Goldman Sachs: Ποιοι κλάδοι θα ωφεληθούν από το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία – Ο αντίκτυπος στην ελληνική αγορά

Goldman Sachs: Ποιοι κλάδοι θα ωφεληθούν από το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία – Ο αντίκτυπος στην ελληνική αγορά
KIEV, UKRAINE - February 10, 2021: In this photo illustration the stock market information of Goldman Sachs Group displays on a smartphone while the logo of Goldman Sachs Group displays at background Photo: Shutterstock
Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι συγκεκριμένοι κλάδοι της ευρωπαϊκής αγοράς θα μπορούσαν να ωφεληθούν σημαντικά.

Η Goldman Sachs διατηρεί την τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.475 μονάδες, με ουδέτερη σύσταση και εκτιμώμενο περιθώριο διόρθωσης 8% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, οι ελληνικές μετοχές συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων δυνητικών ωφελημένων, εφόσον επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι κλάδοι θα κερδίσουν από μια ειρηνευτική συμφωνία

Οι αναλυτές της Goldman Sachs υπογραμμίζουν ότι συγκεκριμένοι κλάδοι της ευρωπαϊκής αγοράς θα μπορούσαν να ωφεληθούν σημαντικά σε περίπτωση αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης. «Οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ελλάδα, εμφανίζουν αρνητικό συσχετισμό με τις τιμές του φυσικού αερίου, γεγονός που τις καθιστά μεταξύ των πλέον ωφελημένων σε περίπτωση μείωσης του κόστους ενέργειας», σημειώνει η έκθεση.

Επιπλέον, οι ελληνικές, πολωνικές και τουρκικές μετοχές, λόγω της υψηλής ευαισθησίας τους στις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου, ενδέχεται να καταγράψουν σημαντικά κέρδη, σε αντίθεση με τις αγορές της Βραζιλίας, της Χιλής και της Αιγύπτου, που δεν επηρεάζονται εξίσου από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αντίκτυπος στην ελληνική αγορά και η μερισματική απόδοση

Αν και οι επενδυτές προσδοκούν ισχυρά οφέλη για τις ελληνικές μετοχές από μια πιθανή αποκλιμάκωση του πολέμου, η Goldman Sachs δεν μεταβάλλει τη σύστασή της, διατηρώντας την πρόβλεψή της για ανώτατο όριο στις 1.475 μονάδες. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στην αναμενόμενη υποχώρηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) των εισηγμένων εταιρειών κατά 4% το 2025, με μια μικρή ανάκαμψη της τάξεως του 2% το 2026.

Παρά τις προκλήσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεχωρίζει μεταξύ των αναδυόμενων αγορών σε επίπεδο μερισματικής απόδοσης.

Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι ο Γενικός Δείκτης θα προσφέρει μερισματική απόδοση 7%, μια από τις υψηλότερες παγκοσμίως, μαζί με την αγορά της Κολομβίας. Συνολικά, η καθαρή αναμενόμενη απόδοση της αγοράς σε όρους δολαρίου υπολογίζεται στο 8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: