Γιούνκερ: «Πρέπει να προστατέψουμε τα σύνορά μας»
- 17/12/2015, 13:45
- SHARE
Κάλεσμα στους ηγέτες της ΕΕ να βρουν «κοινές λύσεις» στο προσφυγικό, απηύθυνε ο Μάρτιν Σουλτς.
Κάλεσμα στους ηγέτες της ΕΕ να βρουν «κοινές λύσεις» στο προσφυγικό, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε δηλώσεις του, που ακολούθησαν τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής. Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως το σύστημα μετεγκατάστασης δε λειτουργεί και πως στην Ευρώπη των 570 εκατομμυρίων κατοίκων, ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες «δε θα έπρεπε να είναι πρόβλημα».
Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε αισιόδοξος πως οι 28 ηγέτες θα συμφωνήσουν «τουλάχιστον επί της αρχής» με την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.
«Πρέπει να προστατέψουμε τα σύνορά μας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επαναφορά των ελέγχων εντός Σένγκεν πρέπει να σταματήσει. Επιπλέον, αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη πρόταση της Επιτροπής να μπορεί το νέο αυτό σώμα να παρεμβαίνει ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, επισήμανε πως δεν είναι υποστηρικτής της μεθόδου που προτείνεται, ωστόσο είναι ανάγκη «να διασφαλιστεί, πως θα λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις».
Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τη μίνι- Σύνοδο των οκτώ χωρών που υποστηρίζουν ένα σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι αποτελεί σημάδι «διχασμού» και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι παρούσα για να δείξει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι εκεί.
Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για το μεταναστευτικό, υπογράμμισαν Αλ.Τσίπρας και Α. Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου για το προσφυγικό ζήτημα, στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους λίγο πριν τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο άνδρες μεταβαίνουν στην αυστριακή Πρεσβεία όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ 8 ηγετών της ΕΕ (Αυστρίας, Γερμανίας, Λουξεμβούργου, Βελγίου, Ολλανδίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Ελλάδας) και του Τούρκου πρωθυπουργού. Η συνάντηση αφορά το εθελοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία προς ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη της ΕΕ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν, αν τελικά θα παραβρεθεί στη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Θα αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό με βάση τις αξίες μας, δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα Financial Time
Η Ελλάδα κατηγορείται ότι «δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τα σύνορά της αλλά (οι άλλες χώρες της ΕΕ) δεν μας λένε τι περιμένουν από εμάς να κάνουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.
«Πρέπει να σώσουμε ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους (διασχίζοντας τη θάλασσα από την Τουρκία). Εάν θέλουν να προχωρούμε σε επαναπροωθήσεις, πρέπει να μας το πουν», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η Σλοβενία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, όλες αποφάσισαν να φιλτράρουν τους ανθρώπους βάσει της εθνικότητάς τους, για παράδειγμα να μην δέχονται αυτούς από τις χώρες της βόρειας Αφρικής και το Ιράν. Αυτό δεν είναι σωστό», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αντέκρουσε την κριτική που ασκείται από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει την προετοιμασία για να δεχθεί έναν αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών τους χειμερινούς μήνες.
«Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στις αξίες μας» είπε ο Τσίπρας. «Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους ανθρώπους με ανθρωπιά».
Γεροβασίλη: «Τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά, αλλά και εθνικά»
«Τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά, αλλά και εθνικά. Βεβαίως συμφωνούμε με την ενίσχυση της δράσης της Frontex και τη βοήθεια προς τη χώρα μας. Αυτό όμως έχει τα όρια του και τα όρια βρίσκονται στην εθνική κυριαρχία» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ
Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στα ζητήματα που πρόκειται να θέσει ο πρωθυπουργός στη διήμερη σύνοδο στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι «Αμυγδαλέζα δεν θα υπάρξει» και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει εικόνες, για τις οποίες η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος και στην έκθεση του ΔΝΤ σημειώνοντας ότι συνιστά την για πρώτη φορά επίσημη αυτοκριτική του στο γεγονός ότι η συνταγή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, απέτυχε ενώ επέμεινε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή δεν πρόκειται να περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων.
«Η Ελλάδα μέσα στην οικονομική κρίση με τόσα προβλήματα αντιμετώπισε αξιοπρεπώς μέχρι σήμερα το ζήτημα και το διαχειρίστηκε με μεγάλες θυσίες ανθρώπων, εργαζομένων, αστυνομικών, στρατιωτικών, με πραγματική αυτοθυσίας και χωρίς οικονομικά μέσα» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών και πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, μέσα στα χρονοδιαγράμματα, και λαμβάνοντας δράσεις πάνω από τις δυνατότητές της. Επεσήμανε ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη συνέπεια από τους εταίρους καθώς ενώ έχει αποφασιστεί η μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων προς τις χώρες της Ευρώπης, έχουν μετεγκατασταθεί μόλις εκατό. H κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως από όσα ζητήσει η Ελλάδα ως βοήθεια από τη Frontex, έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/10.
Σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο της «νέας Frontex», η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «η χώρα μας είχε ζητήσει ενίσχυση από τη Frontex και βεβαίως συμφωνούμε με την ενίσχυση της δράσης της Frontex και τη βοήθεια προς τη χώρα μας. Αυτό όμως έχει τα όρια του και τα όρια βρίσκονται στην εθνική κυριαρχία και στο ποιος και με ποιου την επίβλεψη και την ευθύνη θα γίνει αυτή η υποστηρικτική δράση». Για το αν θα δεχόμασταν τη συμμετοχή τρίτων χωρών, είπε ότι «η Ελλάδα είναι σαφής από την πρώτη στιγμή και επιμένει ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε δράσεις που αφορούν και παρεμβαίνουν στην εθνική μας κυριαρχία, όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων, και δεν θα το κάνουμε. Και από ότι φαίνεται, παρόλο που υπάρχει αυτό το σχέδιο που είδαμε χθες ως εισηγητικό, αντιδρούν πάρα πολλές χώρες και δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει».
«Τα σύνορα μας είναι ευρωπαϊκά αλλά ειναι και ελληνικά. Αυτό δεν μπορούμε να το ξεχνάμε και πρέπει να υπάρξει ενίσχυση και βοήθεια αλλά με όρους που δεν θα παραβιάζουν τα όρια αυτά» είπε η κ. Γεροβασίλη.
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να θέσει βέτο, στην περίπτωση που προχωρήσει μια δομή που θα παραβιάζει τα όρια που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «πιστεύει πως δεν θα χρειαστεί αλλά αν χρειαστεί θα το δούμε. Αλλά δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή ότι μπορεί να περάσει ένα τέτοιο σχέδιο».
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει την Αμυγδαλέζα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «Αμυγδαλέζα δεν θα υπάρξει. Δεν θα ξαναδούμε αυτές τις σκηνές για τις οποίες έχουμε καταδικαστεί επανειλημμένως για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σημείωσε πάντως ότι φυλασσόμενοι χώροι θα υπάρξουν διότι υπάρχει μια γκάμα ανθρώπων, κάποιοι με παραβατικές συμπεριφορές, κάποιοι από πολύ ευπαθείς ομάδες, και άρα αυτά είναι θέματα που θα αντιμετωπίζονται αναλόγως.
Διαβάστε ακόμη:
Ο Τσίπρας καταγγέλλει την Ευρώπη ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών