Goldman Sachs για ΔΕΗ: Σύσταση «Αγορά», τιμή στόχος 15,5 ευρώ
- 27/03/2025, 12:43
- SHARE

Νέα, αυξημένη τιμή στόχο, στα 15,5 ευρώ (+7,64% από τα τρέχοντα επίπεδα), και σύσταση «Αγορά» δίνει για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, η οποία βλέπει σταθερή κερδοφορία και καλή εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου…
Σύμφωνα με τον οίκο, η σύστασή της για τη ΔΕΗ στηρίζεται σε τρεις βασικούς λόγους:
(1) Η πορεία της ΔΕΗ θα οδηγήσει σε επέκταση των πολλαπλασιαστών αξίας.
(2) Η πρόβλεψη για αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά +20% ετησίως την περίοδο 2024-2027 υποδηλώνει πολύ ισχυρή ανάπτυξη, με κάποια προστασία από τις κινήσεις των τιμών του ρεύματος λόγω της κάθετης ολοκλήρωσης της εταιρείας.
(3)Τα ενθαρρυντικά σημάδια εκτέλεσης, με ώριμο κατάλογο έργων ΑΠΕ και το σχέδιο απόσυρσης του λιγνίτη εντός χρονοδιαγράμματος.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs για το EPS του 2027, η ΔΕΗ θα διαπραγματεύεται με έναν δείκτη P/E περίπου 8,5x, πολύ χαμηλότερα από τους ανταγωνιστές, ενισχύοντας τη θετική προοπτική της εταιρείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 15,5 ευρώ, με ποσοστιαία αύξηση περίπου 7,64% από την τρέχουσα τιμή.
Τα αποτελέσματα
Περαιτέρω, όπως επισημαίνεται, το 2024, το προσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 1,8 δισ. ευρώ και το προσαρμοσμένο καθαρό κέρδος διαμορφώθηκε στα 365 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα αντανακλούν την υψηλότερη κερδοφορία της ελληνικής ενσωματωμένης επιχείρησης και την συνεισφορά της Ρουμανίας. Παρά την αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών, ο καθαρός δανεισμός παρέμεινε κάτω από τις εκτιμήσεις της εταιρείας, στα 5,1 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης μόχλευσης ήταν 2,8x, κάτω από το όριο 3,5x.
Για το 2025, η διοίκηση επανέλαβε τους στόχους που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του Νοεμβρίου: Προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 2 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένο καθαρό κέρδος άνω των 400 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ΔΕΗ παρουσίασε εξαιρετική πρόοδο στην εκτέλεση, με περίπου 700 MW ΑΠΕ να έχουν ήδη εγκατασταθεί από τον Νοέμβριο του 2024 έως τον Μάρτιο του 2025. Επιπλέον, η εταιρεία διαθέτει 1,4 GW υπό κατασκευή και 2,3 GW είτε έτοιμα για κατασκευή είτε σε διαδικασία διαγωνισμού, προσφέροντας ισχυρή ορατότητα για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξή της. Το συνολικό σχέδιο ανάπτυξης ΑΠΕ φτάνει τα 4,4 GW, ενισχύοντας την προοπτική δυναμικής ανάπτυξης για τη ΔΕΗ. Παράλληλα, η εταιρεία επανέλαβε τη δέσμευσή της για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2026, γεγονός που αποτελεί βασικό παράγοντα για την εκτίμηση αύξησης κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 20% την περίοδο 2024-2027.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης την επένδυση σε κόμβο παραγωγής 3 GW στη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 1,3 GW για μεγάλες μονάδες υποδομών (hyperscalers), προσφέροντας νέες δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα των δεδομένων.