Goldman Sachs: Το «κρυφό» χρέος της Κίνας ξεπερνά το 50% του ΑΕΠ της- Σε δεινή θέση η κυβέρνηση
- 29/09/2021, 10:25
- SHARE
Άνω του 50% είναι το «κρυφό» χρέος της κινεζικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs, οι οποίοι προσθέτουν ότι η εγχώρια κυβέρνηση θα χρειαστεί να παρουσιάσει ευελιξία καθώς τα έσοδά της τελούν υπό μεγάλη πίεση, δεδομένου ότι η κτηματομεσιτική αγορά, η οποία επί μακρόν ήταν κινητήριο μοχλός, παρουσιάζει σημαντική επιβράδυνση.
Το συνολικό ύψος του χρέους της Χώρας του Δράκου έφτασε τα 53 τρισεκατομμύρια γιουάν ή 8,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 από 16 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2013 – ποσό που ισοδυναμεί με το 52% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αντίθετα με τα νούμερα που δίνει το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών.
Πώς όμως η Κίνα κατάφερε να έχει «κρυφό» χρέος; Τα LGFVs είναι χρήματα τα οποία χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις για να δανείζονται χρήματα χωρίς αυτά να εγγράφονται στους ισολογισμούς τους, ωστόσο είναι εμφανή στις χρηματοπιστωτικές αγορές ως liabilities.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, νωρίτερα μέσα στο 2021, είχαν υπάρξει σημάδια που υποδείκνυαν ότι κινεζική κυβέρνηση πραγματοποιούσε «παρεμβάσεις» για τη μείωση του χρέους, καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας έδωσε περιθώριο να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων.
Ωστόσο, τώρα, με την οικονομική δραστηριότητα να επιβραδύνεται, λόγω μείωσης στην κατανάλωση, τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την κρίση που υπάρχει στην αγορά ακινήτων, βλ. Evergrande, οι αγορές αναζητούν σήματα επανεξέτασης αυτής της σκληρής πολιτικής.
Οι πωλήσεις γης αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τις τοπικές κυβερνήσεις αλλά αυτές έχουν επιβραδυνθεί καθώς επιδεινώνεται η κρίση στο China Evergrande Group. Για να αντισταθμίσει το κενό χρηματοδότησης που οδήγησε σε συρρίκνωση των εσόδων, η Goldman συνέστησε στην κυβέρνηση να αυξήσει την ποσόστωση ομολόγων για το 2022 κατά 500 δισεκατομμύρια γιουάν από το φετινό επίπεδο των 3,65 τρισεκατομμυρίων γιουάν.
Μερικά άλλα ευρήματα
Οι υποχρεώσεις των τοπικών φορέων αφορούν κυρίως στους τομείς των κατασκευών, των μεταφορών και τη βαριά βιομηχανία, με αυτές τις τρεις υποβιομηχανίες να έχουν αναλάβει σχεδόν το 40% του χρέους σε LGFVs.
Η Jiangsu βρίσκεται στην κορυφή όλων των επαρχιών σε σχέση με το μέγεθος του δανεισμού, με περίπου 8 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2020. Οι Tianjin, Πεκίνο, Sichuan, Guizhou και Gansu είναι οι επαρχίες με τη μεγαλύτερη μόχλευση ως ποσοστό της τοπικής οικονομικής παραγωγής
Περίπου το 60% των ομολόγων που εκδίδονται από τοπικές πλατφόρμες χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του οφειλόμενου χρέους το 2020-2021 και όχι για νέες επενδύσεις.