Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μειώσει τις τιμές πετρελαίου την επόμενη 10ετία

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μειώσει τις τιμές πετρελαίου την επόμενη 10ετία
6666614 05.10.2021 An oil pumpjack operated by the Yamashneft Oil and Gas Production Division of Tatneft, near the village of Yamashi in Almetyevsk District, Republic of Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
«Η διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί απλώς συνέχεια των τεράστιων βελτιώσεων στην παραγωγικότητα που έχουν παρατηρηθεί στον τομέα του σχιστολιθικού πετρελαίου τα τελευταία χρόνια», αναφέρουν οι αναλυτές.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα συμβάλει στη μείωση των τιμών του πετρελαίου την επόμενη δεκαετία, κυρίως λόγω της βελτίωσης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Η τράπεζα εκτιμά πως η εφαρμογή της AI θα μειώσει το κόστος παραγωγής του σχιστολιθικού πετρελαίου κατά 30%, γεγονός που θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση της αυξανόμενης ζήτησης για πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, όπως ο Callum Bruce, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου κατά 5 δολάρια το βαρέλι, λόγω της αύξησης της προσφοράς. Παράλληλα, η αυξημένη ζήτηση θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές κατά 2 δολάρια το βαρέλι, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι πτώση των τιμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί απλώς συνέχεια των τεράστιων βελτιώσεων στην παραγωγικότητα που έχουν παρατηρηθεί στον τομέα του σχιστολιθικού πετρελαίου τα τελευταία χρόνια», αναφέρουν οι αναλυτές. Η AI αναμένεται να αυξήσει τη διαθέσιμη βάση πόρων και να καθυστερήσει την κορύφωση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει την αναμενόμενη μείωση της παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ+.

Παράλληλα, οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου στις ΗΠΑ, που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν την τεχνητή νοημοσύνη κυρίως για back-office εργασίες, όπως η ανάλυση δεδομένων ερευνών, αρχίζουν να ενσωματώνουν την AI και σε πιο κρίσιμες λειτουργίες, όπως η βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας. Ο στόχος είναι η μείωση του κόστους και η εκμετάλλευση περισσότερων κοιτασμάτων πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ+ να ελέγξει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: