Goldman Sachs: Σε βαθύ κόκκινο οι δείκτες αβεβαιότητας για το εμπόριο – Απομακρύνονται οι επενδυτές

Goldman Sachs: Σε βαθύ κόκκινο οι δείκτες αβεβαιότητας για το εμπόριο – Απομακρύνονται οι επενδυτές
epa07508160 (FILE) - A view of the Goldman Sachs desk at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 18 January 2019 (reissued 15 April 2019). Goldman Sachs on 15 April 2019 reported their 1st quarter 2019 results, saying their quarterly profit dropped 20 per cent. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ρητορική και οι ενέργειες εμπορικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται πιο επιθετικές 

Σε αρνητικό έδαφος θα βρεθεί κυρίως η ευρωπαϊκή οικονομία, με τους επενδυτές να εκφράζουν τις ανησυχίες τους γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη νέα εποχή στην οποία μπαίνει το παγκόσμιο εμπόριο, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, «Η ρητορική και οι ενέργειες εμπορικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται πιο επιθετικές ενώ πιθανή προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικούς δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ, με πιθανά αντίποινα και κλιμάκωση. Ως αποτέλεσμα, οι δείκτες αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον εμπορικό πόλεμο 2018-2019».

Αυτή η αύξηση της αβεβαιότητας ενέχει καθοδικό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθώς οι εταιρείες ενδέχεται να καθυστερήσουν τις επενδύσεις μέχρι να αποσαφηνιστούν οι προοπτικές πολιτικής. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, αυτή η αρνητική πλευρά ποσοτικοποιείται με τρεις τρόπους.

Πρώτον, οι εισηγμένες εταιρείες τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που αναφέρουν την εμπορική αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τα κέρδη απέσυραν δυσανάλογα τις επενδύσεις τους κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου 2018-2019. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο αποκορύφωμά τους, οι αναφορές για αβεβαιότητα στην εμπορική πολιτική συνδέθηκαν με αύξηση 0,5 π.μ. σε σχέση με την ετήσια αύξηση των επενδύσεων στις ΗΠΑ και 1,3 π.μ. στη ζώνη του ευρώ σε σταθμισμένη βάση κεφαλαίου.

Δεύτερον, οι εισηγμένες που η αγορά εκτίμησε ως πιο εκτεθειμένες στον εμπορικό κίνδυνο -κατ’ αντιστοιχία με τις αποδόσεις των μετοχών τις πέντε ημέρες πριν ή μετά από τις ανακοινώσεις δασμών κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ- μείωσαν επίσης δυσανάλογα τις επενδύσεις, ιδιαίτερα στους τομείς των υλικών και της βιομηχανίας. 

Οι εκτιμήσεις παλινδρόμησης που συσχετίζουν τις αποδόσεις των μετοχών κατά τη διάρκεια των προαναφερόμενων ανακοινώσεων με τις επενδύσεις υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι εμπορικού πολέμου μείωσαν από έτος σε έτος την αύξηση των επενδύσεων στις δημόσιες εταιρείες κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στις ΗΠΑ και πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες στη ζώνη του ευρώ.

Τρίτον, τα στοιχεία μεταξύ των χωρών πριν από τον εμπορικό πόλεμο 2018-2019 υποδηλώνουν ότι η άνοδος του δείκτη αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ στην κορυφή του εμπορικού πολέμου συνδέεται με αύξηση 2% στις επενδύσεις για το επόμενο έτος σε μεγάλες οικονομίες, με πλήγμα 3 ποσοστιαίων μονάδων στους μεγάλους εξαγωγείς.

Λαμβάνοντας υπόψη κατά μέσο όρο αυτές τις τρεις προσεγγίσεις, σύμφωνα με την Goldman Sachs, μια αύξηση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής τόσο μεγάλης όσο η αύξηση που παρατηρήθηκε κατά τον εμπορικό πόλεμο 2018-2019 θα μπορούσε να μειώσει την αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στις ΗΠΑ και 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στη ζώνη του ευρώ. 

«Αν και η άνοδος στα επίπεδα του 2018-2019 δεν είναι η βασική μας περίπτωση, η ανάλυσή μας δείχνει ότι η αυξανόμενη αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής ενέχει μέτριο καθοδικό κίνδυνο για την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και το 2025, ιδιαίτερα στην Ευρώπη» καταλήγει η τράπεζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: