Go Greek: Η εταιρεία πού «έντυσε» ελληνικά το ούζο και το ελαιόλαδο
- 01/12/2015, 14:52
- SHARE
Η Ελίνα Ψημίτη μας συστήνει τα ελληνικά προϊόντα που φόρεσαν φουστανέλα και χιτώνα και προάγουν τον ελληνικό πολιτισμό.
Το μεγαλύτερο στοίχημα για την δεύτερη γενιά επιχειρηματιών που εισέρχεται στην οικογενειακή επιχείρηση δεν είναι τόσο η διατήρηση της παράδοσης, όσο η ικανότητα να εξελίξουν την αρχική ιδέα και να της ανοίξουν καινούρια «μονοπάτια». Με πτυχίο αρχιτεκτονικής, παρακολούθηση συγκριτικής γλωσσολογίας, και ενασχόληση με καλλιτεχνική φωτογραφία, ο όρος αισθητική, παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή της Ελίνας Ψημίτη, Προέδρου της ομώνυμης εταιρείας που δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στον κλάδο των ιατρικών προϊόντων. Γνωρίζοντας την κανείς από κοντά διαπιστώνει πως πρόκειται για μια γυναίκα δυναμική, με όραμα και πολλή αγάπη για την πατρίδα της που φόρεσε από μικρή ηλικία «παντελόνια» και επιδόθηκε στο στίβο του επιχειρείν.
Αυτή η υπέρμετρη αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία μας ήταν που οδήγησε την Ελίνα Ψημίτη και τον σχεδιαστή Γιώργο Γιώνα στη δημιουργία ενός brand που ακούει στο όνομα «gogreek». Η αρχή έγινε με μινιατούρες με παραδοσιακές φορεσιές που φιλοξενούν στο εσωτερικό τους ελληνικά προϊόντα όπως ούζο, ελιές και ελαιόλαδο. Η «gogreek» απέσπασε τιμητική διάκριση στα Gold Label Awards 2015, αλλά και το Χρυσό Βραβείο στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης.
«Εξαιρετικές προσπάθειες στο χώρο των τροφίμων χωρίς δυναμική»
Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com η επιχειρηματίας Ελίνα Ψημίτη, αφορμή για τη δημιουργία του «gogreek» στάθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός brand που θα παρουσίαζε την Ελλάδα όπως ακριβώς της αξίζει. «Κάθε φορά που κάνω δώρα σε φίλους και συγγενείς θέλω να είναι ελληνικά. Ποτέ δεν έβρισκα αυτό που ήθελα, πέρα από αντικείμενα σε μουσεία τα οποία ήταν επαναληπτικά. Τα ελληνικά προϊόντα αδικούνται στα ράφια του εξωτερικού και δεν έχουν όλα ξεκάθαρη ταυτότητα, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην ξέρει τι αγοράζει και από πού προέρχεται το προϊόν. Στόχος μας λοιπόν ήταν να γίνει ένα brand ελληνικό και ποιοτικό. Σαφώς όμως και έχουν γίνει εξαιρετικές προσπάθειες στο χώρο των τροφίμων».
Τι σημαίνει για τους ξένους η «Ελλάδα»;
Μετά την κατοχύρωση του σήματος «gogreek» το επόμενο βήμα ήταν η χαρτογράφηση της ελληνικής αγοράς και του εξωτερικού, καθώς τα προϊόντα δεν έχουν ως αποδέκτες μόνο όσους επισκέπτονται τη χώρα μας, αλλά και τους Έλληνες. «Πραγματοποιήσαμε έρευνα και το βασικό ερώτημα που τέθηκε ήταν “Τι σημαίνει για σας Ελλάδα”. Οι πρώτες εικόνες που ήρθαν στο μυαλό των ερωτηθέντων ήταν η Ακρόπολη, οι Ολυμπιακοί αγώνες, η θάλασσα, το ούζο και ο Εύζωνας. Ομολογώ πως δεν περίμενα ότι ο Εύζωνας θα τους έμενε στη μνήμη».
