Google DeepMind: Πληρώνει υπαλλήλους για να μην δουλέψουν στον ανταγωνισμό

Google DeepMind: Πληρώνει υπαλλήλους για να μην δουλέψουν στον ανταγωνισμό
The Google DeepMind logo appears on a smartphone screen, and in the background, the text Artificial Intelligence is visible, in this illustration photo in Reno, United States, on December 18, 2024. (Photo Illustration by Jaque Silva/NurPhoto) (Photo by Jaque Silva / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Καθώς ο ανταγωνισμός για ταλέντο στην τεχνητή νοημοσύνη κλιμακώνεται, η Google DeepMind επιλέγει να πληρώνει υπαλλήλους για να μη δουλέψουν αλλού — αποκαλύπτοντας το σκληρό παρασκήνιο του νέου τεχνολογικού «ψυχρού πολέμου».

Η μάχη για ταλέντο στην τεχνητή νοημοσύνη έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που η Google προτιμά να πληρώνει ορισμένους εργαζομένους της για να… μείνουν σπίτι, παρά να τους δει να περνούν στον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με τέσσερις πρώην υπαλλήλους της Google DeepMind στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρκετοί εργαζόμενοι υπόκεινται σε ρήτρες μη ανταγωνισμού (noncompete agreements), που τους εμποδίζουν να εργαστούν για ανταγωνιστική εταιρεία για διάστημα έως και 12 μηνών μετά την αποχώρησή τους από την εταιρεία. Οι πηγές ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες καθώς δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

Αυτές οι επιθετικές ρήτρες είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί για να διατηρήσουν πλεονέκτημα στον «πόλεμο της τεχνητής νοημοσύνης», έναν πόλεμο που επιταχύνεται όσο νέα μοντέλα και προϊόντα λανσάρονται διαρκώς. Όταν ένας εργαζόμενος υπογράφει τέτοια σύμβαση, συμφωνεί να μη δουλέψει σε ανταγωνιστή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η Google DeepMind έχει θέσει αρκετούς εργαζομένους σε “παρατεταμένη αναγκαστική άδεια” (garden leave), κατά την οποία πληρώνονται αλλά δεν εργάζονται, όσο διαρκεί η ρήτρα μη ανταγωνισμού.

Η διάρκεια της ρήτρας εξαρτάται από παράγοντες όπως η θέση και η σημασία του υπαλλήλου στο οργανόγραμμα. Πρώην εργαζόμενοι αναφέρουν ότι τα 6μηνα noncompetes είναι συνηθισμένα ακόμα και σε μη διευθυντικά στελέχη που δουλεύουν στα μοντέλα Gemini AI. Ανώτερα στελέχη μπορεί να δεσμεύονται για έως και ένα έτος.

«Τα συμβόλαιά μας είναι ευθυγραμμισμένα με τις πρακτικές της αγοράς», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο Business Insider. «Δεδομένου του ευαίσθητου χαρακτήρα της δουλειάς μας, χρησιμοποιούμε τις ρήτρες μη ανταγωνισμού επιλεκτικά, για να προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντά μας».

Καθώς το οικοσύστημα της AI ανθίζει και πληθαίνουν οι ευκαιρίες, με εταιρείες όπως η OpenAI και η Microsoft να επεκτείνουν τα γραφεία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί υπάλληλοι νιώθουν παγιδευμένοι από τις ρήτρες.

«Ποιος θα σε περιμένει για να ξεκινήσεις σε έναν χρόνο; Αυτό είναι αιωνιότητα στην AI», λέει πρώην υπάλληλος της DeepMind.

Στις ΗΠΑ, η ισχύς τέτοιων συμφωνιών διαφέρει ανά πολιτεία. Στην Καλιφόρνια (όπου εδρεύει η Google) είναι πλέον ανεκτέλεστες, ακόμα και αν έχουν υπογραφεί αλλού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εδρεύει η DeepMind, επιτρέπονται εφόσον κρίνονται «λογικές» για την προστασία των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ορισμένοι υπάλληλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν στην Καλιφόρνια για να ξεφύγουν από τη ρήτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κατάχρηση εξουσίας»

Το θέμα βγήκε στη δημοσιότητα όταν ο Nando de Freitas, VP της Microsoft AI και πρώην διευθυντής της DeepMind, δημοσίευσε μήνυμα στο Χ προς πρώην συναδέλφους του:

«Κάθε εβδομάδα κάποιος από εσάς μου γράφει απελπισμένος, ζητώντας πώς να ξεφύγει από τις ρήτρες και τις περιόδους ειδοποίησης. Μιλήστε στους ηγέτες σας — υπάρχουν μέσα στην εταιρεία άνθρωποι που διαφωνούν με αυτή την πρακτική», έγραψε, αναφερόμενος στον CTO Koray Kavukcuoglu και τον Douglas Eck.

«Πάνω απ’ όλα: Μην υπογράφετε αυτά τα συμβόλαια. Καμία αμερικανική εταιρεία δεν θα έπρεπε να έχει τόση εξουσία, ειδικά στην Ευρώπη. Είναι κατάχρηση δύναμης.»

AI Talent Wars

Στο παρελθόν, η ιδέα να πληρώνεσαι χωρίς να δουλεύεις για μερικούς μήνες δεν ακουγόταν άσχημη. Σήμερα όμως, με τον ανταγωνισμό στο πεδίο της AI να είναι πιο έντονος από ποτέ, η «αναγκαστική αναμονή» μπορεί να σε αφήσει εκτός.

«Υπάρχουν τόσα νέα, συναρπαστικά startups που δεν θα περιμένουν 6 μήνες — έτσι οι εργαζόμενοι χάνουν μεγάλες ευκαιρίες», δήλωσε πρώην υπάλληλος.

Ένας πρώην εργαζόμενος της Google είπε ότι τέτοιες ρήτρες δεν υπήρχαν στο ίδιο βαθμό την προηγούμενη δεκαετία, ακόμα και για όσους δούλευαν στα πιο πολύτιμα συστήματα στον κόσμο.

Παρομοίασε την κατάσταση με τον κόσμο των hedge funds, όπου οι ρήτρες μη ανταγωνισμού είναι εξίσου επιθετικές.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σαν κούρσα στο διάστημα», είπε. «Αν είσαι έξι μήνες ή έναν χρόνο μπροστά, μπορεί να κερδίσεις τα πάντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: