Γκάλαντ: Το Ισραήλ ελέγχει πλέον τη Ράφα – «Πρέσινγκ» Μπάιντεν σε Νετανιάχου για την εκεχειρία

Γκάλαντ: Το Ισραήλ ελέγχει πλέον τη Ράφα – «Πρέσινγκ» Μπάιντεν σε Νετανιάχου για την εκεχειρία
epa10944294 Israeli soldiers prepare for the scenario of ground maneuvers at an undisclosed location near the border with Gaza, in Israel, 28 October 2023. According to the Israeli army, 222 people, including foreigners, remain in Hamas captivity in the Gaza Strip. More than 7,000 Palestinians and at least 1,300 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/HANNIBAL HANSCHKE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Επείγει» να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός - Τουλάχιστον 11 νεκροί σε ισραηλινό βομβαρδισμό πολυκατοικίας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «νίκησαν» τις μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο, δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στους άνδρες του στον τομέα.

«Η ταξιαρχία (της Χαμάς) στη Ράφα νικήθηκε και πάνω από 150 υπόγειες σήραγγες καταστράφηκαν» στον τομέα αυτόν, διαβεβαίωσε. Πρόσθεσε πως έδωσε διαταγή στα στρατεύματά του να επικεντρωθούν στην καταστροφή των υπόγειων σηράγγων που απομένουν στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο το προσεχές διάστημα.

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα στις αρχές Μαΐου, αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή και ανησυχία για τους αμάχους, ώστε να καταστρέψει, όπως έλεγαν οι επιτελείς του, τις εναπομείνασες δυνάμεις της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων κινημάτων εκεί. Περίπου 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι που είχαν καταφύγει στη Ράφα στην πλειονότητά τους έφυγαν.

Την 7η Μαΐου, ο ισραηλινός στρατός κυρίευσε τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα και στενή ζώνη γης πάνω στα σύνορα, γνωστή ως Διάδρομο της Φιλαδέλφειας. Η ζώνη αυτή έχει μετατραπεί σε μείζον εμπόδιο στις τρέχουσες έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η Χαμάς ζητεί την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας. Όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα διατηρήσουν τον έλεγχο αυτής της ζώνης ακόμη κι αν κλειστεί συμφωνία, για να εμποδίζεται η μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και άλλων ειδών στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο υπό πολιορκία.

Τουλάχιστον 11 νεκροί σε ισραηλινό βομβαρδισμό πολυκατοικίας

Τουλάχιστον ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε πολυκατοικία στη Λωρίδα της Γάζας, στην Μπέιτ Λάχια (βόρεια), τις πρώτες πρωινές ώρες, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: «Επείγει» να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «τόνισε ότι επείγει να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων» που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας σε συνδιάλεξή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες Τετάρτη.

Αναφέρθηκε επίσης στις «επικείμενες συνομιλίες στο Κάιρο για να ξεπεραστούν τα όποια εναπομείναντα εμπόδια», πρόσθεσαν σε λακωνικό δελτίο Τύπου οι υπηρεσίες του, την ώρα που οι ελπίδες πως θα συναφθεί τέτοια συμφωνία σβήνουν.

Ο κ. Μπάιντεν ενημέρωσε ακόμη τον κ. Νετανιάχου για τις «ενεργές και συνεχιζόμενες αμερικανικές προσπάθειες για να υποστηριχθεί η άμυνα του Ισραήλ έναντι των απειλών που προέρχονται από το Ιράν και τρομοκρατικές οργανώσεις» που χαρακτηρίζονται συνδεδεμένες με αυτό στο κείμενο, «συμπεριλαμβανομένων» του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, του λιβανικού κινήματος Χεζμπολά και του υεμενίτικου κινήματος Ανσάρ Αλλάχ, γνωστού επίσης ως Χούθι, από το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του.

Η Κάμαλα Χάρις, αντιπρόεδρος και υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, συμμετείχε στη συνδιάλεξη, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.

Η συνδιάλεξη ακολούθησε την περιοδεία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, με σκοπό να ασκηθεί πίεση για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Για τις ΗΠΑ, η ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να συμβάλλει να αποτραπεί ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, έπειτα από τις απειλές του Ιράν και συμμάχων του να ανταποδώσουν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε στο Ισραήλ από την Ισλαμική Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Συγχώρεση» από τους συμπολίτες του ζήτησε ο απερχόμενος επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού του Ισραήλ

Ο παραιτηθείς επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών ζήτησε «συγχώρεση» από τους συμπολίτες του χθες Τετάρτη διότι δεν τους προστάτευσε από την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Ο υποστράτηγος Αχαρόν Χαλιβά είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος εν ενεργεία την ημέρα της επίθεσης -συμπεριλαμβανομένων πολιτών και στρατιωτικών- που ζήτησε συγγνώμη από τους Ισραηλινούς για την πολυαίμακτη επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, η οποία αιφνιδίασε εντελώς τον μηχανισμό ασφαλείας και άμυνας.

«Η 7η Οκτωβρίου (…) είναι πικρή και μαύρη μέρα που βαραίνει την καρδιά μου, τη συνείδησή μου και τους ώμους μου κάθε μέρα και κάθε νύχτα έκτοτε και θα με βαραίνει ως την τελευταία μου μέρα-δεν αρθήκαμε στο ύψος του ιερού όρκου μας», δήλωσε ο αξιωματικός κατά τη διάρκεια παράδοσης-παραλαβής του αξιώματός του στο αρχηγείο της υπηρεσίας του στη Χερτσλίγια, στο κεντρικό Ισραήλ.

«Οι συγγνώμες δεν διορθώνουν τίποτα και δεν μπορούν να παρηγορήσουν ούτε να ξαναφέρουν πίσω τους αγαπημένους που πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα, αλλά πρέπει να ειπωθεί (…): εκ μέρους μου, κι εκ μέρους όλου του κλάδου των πληροφοριών, ζητώ συγχώρεση», πρόσθεσε δακρυσμένος, προτού παραδώσει το αξίωμα στον υποστράτηγο Σλόμι Μπιντέρ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν τον Απρίλιο ότι ο υποστράτηγος Χαλιβά ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του, επικαλούμενος την «ευθύνη» του για την αποτυχία της υπηρεσίας του να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, διευκρινίζοντας πως το γενικό επιτελείο δέχθηκε να «αποστρατευτεί (…) μόλις ονομαστεί ο διάδοχός του».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ουδέποτε ζήτησε επίσημα συγγνώμη για την ανικανότητα της κυβέρνησής του και του κρατικού μηχανισμού για την πιο πολύνεκρη επίθεση που υπέστη ποτέ στο έδαφός του το κράτος του Ισραήλ από ιδρύσεώς του το 1948.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: