Goldman Sachs: Το μνημόνιο θα εφαρμοστεί ακόμη και με σκαμπανεβάσματα
- 11/09/2015, 14:29
- SHARE
Τα «μαθήματα από την ελληνική κρίση» καταγράφουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας - Τι "βλέπουν" για τις εκλογές.
Σε έκθεσή της με τίτλο «Μαθήματα από την ελληνική κρίση», η Goldman Sachs επισημαίνει πως το πιθανότερο σενάριο για τη χώρα μας μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου είναι η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.
Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας υπογραμμίζουν πως οι Έλληνες καλούνται εκ νέου στις κάλπες και καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που βρίσκονται δίπλα-δίπλα στις δημοσκοπήσεις έχουν εκφράσει την προσήλωσή τους στην εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος, ο δρόμος του μνημονίου φαντάζει ο πιθανότερος μετά τις εκλογές.
«Ο πιο ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός φαίνεται να είναι μια εφαρμογή του προγράμματος με σκαμπανεβάσματα, όπου οι εντάσεις θα φουντώνουν σποραδικά, χωρίς να φθάνουν στο σημείο βρασμού, καθώς οι μνήμες του παρ’ ολίγον Grexit και οικονομικές συνέπειές του είναι ακόμη νωπές», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, οι οποίοι ωστόσο επισημαίνουν πως υπάρχουν δύο περιπτώσεις αναζωπύρωσης των εντάσεων:
«Πρώτον, η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανανέωση της αντίστασης στο πρόγραμμα από το ελληνικό εκλογικό σώμα, και ιδίως όσον αφορά στα φορολογικά μέτρα. Δεύτερον, η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να αναμένει ένα σαφές μήνυμα από τους πιστωτές σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Όμως, οι πιστωτές είναι απρόθυμοι να δώσουν αυτό το σήμα από πολύ νωρίς, φοβούμενοι ότι θα υπονομεύσει τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρύθμιση» αναφέρει η GS , η οποία στο βασικό της σενάριο βλέπει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 35 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν: «Επιπλέον, μπορεί να υπάρξει διαφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της για την ουσία των προσπαθειών που αναλαμβάνονται. Η απροθυμία των πιστωτών για να παράσχουν ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να ενταθεί εάν υπάρξουν δημοσιονομικά ελλείμματα».
Η επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει ακόμη πως σε κανένα σημείο κατά τη διάρκεια των δύσκολων τελευταίων διαπραγματεύσεων η ελληνική κυβέρνηση δεν μίλησε ανοιχτά υπέρ μιας εξόδου από τη νομισματική ένωση.