώσει σε κάποιον νέο επιχειρηµατία, αυτή συνοψίζεται σε µια φράση: να έχει πάθος. «Θα συνιστούσα στον οποιονδήποτε να κάνει αυτό που λέει η καρδιά του. Αρκεί ό,τι κάνει να το κάνει µε πάθος. Προφανώς πρέπει να υπάρχουν γνώση, δεξιότητες και σωστές οµάδες. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις. Αλλά η κύρια δύναµη είναι το πάθος. Αυτό θα σε κρατήσει στην αποτυχία, αυτό θα σε βοηθήσει να πας ακόµη πιο ψηλά στην επιτυχία» καταλήγει.
Obrela Security Industries Ιnfo Box
- Η Obrela απασχολεί σχεδόν 100 ανθρώπους σε πέντε διαφορετικά κράτη και εξυπηρετεί πελάτες σε περισσότερες από οκτώ χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρο, Ιορδανία, Φιλιππίνες).
- H ΕOS Capital πραγματοποίησε επένδυση ύψους 4.5 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας.
- Σύμφωνα με την Gartner, τον αμερικανικό κολοσσό έρευνας και συμβουλευτικής σε θέματα τεχνολογίας, η Obrela έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε μία από τις 20 κατεξοχήν αναγνωρισμένες εταιρείες του κλάδου της.
- H εταιρεία δραστηριοποιείται στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του Managed Detection and Response Services (MDR), με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 20%.
- Η αγορά των MDR Services αποτελεί το δυναμικότερο υποκλάδο της παγκόσμιας αγοράς των Cyber Security Services (συνολικό μέγεθος 64 δισ. δολάρια για το έτος 2020, σύμφωνα με την Gartner).
- Καθημερινά το κέντρο επιχειρήσεων της Obrela διαχειρίζεται περισσότερα από 75 εκατομμύρια κρίσιμα γεγονότα (critical events).
*Φωτογραφίες Σύλβια Διαμαντοπούλου
**Το άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα αυτή την Τετάρτη.