Γκάμπριελ: Θα ήταν καλύτερο ο Τσίπρας να ανακαλέσει το δημοψήφισμα

Γκάμπριελ: Θα ήταν καλύτερο ο Τσίπρας να ανακαλέσει το δημοψήφισμα

Δηλώσεις του Γερμανού αντικαγκελάριου για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

«Θα ήταν καλύτερο αν ο Τσίπρας ανακαλούσε το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνεδρίαση των βουλευτών του SPD για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου στην Ελλάδα.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε λύσεις. Ούτε η Ευρώπη κινδυνεύει ούτε το ευρώ», ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και άφησε να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν, όποια και αν είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος.

Ο κ. Γκάμπριελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης για την Ελλάδα, επισήμανε ότι «είχαμε υποτιμήσει πόσο μεγάλα είναι τα θεσμικά ζητήματα στην Ελλάδα» και άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες αποδυνάμωσαν την χώρα. Τόνισε δε ότι κάθε κράτος-μέλος έχει δικαίωμα βοήθειας και στήριξης, αλλά πρέπει να κάνει και το ίδιο ό,τι μπορεί. «Αν υποχωρούσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργούσαμε μια ένωση χωρίς κανόνες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζεται, διότι οι νικητές θα είναι μετά οι ακροδεξιοί που μάχονται εναντίον της», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει τα εθνικά συμφέροντα πάνω από αυτά της Ένωσης.

Αναφερόμενος στην προοπτική νέων διαπραγματεύσεων, ο κ. Γκάμπριελ δήλωσε ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι οι όροι ενός νέου προγράμματος θα είναι πιο χαλαροί από αυτούς που έχουμε ήδη συζητήσει

Ο γερμανός Αντικαγκελάριος και Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κατηγόρησε την γερμανική Αριστερά ως συνυπεύθυνη για την αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης και ανέφερε ότι η υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση επιτρέπει την διαφυγή των χρημάτων των πλουσίων στο εξωτερικό. Σημείωσε δε ότι ο ίδιος ήταν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που είχε ανακοινώσει ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, διότι «ο κ. Παπανδρέου επεδίωξε να κερδίσει την υποστήριξη ώστε να γίνουν αποδεκτοί στην Ελλάδα οι σίγουρα σκληροί όροι της Ευρωζώνης ως προϋπόθεση για τα πακέτα βοήθειας – συμπεριφέρθηκε δηλαδή υπέρ και όχι εναντίον της Ευρώπης και αυτή είναι η διαφορά με το σημερινό δημοψήφισμα».