Google και Apple θωρακίζουν τα λογισμικά τους
- 22/09/2014, 21:04
- SHARE
Οι δύο κυρίαρχοι στο χώρο των mobile εφαρμογών γνωστοποίησαν ότι κάθε πληροφορία θα είναι εξ αρχής κωδικοποιημένη.
Κωδικοποίηση των πληροφοριών του χρήστη χωρίς καμιά περαιτέρω ρύθμιση θα περιλαμβάνει το νέο λογισμικό της Google για κινητά, το Android L. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η λειτουργία αυτή θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή σε όσους θέλουν να μπουν στα κινητά μας τηλέφωνα για να υποκλέψουν πληροφορίες.
Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και η Apple, η οποία με την κυκλοφορία του iOS 8 ανακοίνωσε ότι οι συσκευές της θα κωδικοποιούν κι εκείνες κάθε πληροφορία, ενώ ούτε η ίδια η εταιρεία δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των συσκευών.
Αξίζει να τονιστεί ότι και οι παλιότερες εκδόσεις λογισμικών για κινητά από τις Google και Apple παρέχουν τη δυνατότητα κωδικοποίησης, όμως αυτή δεν ήταν ρυθμισμένη εξ αρχής και πολλοί χρήστες δεν ήταν καν ενημερωμένοι ότι υπάρχει.
Ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ, ανακοίνωσε επίσης ότι η εταιρεία δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες των πελατών της για διαφημιστικούς λόγους – μια δήλωση η οποία θεωρήθηκε «καρφί» προς την Google.
«Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε σε χρήμα τις πληροφορίες που βάζετε στο iPhone ή το iCloud», έγραψε ο Τιμ Κουκ στην ιστοσελίδα της Apple, προσθέτοντας πως παρότι η εταιρεία του εμπλέκεται κι εκείνη στη βιομηχανία της διαφήμισης με το iAd, κάθε λειτουργία που παρέχει προσωπικές πληροφορίες για εμπορικούς σκοπούς μπορεί να διακοπεί από τους χρήστες.
«Δεν θα έχετε ποτέ ξανά την ανάγκη να ενεργοποιήσετε την κωδικοποίηση των δεδομένων σας», αρκέστηκε να πει η Google, η οποία δεν σχολίασε τη «μπηχτή» του Τιμ Κουκ.
Και οι δύο γίγαντες του διαδικτύου φαίνεται πως ακολουθούν την περπατημένη της Blackberry, η οποία εφήρμοσε τις ίδιες δικλείδες ασφαλείας για τα δεδομένα των χρηστών της πριν αρκετό καιρό.
Φυσικά, η συζήτηση γύρω από την ασφάλεια των δεδομένων στα κινητά μας έχει ανάψει μετά από το σάλο που προκλήθηκε από τις δημοσιεύσεις γυμνών φωτογραφιών διασημοτήτων. Ένα κενό ασφαλείας, το οποίο ανέδειξε τις ευπάθειες και του iCloud, αλλά και γενικότερα του τρόπου με τον οποίο προστατευόμαστε.
Σύμφωνα με το BBC, η λειτουργία προστασίας των δεδομένων στις συσκευές προστατεύει τις εταιρείες και από την παράδοση στοιχείων στις αμερικανικές αρχές. Εφόσον -γράφει το ρεπορτάζ- οι τεχνολογικές εταιρείες δεν έχουν στα χέρια τους τα δεδομένα των πελατών τους, δεν μπορούν πλέον να απαντούν στα αιτήματα των αρχών.
Εδώ και πολύ καιρό οι κυρίαρχοι του διαδικτύου, όπως οι Facebook, Microsoft, Google, Twitter και Dropbox, βρίσκονται κυριολεκτικά «στα μαχαίρια» με την αμερικανική δικαιοσύνη εξαιτίας των χιλιάδων αιτημάτων για παράδοση πληροφοριών των πελατών τους.
Παρόλα αυτά, ο Ντέιβιντ Εμ, επικεφαλής αναλυτής της Kaspersky Lab, τονίζει στο BBC ότι η παράμετρος αυτή «αφορά μόνο όσα δεδομένα βρίσκονται αποθηκευμένα στη συσκευή και όχι ό,τι ανεβαίνει στις υπηρεσίες cloud. Εκεί, οι κρατικές αρχές θα μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση».