Golden Visa: Η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του ορίου και οι νέες ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων

Golden Visa: Η αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του ορίου και οι νέες ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων
Photo: pixabay.com
Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο «χάρτης» της κτηματαγοράς αλλάζει ριζικά με την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων κανόνων για τη «Golden Visa».

Από την 1η Σεπτεμβρίου (εκτός αν υπάρξει παράταση), η κτηματαγορά στην Ελλάδα αλλάζει δραστικά λόγω της εφαρμογής νέων κανόνων για τη «Golden Visa», που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής.

Ενώ το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου και την απόκτηση της Golden Visa από ξένους υπηκόους εξακολουθεί να ισχύει, ιδιοκτήτες και κατασκευαστές επιταχύνουν τις διαδικασίες για να κλείσουν συμφωνίες, κυρίως για ακίνητα που δεν είχαν μέχρι τώρα αξιοποιηθεί, μισοτελειωμένες οικοδομές, παλαιές σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Μέσα σε δέκα ημέρες, το πρόγραμμα της Golden Visa θα γίνει ακριβότερο, καθώς το όριο για την απόκτηση ακινήτου σε πολλές περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και ορισμένων τουριστικών νησιών θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ, καθιστώντας την αγορά ακινήτου λιγότερο συμφέρουσα.

Η περίοδος αυτή κινείται σε δύο άξονες: αφενός, όσοι έχουν ήδη έτοιμα προς αξιοποίηση ακίνητα χαμηλότερης αξίας από το σημερινό όριο των 250.000 ευρώ, προσπαθούν να τα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή, κυρίως μέσω μεσιτικών γραφείων, σε ενδιαφερόμενους από Κίνα, Τουρκία, Ισραήλ, ΗΠΑ και άλλες χώρες. Πρόκειται για επαγγελματίες που ήδη ζουν στην Ελλάδα ή έχουν αποκτήσει άδεια διαμονής μέσω της Golden Visa και αναζητούν έτοιμα ακίνητα για μεταπώληση σε τρίτους που επιθυμούν να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα».

Αφετέρου, υπάρχει η περίπτωση των μισοτελειωμένων ακινήτων ή αυτών που χρειάζονται ανακαίνιση, όπου οι ιδιοκτήτες αναζητούν κατασκευαστικές εταιρείες για να τα ολοκληρώσουν και να τα διαθέσουν μέσω Golden Visa. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι πιο σύνθετη και δαπανηρή, καθώς οι κατασκευαστές αποφεύγουν αυτά τα ακίνητα λόγω των επιπλέον επιβαρύνσεων (εργασίες αποπεράτωσης, προμήθεια του ξένου μεσίτη, ΦΠΑ, φόροι κ.λπ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Golden Visa: Το νέο καθεστώς

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος, η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει από την περασμένη άνοιξη ένα νέο καθεστώς για τη χορήγηση άδειας διαμονής 5 ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa). Σύμφωνα με το νέο καθεστώς:

  • Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ.
  • Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) με ελάχιστη επιφάνεια 120 τ.μ. Επιτρέπεται επίσης η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, με αντίστοιχα ελάχιστα όρια αξίας 800.000 και 400.000 ευρώ.
  • Για κτίρια που μετατρέπονται σε κατοικίες από άλλη χρήση, το ελάχιστο ύψος επένδυσης ορίζεται στις 250.000 ευρώ, ενώ η αλλαγή χρήσης πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση άδειας διαμονής.
  • Το ίδιο όριο των 250.000 ευρώ ισχύει για επενδύσεις σε διατηρητέα κτίρια προς αποκατάσταση, χωρίς ελάχιστα όρια τετραγωνικών για τα ακίνητα αυτά.

Το πρόγραμμα Golden Visa αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ φέτος, με το ύψος των επενδύσεων να υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ. Το 2023, τα κεφάλαια από το εξωτερικό ξεπέρασαν τα 2,54 δισ. ευρώ, με 8.516 αιτήσεις και 1.802 εγκρίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: