«Γκρίνια» Σόιμπλε σε Γιούνκερ για επιείκεια προς την Ελλάδα

«Γκρίνια» Σόιμπλε σε Γιούνκερ για επιείκεια προς την Ελλάδα

Η Γερμανία θεωρεί ότι η Κομισιόν είναι υπερβολικά επιεικής απέναντι στην Ελλάδα και όχι μόνο, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις.

Τον εκνευρισμό και τις πιέσεις της Γερμανίας προς την Κομισιόν περιγράφει δημοσίευμα του πρακτορείο Reuters, όσον αφορά στις πρακτικές της.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Βερολίνο ασκεί πίεση κατηγορώντας ευθέως τα κράτη-μέλη ότι προσπαθούν να επηρεάσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει τον ρόλο του επόπτη ορθής εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανόνων.

Ήδη από το καλοκαίρι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγορούσε την Κομισιόν ότι είναι υπερβολικά επιεικής απέναντι στην Ελλάδα, και μάλιστα τον Ιούλιο ο κ. Σόιμπλε είχε προτείνει να αφαιρεθεί από την Κομισιόν το καθήκον να διασφαλίζει την ορθή τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας έκανε μεγαλύτερη η ενέργεια της Κομισιόν να δώσει χρονική παράταση πρωτίστως στη Γαλλία και δευτερευόντως στην Ισπανία, ώστε να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενόχλησε το Βερολίνο.

Στο έγγραφο με τίτλο «Περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης: θέματα προς συζήτηση», αναφέρεται ότι δεν θα πρέπει να υπονομεύεται ο ρόλος της Κομισιόν ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών συνθηκών. Τον Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Ιταλία, η Ισπανία, η Λιθουανία και η Αυστρία να παραβιάζουν τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες με βάση τα προσχέδια προϋπολογισμού που κατέθεσαν για το 2016. Αλλά και η Γαλλία ενδέχεται να μην πετύχει ορισμένους από τους δημοσιονομικούς στόχους που της έχουν θέσει τα προηγούμενα χρόνια οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup.

Σύμφωνα με τους κανόνες, οι οποίοι έγιναν πολύ πιο αυστηροί μετά το ξέσπασμα της κρίσης, και κατόπιν της επιμονής της Γερμανίας, τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και επιπλέον πρέπει να ισοσκελίζουν τον προϋπολογισμό σε διαρθρωτικούς όρους, δηλαδή αν εξαιρεθούν τα εφάπαξ μέτρα και οι επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου (σ.σ. αν δηλαδή η οικονομία είναι σε φάση ανάπτυξης ή ύφεσης).

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητάει να μειωθεί το ύψος του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, το οποίο ανέρχεται σήμερα κατά μέσο όρο στο 94% του ΑΕΠ, ώστε να περιοριστεί η έκθεση των κρατών-μελών στις αναταραχές των αγορών. «Πρέπει να μειώσουμε μόνιμα το ύψος του χρέους», αναφέρεται στο έγγραφο.