Γνωστός δισεκατομμυριούχος συμβουλεύει: Να παραμένετε περίεργοι, συνδεδεμένοι και σχετικοί
- 24/12/2024, 18:19
- SHARE
Ο Ναντάν Νιλεκάνι, συνιδρυτής της Infosys και δημιουργός του μεγαλύτερου βιομετρικού συστήματος ταυτοποίησης στον κόσμο, Aadhaar, πιστεύει ότι το κλειδί για την επιτυχία σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο επαγγελματικό κόσμο είναι πιο απλό απ’ όσο νομίζουμε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τρόπο εργασίας και οι ανησυχίες για το μέλλον των επαγγελμάτων αυξάνονται, η εστίαση στις ανθρώπινες δεξιότητες που δεν μπορούν να αναπαραχθούν είναι κρίσιμη. Η συμβουλή του; «Να είστε περίεργοι, συνδεδεμένοι και σχετικοί».
Η σημασία της περιέργειας
Ο Νιλεκάνι υποστηρίζει ότι η περιέργεια και η διαρκής αναζήτηση γνώσεων είναι αυτές που τον ώθησαν σε μια τόσο επιτυχημένη πορεία. «Ξυπνάω κάθε πρωί θέλοντας να μάθω νέα πράγματα και κρατώ το μυαλό μου ανοιχτό», δήλωσε πρόσφατα σε μια συνέντευξη με τον CEO του LinkedIn, Ράιαν Ρόσλανσκι.
Παρόλο που χαρακτηρίζει τον εαυτό του «τυχαίο επιχειρηματία», η αγάπη του για τη μάθηση τον βοήθησε να ανακαλύψει την πραγματική του κλήση. Όπως είπε, η επιτυχία του δεν οφείλεται σε μια προϋπάρχουσα αγάπη για τις επιχειρήσεις, αλλά στην ανάγκη του να εξερευνήσει νέες ιδέες και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.
«Στο σφυρί» τα ερωτικά γράμματα του Αϊνστάιν
24/12/2024Το μονοπάτι προς την Infosys
Μεγαλωμένος στην Ινδία της δεκαετίας του ’60 και του ’70, ο Νιλεκάνι ακολούθησε τον δρόμο της μηχανικής, αν και αυτό δεν άρεσε στον πατέρα του. Αποφοίτησε από το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Βομβάης το 1978, και σύντομα εργάστηκε στην Putney Computer Systems, όπου γνώρισε τον Ν.Ρ. Ναραγιάνα Μέρθι, με τον οποίο αργότερα ίδρυσε την Infosys.
Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1981, εξελίχθηκε σε έναν κορυφαίο «παίκτη» πληροφορικής και συμβουλευτικών υπηρεσιών, ενώ η δημιουργία του Aadhaar το 2009 προσέφερε μια επαναστατική λύση ταυτοποίησης για εκατομμύρια ανθρώπους. Σήμερα, ο Νιλεκάνι, με καθαρή αξία 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, συνεχίζει να εμπνέει.
Μαθήματα για το μέλλον της εργασίας
Ο Νιλεκάνι δεν είναι ο μόνος που υποστηρίζει τη σημασία της περιέργειας και της προσαρμοστικότητας. Ο Μαρκ Κιούμπαν, δισεκατομμυριούχος επενδυτής, και ο Άντι Τζάσι, CEO της Amazon, επίσης τονίζουν την αξία αυτών των «ήπιων δεξιοτήτων». Σύμφωνα με τον Τζάσι, όσοι δεν παραμένουν ενημερωμένοι για τις νέες δεξιότητες και εξελίξεις κινδυνεύουν να μείνουν στάσιμοι.
Με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, όλο και περισσότερα επαγγέλματα κινδυνεύουν να αλλάξουν ριζικά. Σύμφωνα με το Pew Research Center, το 19% των Αμερικανών επαγγελματιών το 2022 εργαζόταν σε θέσεις όπου η ΤΝ μπορούσε να αντικαταστήσει σημαντικά καθήκοντα. Ο Νιλεκάνι πιστεύει ότι η απάντηση βρίσκεται στις δεξιότητες που μόνο οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν: «Ενσυναίσθηση, συμπόνια και ικανότητα σύνδεσης των δεδομένων. Το μέλλον είναι για όσους μπορούν να παραμείνουν περίεργοι, συνδεδεμένοι και σχετικοί».