Google – Γερμανοί εκδότες: σημειώσατε «Χ»;
- 06/08/2013, 15:57
- SHARE
Επιμένουν οι γερμανικές εφημερίδες στην απαίτησή τους να καταβάλει αντίτιμο η Google για την χρήση περιεχομένου τους.
Για ορισμένους κερδισμένη είναι η Google. Για άλλους οι εφημερίδες. Γεγονός είναι ότι ο νόμος που ψηφίστηκε τον Μάρτιο στη Γερμανική Βουλή και τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου, θέτει μεν περιορισμούς στη Google, αλλά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τις εφημερίδες.
Η επίθεση των Γερμανών εκδοτών ξεκίνησε με τη διακήρυξη τους ότι ο αμερικανικός κολοσός θα πρέπει να πληρώνει για την διαδικτυακή παρουσίαση του περιεχομένου των εφημερίδων τους. Ωστόσο, ο τελικός νόμος ήταν πιο ήπιος και πιο αόριστος σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο, αφήνοντας για όλους- όπως αποδείχθηκε- περιθώρια ελιγμών.
Με άλλα λόγια, παρότι οι εκδότες μπορούν να ζητήσουν χρήματα από την Google για τη δημοσιοποίηση άρθρων τους, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής επιτρέπουν στους «συλλέκτες» περιεχομένου, όπως η Google να δημοσιεύουν «λέξεις ή μικρά αποσπάσματα κειμένου», χωρίς, όμως, ο νόμος να καθορίζει πόσες λέξεις ή ποιος είναι ο αρμόδιος να αποφανθεί γι’ αυτό.
Τώρα, μετά τη σκληρή μάχη και την υποστήριξη που έδωσαν η Άνγκελα Μέρκελ και το κόμμα της σε μεγάλους παίκτες της γερμανικής αγοράς, όπως ο Όμιλος Axel Springer, ο νόμος έχει τεθεί μεν σε ισχύ, αλλά οι εκδότες φαίνεται να κάνουν λίγο πίσω, διαπιστώνοντας ίσως ότι η «νίκη» τους, μπορεί να εξελιχθεί ταυτόχρονα σε ήττα.
Έτσι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι εκδότες αποφάσισαν να επιτρέπουν προς το παρόν στην Google να παρουσιάζει, δωρεάν, αποσπάσματα από το περιεχόμενο σελίδων τους, αφού παρότι ο χρήστης παρακάμπτει την κεντρική ιστοσελίδα των εφημερίδων τους, η Google εξακολουθεί να συμβάλει πολύ στην επισκεψιμότητα και κατά συνέπεια στα κέρδη τους από διαφημίσεις.
Τζεφ Μπέζος: «Γράφει» τη νέα σελίδα της Washington Post
Ο εκδοτικός οίκος Axel Springer AG – ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων της Bild και της Die Welt- δήλωσε πως η απόφαση να συνεχίσει να επιτρέπει στην Google να δημοσιεύει περιεχόμενο των εφημερίδων του είναι προσωρινό μέτρο, για το διάστημα που η εταιρεία επεξεργάζεται ένα πλαίσιο κοστολόγησης. Επομένως, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ομίλου, Χέντρικ Λάνγκε, η άδεια μπορεί να ανακληθεί ανα πάσα στιγμή, αφού δόθηκε χωρίς «να γίνουν αποδεχτεί οι μονομερείς όροι που έχει θέσει η Google».
Από την πλευρά του ο αμερικανικός κολοσός, υποστηρίζει ότι προσφέρει υπηρεσία χωρίς χρέωση στους αναγνώστες, η οποία στην ουσία ωφελεί τους εκδότες, αφού η Google News είναι στην ουσία ένα ηλεκτρονικό κιόσκι, όπου οι αναγνώστες μπορούν να δουν τις εφημερίδες πριν επιλέξουν μια σύνδεση που θα τους οδηγήσει στην ιστοσελίδα του εκδότη.
Παρά τα επιχειρήματα αυτά και τις αντιρρήσεις που προέβαλαν εκτός από την Google, πολλοί ειδικοί, αλλά και οι αντιπολιτευόμενα κόμματα των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, ο κυβερνών συνασπισμός ήλπιζε ότι με την νομοθεσία αυτή θα έπειθε κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν. Ωστόσο, η Google είχε ήδη πετύχει μια συμφωνία με τις έντυπες εκδόσεις σε Γαλλία και Βέλγιο, ενώ στην Πορτογαλία και την Ελβετία αντίστοιχες προσπάθειες έχουν βαλτώσει.