Google: «Τρικλοποδιά» από την τεχνητή νοημοσύνη στον στόχο μείωσης των ρύπων έως το 2030

Google: «Τρικλοποδιά» από την τεχνητή νοημοσύνη στον στόχο μείωσης των ρύπων έως το 2030
epa08979756 (FILE) - A Chinese woman walks past a 'Google' brand name and logo, near the Google office in Beijing, China, 03 August 2018 (reissued 01 January 2021). Alphabet, the parent company of internet giant Google, is due to publish their 4th quarter 2020 results on 02 January 2021. EPA/ROMAN PILIPEY *** Local Caption *** 54599547 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Αβεβαιότητα γύρω από τις μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της AI, οι οποίες είναι πολύπλοκες και δύσκολο να προβλεφθούν».

Ο στόχος της Google να μειώσει το κλιματικό της αποτύπωμα κινδυνεύει, καθώς βασίζεται σε όλο και περισσότερα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων για να τροφοδοτήσει τα νέα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της.

Ο τεχνολογικός γίγαντας αποκάλυψε την Τρίτη ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί κατά 48% τα τελευταία πέντε χρόνια, μετέδωσε το Guardian.

Η Google δήλωσε ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων και οι εκπομπές της εφοδιαστικής αλυσίδας ήταν η κύρια αιτία της αύξησης. Αποκάλυψε επίσης στην ετήσια περιβαλλοντική της έκθεση ότι οι εκπομπές της το 2023 είχαν αυξηθεί κατά 13% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τους 14,3 εκατ. μετρικούς τόνους.

Η τεχνολογική εταιρεία, η οποία έχει επενδύσει σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε ότι ο «εξαιρετικά φιλόδοξος» στόχος της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2030 «δεν θα είναι εύκολος».

Επίσης, έκανε λόγο για «την αβεβαιότητα γύρω από τις μελλοντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της AI, οι οποίες είναι πολύπλοκες και δύσκολο να προβλεφθούν».

Οι εκπομπές της Google έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 50% από το 2019, το έτος βάσης για τον στόχο της εταιρείας να επιτύχει το καθαρό μηδέν (net zero), το οποίο απαιτεί την απομάκρυνση από την εταιρεία όση ποσότητα CO2 εκπέμπει.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των κέντρων δεδομένων θα μπορούσε να διπλασιαστεί από τα επίπεδα του 2022 σε 1.000TWh (τεραβατώρες) το 2026, περίπου στο επίπεδο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας. Η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει ως αποτέλεσμα τα κέντρα δεδομένων να χρησιμοποιούν το 4,5% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας έως το 2030, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας ερευνών SemiAnalysis.

Τα κέντρα δεδομένων διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εκπαίδευση και τη λειτουργία των μοντέλων που στηρίζουν μοντέλα AI, όπως το Gemini της Google και το GPT-4 της OpenAI, το οποίο τροφοδοτεί το chatbot ChatGPT.

Η Microsoft παραδέχτηκε φέτος ότι η χρήση ενέργειας που σχετίζεται με τα κέντρα δεδομένων της έθετε σε κίνδυνο τον στόχο της να είναι αρνητική ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: guardian