Η «παρθενική» εμφάνιση της «gogreek» γίνεται τον Ιούλιο του 2014, όταν και τοποθετούνται στην αγορά τα πρώτα παραδοσιακά ζευγάρια με τον Εύζωνα και την Αμαλία. Έπειτα από μια ενδελεχή έρευνα γύρω από τις παραδοσιακές φορεσιές, η οικογένεια έχει μεγαλώσει. Στη συλλογή υπάρχουν πλέον 14 ζευγάρια, μεταξύ των οποίων, ένα Κυπρίων και δύο Ποντίων, σε μια προσπάθεια ένταξης όλων των επιμέρους πολιτισμών των Ελλήνων.
Την παράσταση όμως έχουν κλέψει οι μινιατούρες που είναι εμπνευσμένες από το Δωδεκάθεο. Αν αναρωτιέστε ποιοι θεοί «πουλάνε» περισσότερο, πρώτος στις προτιμήσεις έρχεται ο Δίας και ακολουθούν ο Ποσειδώνας, η Αφροδίτη και η Αθηνά. Επίσης, φέτος θα κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτοι έξι ήρωες της αρχαιότητας. Μινιατούρες ούζου που θα φέρουν τη μορφή του Μ. Αλεξάνδρου, του Θησέα, του Οδυσσέα, του Αχιλλέα, του Ηρακλή και του Λεωνίδα, αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ξένων που τους γνώρισαν μέσα από βιβλία και ταινίες του Hollywood.
Παράλληλα, στα σκαριά είναι η δημιουργία συλλεκτικών αντικειμένων όπως τάβλι και μαξιλαροθήκες και η οπτικοποίηση του ελληνικού πολιτισμού μέσω της έκδοσης λιθογραφιών με παραδοσιακά μοτίβα.
Βασική πεποίθηση της κ. Ψημίτη είναι πως η γνώση χάνεται σταδιακά και πως οι νεότερες γενιές γνωρίζουν όλο και λιγότερα για το γένος των Ελλήνων. Έτσι, αποφάσισε στα σουβέρ της «gogreek», που καταγράφουν σημαντικές πωλήσεις, να φιλοξενούνται μικρά κείμενα που να αφηγούνται με εύληπτο τρόπο μια μικρή ιστορία δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία και την ελληνική μυθολογία. «Οι άνθρωποι δεν διαβάζουν πια. Ο δε χρόνος συγκέντρωσης έχει πέσει πλέον στα τέσσερα δευτερόλεπτα και η γνώση χάνεται».
Και ενώ στην Ελλάδα η ελιά είναι σήμα κατατεθέν και συνυφασμένη με την ελληνική γη, στο εξωτερικό, όπως μας λέει η κ. Ψημίτη, έχουν μεγάλη περιέργεια να μάθουν πώς παράγεται το ελαιόλαδο από αυτό το ευλογημένο δέντρο. Στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της «gogreek» περιλαμβάνονται ο κύριος και η κυρία ελαιολάδου που έχουν την μορφή αγρότη και αγρότισσας και λειτουργούν ως πρεσβευτές της μεσογειακής διατροφής. «Θέλαμε να δώσουμε στους ξένους την εμπειρία του καλού ελαιολάδου, αλλά και να ανοίξουμε το δρόμο για άλλα ελληνικά προϊόντα που θα αγκαλιάσει η gogreek».
Πουλήθηκαν 60.000 μινιατούρες στον πρώτο χρόνο λειτουργίας
Τα προιόντα gogreek πωλούνται σε 250 ανά την Ελλάδα καταστήματα τέχνης, καταστήματα με είδη δώρων και delicatessen και διατίθενται σε πέντε γλώσσες μεταξύ των οποίων γερμανικά, γαλλικά, ρωσικά, ελληνικά και αγγλικά. Μάλιστα μέσα σε ένα χρόνο πουλήθηκαν 60.000 μπουκάλια gogreek, χωρίς καμία διαφήμιση, γεγονός που καταδεικνύει, τη δύναμη της από στόμα σε στόμα διαφήμισης, που προκύπτει από ευχαριστημένους πελάτες. «Ο στόχος επετεύχθη. Το σήμα «gogreek» “τρέχει” πιο γρήγορα από μας. Ενώ το e-shop της εταιρείας βρίσκεται υπό κατασκευή, οι παραγγελίες μέσω Facebook μας έχουν εκπλήξει. Πρέπει , ωστόσο, να υπογραμμίσω πως καλούμε σε συνεργασία εταιρίες που πιστεύουν στην ιδέα μας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».
