GPS και όχι απλώς οδικό χάρτη ζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

GPS και όχι απλώς οδικό χάρτη ζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Business team present. Photo professional investor working new startup project. Finance meeting.Digital tablet laptop computer smart phone using, keyboard docking screen foreground,filter Photo: Shutterstock
Τα 5 βασικά αιτήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για να εξασφαλίσουν το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης οι επιχειρηματίες ζητούν άμεσες λύσεις -σε θέματα χρηματοδότησης, πράσινης μετάβασης και δεξιοτήτων-, με οδική καθοδήγηση GPS αντί για έναν απλό οδικό χάρτη.

Η Ένωση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων SMEunited στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2025, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στις 12.2.2025, επισήμανε πως το πρόγραμμα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν σαφή κατεύθυνση για τη βιωσιμότητά τους αλλά και πυξίδα ανταγωνιστικότητας που θα χρησιμοποιείται ως πραγματικός οδηγός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πέντε βασικά αιτήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την ΕΕ είναι:

-η πλοήγηση για πρόσβαση στη χρηματοδότηση

-η εξισορρόπηση της διαδρομής της Πράσινης Συμφωνίας

-η αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων

-οι διαφορετικοί δρόμοι μετάβασης σε διαφορετικούς τομείς και

-οι σαφείς οδηγίες κατεύθυνσης σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής από τον Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), το περιεχόμενο του προγράμματος πρέπει να διευκολύνει τη συμμόρφωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οδηγώντας έτσι την οικονομία και τη μετάβαση της Ευρώπης προς τα εμπρός. Σημειώνεται ότι η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων χαράσσει μια πορεία για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ώρα που υφίστανται ανησυχίες για την πολιτική βούληση από τα κράτη μέλη. Ενώ τα επιχειρηματικά κεφάλαια και η διαφοροποίηση της χρηματοδότησης βρίσκονται στον χάρτη, τα χρηματοπιστωτικά μέσα για έργα με μεγαλύτερο κίνδυνο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές εξακολουθούν να μην έχουν σαφή διαδρομή. Επίσης, η προσιτή ασφάλιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τους κλιματικούς κινδύνους παραμένει αχαρτογράφητη.

Μετά τη πρώτη γενική περίληψη που επικεντρώνεται στην αναφορά βιωσιμότητας, η SMEunited συμφωνεί με τα σχέδια της ΕΕ να εξετάσει άλλους τομείς για απλούστευση, όπως η ψηφιακή νομοθεσία και η κυβερνοασφάλεια. Επιπλέον, η ατζέντα για τους καταναλωτές θα πρέπει να αναπτυχθεί με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και τη μείωση του φόρτου και του κόστους για τις εταιρείες, που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό για τους καταναλωτές. Ακόμη, η Στρατηγική για την Ενιαία Αγορά θα πρέπει να διασφαλίζει ότι κάθε εταιρεία μπορεί να αποκομίσει οφέλη ενώ θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και για το ενεργειακό κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κόστος ενέργειας και η γραφειοκρατία της πράσινης μετάβασης

Όπως εξηγεί μεταξύ άλλων το ΕΒΕΠ, η συμφωνία για την καθαρή βιομηχανία και το σχέδιο δράσης για την προσιτή ενέργεια υποδεικνύουν τη στήριξη της πιο πράσινης βιομηχανίας, ωστόσο το υψηλό ενεργειακό κόστος επιβαρύνει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντί της στενής εστίασης στη μεγαλύτερη βιομηχανία, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να παραμείνουν όλοι ενωμένοι. Η αναθεώρηση του κανονισμού REACH παρουσιάζει ευκαιρίες και προκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους τομείς των χημικών και της μεταποίησης. Ενώ η απλοποίηση είναι η κατευθυντήρια γραμμή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα άνευ προηγουμένου κύμα δευτερογενούς ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Πράσινη Συμφωνία και κινδυνεύουν να “πνιγούν” σε μία θάλασσα ρυθμίσεων.

Αναφορικά με τις δεξιότητες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένουν μέτρα που θα αυξήσουν σοβαρά την ελκυστικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) στα κράτη μέλη. Χωρίς ισχυρή και ανταποδοτική ΕΕΚ, οι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα υστερούν και δεν θα μπορέσουν να αναπτύξουν πλήρως τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Επίσης, οι στοχευμένες τομεακές προσεγγίσεις δείχνουν να υποστηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την επιτυχή πλοήγηση τους στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά ειδικά στον τομέα των τροφίμων πρέπει να προστατεύονται από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και να τους δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο “Όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα“. Στον τομέα των μεταφορών, το επενδυτικό σχέδιο βιώσιμων μεταφορών θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προωθώντας λύσεις πράσινης κινητικότητας. Επιπλέον, το “Ευρωπαϊκό Σχέδιο Προσιτής Στέγασης” θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις τοπικές δεξιότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εν κατακλείδι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να θέλει να ακολουθήσει τις οδηγίες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά ο ρυθμός υλοποίησης είναι κρίσιμος. Εάν τα μέτρα ανακούφισης φτάσουν πολύ αργά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να παραμείνουν σε σταθερή πορεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: