Η Google βγαίνει στο κυνήγι για τους ψεύτικους reputation builders
- 17/07/2014, 11:52
- SHARE
Ψεύτικοι followers στο Twitter και τα «ρομποτικά» like και views σε Facebook και Youtube μπαίνουν στο στόχαστρο των ειδικών.
Η επιτυχία ενός προϊόντος ή υπηρεσίας στα social media μετράται κυρίως από το πόσο δημοφιλής είναι. Δηλαδή, πόσους followers έχει στο Twitter, πόσα σχόλια στο Facebook, πόσοι έχουν δει τα video της στο Youtube κ.λπ. Όσο μεγαλύτεροι είναι αυτοί οι αριθμοί, τόσο πιθανότερο είναι να βγάλουν χρήματα όσοι εμπλέκονται στην προβολή της φίρμας.
Στον κόσμο των «ειδικών στα social media» θα συναντήσετε σίγουρα ανθρώπους που υπόσχονται να «απογειώσουν» την προβολή σας σε χιλιάδες και εκατομμύρια like. Αυτό που δεν θα σας πουν είναι πως θα χρησιμοποιήσουν προγραμματάκια –bots- που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις (ποσταρίσματα, likes, follow κλπ) σαν να επρόκειτο για κανονικούς ανθρώπους. Φυσικά, δεν είναι.
Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες «επιχειρήσεις», τις περισσότερες φορές του ενός και δύο ατόμων, που με τα κατάλληλα υπολογιστικά εργαλεία, τις εξαιρετικές τους γνώσεις και την προγραμματιστική τους ευφυία, βγάζουν πάρα πολλά χρήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται μια περίπτωση όπου ένας τέτοιος πωλητής -με βάση τη Μολδαβία- μέσα σε δύο χρόνια πούλησε 600.000 φορές τις υπηρεσίες του κερδίζοντας 3 εκατ. δολάρια.
Όμως το Facebook, το Google+ κ.λπ. βγάζουν χρήματα διαφημίζοντας, μεταξύ άλλων, και την αξιοπιστία των στατιστικών τους. Κατά κάποιον τρόπο το Facebook εγγυάται πως όσοι επισκέπτονται τη σελίδα σας είναι κανονικοί χρήστες και όχι bots.
Η Google υποστηρίζει ομάδες που βρίσκουν και αφαιρούν τέτοιου είδους πωλητές προτού φτάσουν στους πελάτες και αρχίσουν να πουλάνε likes. Στόχος είναι να απαγορευτεί εντελώς η πώληση τέτοιων υπηρεσιών. Για τον σκοπό αυτό έχει γραφτεί ένας εξαιρετικά πολύπλοκος κώδικας βασισμένος σε εξελιγμένο αλγόριθμο αναγνώρισης τον οποίο μπορούν να χειριστούν μόνο εξειδικευμένοι προγραμματιστές.
Το σύστημα αναγνώρισης «μαθαίνει» συνεχώς και έχει ήδη επιδείξει υψηλό βαθμό ακρίβειας, περίπου 97%. Όταν η μέθοδος τελειοποιηθεί και εφαρμοστεί, αυτό θα σημαίνει πως εταιρείες σαν το Twitter θα βρίσκουν άμεσα και θα μπλοκάρουν τα bots και τους ψεύτικους λογαριασμούς. Μέχρι τότε, οι επιτήδειοι απλώς θα βγάζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι το κενό στην τεχνολογία.
Διαβάστε ακόμη:
Το Facebook σταματά τη «βιομηχανία likes» των Pages του
H Google ρίχνει «δίχτυα» στις ευρωπαϊκές startups