Η εισαγωγή στο δίκτυο της Yolenis ήταν άλλωστε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας για την gogreek, καθώς από τα μέσα του 2016 θα μπουν από κοινού στην Αμερική, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η Ασία. «Ήδη έχουμε δεχτεί παραγγελίες από Ν. Αφρική, Ινδία, Ταιβάν, Ολλανδία, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία και συνεχίζουμε».
“Αισθανόμαστε το κράτος ως απειλή και όχι ως συνεργάτη”
Για την κ. Ψημίτη το 5% της επιτυχίας μιας επιχείρησης κρύβεται στην ιδέα, ενώ το υπόλοιπο 95% είναι η υλοποίηση. Και επειδή, όπως τονίζει, μόνος σου δεν μπορείς να παίζεις ποτέ, όσο πιο δεμένη είναι η ομάδα, τόσο περισσότερο αποδίδει. «Απαιτείται πάρα πολλή προσωπική εργασία, επιμονή, υπομονή και συνέπεια. Οι επιχειρηματίες είναι άνθρωποι ανυπόμονοι. Βιάζονται και θέλουν να βλέπουν άμεσα αποτελέσματα. Δεν σας κρύβω ότι η πιο δύσκολη στιγμή στην επαγγελματική μου πορεία ήταν η χρηματοπιστωτική κρίση του 2012 με το PSI ενώ δεν έχει σταθεροποιηθεί το περιβάλλον ακόμη. Οι επιχειρηματίες αισθανόμαστε ότι η πατρίδα μας, που μας έχει χαρίσει απλόχερα τις ομορφιές αυτού του τόπου και το έντονο φως της, παρ΄ όλο που μας δυσκολεύει συγχρόνως, αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης».
Η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι δύσκολη και εκτιμά πως θα αργήσει να αλλάξει, γεγονός που αποδίδεται στο ότι διαλύονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι δομές, χωρίς όμως να δημιουργούνται καινούριες με την ίδια ταχύτητα.
Αναφερόμενη στον εγχώριο παραγωγικό ιστό υπογραμμίζει ότι είναι μύθος να πιστεύεται πως οι πρώτες ύλες του εξωτερικού είναι φθηνότερες και πιο ανταγωνιστικές από τις ελληνικές. «Στην Ελλάδα οι πρώτες ύλες είναι πολύ καλές και ποιοτικές. Υπάρχουν αρκετές μονάδες που πιστεύουν στη δουλειά τους, αλλά δυστυχώς και άλλες πολλές που έχουν κλείσει, ενώ θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν εταιρείες όπως η δική μας. Επενδύσαμε σε δικά μας μηχανήματα προκειμένου να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Όσο για το αν αντιμετώπισε προβλήματα στον εργασιακό της χώρο λόγω φύλου, η συνιδρύτρια της «gogreek» παραδέχεται πως αισθάνεται γυναίκα σε αντρικό κόσμο, όπου οι κανόνες της επιχειρηματικότητας, έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα των αιώνων από άνδρες. «Η φύση της γυναίκας είναι να γεννά και να δημιουργεί, ενώ εκείνη του άνδρα είναι αυτή του κυνηγού και του πολεμιστή. Στη gogreek είναι εξισωμένοι οι ρόλοι και η συνεργασία αντρών και γυναικών εξαιρετικά αρμονική και εποικοδομητική. Έχουμε μια αφοσιωμένη και ενθουσιασμένη ομάδα που έχει ως στόχο να αναδείξει ό,τι είναι ποιοτικό και ελληνικό και όχι να ανταγωνιστεί. Βασική μου αρχή είναι πως τη δουλειά σου θα πρέπει σε κάθε στάδιο να την αποδεικνύεις και στη gogreek το τηρούμε».
Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τον ΕΟΤ που αγκάλιασε την προσπάθεια της gogreek, εντάσσοντάς την στο blog του, άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος, αλλά και εκδοτικοί οίκοι βρίσκονται σε συζητήσεις με την κυρία Ψημίτη.