Γράφε-σβήνε από τους τεχνοκράτες, με τις προσδοκίες να παραμένουν χαμηλές
- 28/05/2015, 10:25
- SHARE
Προειδοποιητικές βολές από Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε, την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα πάντα θα κριθούν έως το Σαββατοκύριακο.
Πρωτογενή πλεονάσματα και δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016 βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των διαβουλεύσεων του Brussels Group, με την κυβέρνηση να εμμένει στην απόφασή της να αναζητήσει πολιτική λύση πέρα από τις διεργασίες μεταξύ των τεχνοκρατών.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανάφεραν την Τετάρτη ότι ξεκινά η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας (staff level agreement), κάτι που δεν επιβεβαιώνεται ούτε από την Κομισιόν και το Eurogroup, αλλά ούτε και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δήλωσε δεν συμμερίζονται την «αισιοδοξία της Αθήνας».
Επιπλέον, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι μένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει πριν η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της καταλήξουν σε συμφωνία «ρευστό έναντι μεταρρυθμίσεων». «Βρισκόμαστε όλοι στη διαδικασία της επεξεργασίας μίας λύσης για την Ελλάδα και δεν θα έλεγα ότι έχουμε επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα», δήλωσε από τη Δρέσδη η Λαγκάρντ. «Τα πράγματα έχουν προχωρήσει, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», είπε προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Μεγαλύτερες προσπάθειες από την ελληνική κυβέρνηση ζήτησε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο της συνόδου της G7. «Πρέπει στ’ αλήθεια να καταβάλλουν περισσότερη προσπάθεια για να μπουν στην τελική ευθεία. Ήταν πιο αισιόδοξοι όλο αυτό το διάστημα» είπε ο Ντάισελμπλουμ, τερματίζοντας έτσι τις προσδοκίες που δημιούργησαν την Τετάρτη κυβερνητικές πηγές ότι έχει αρχίσει να συγγράφεται το προσχέδιο συμφωνίας.
Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης είναι ο ίδιος ο υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επικουρεί από την Τετάρτη στις τεχνικές συζητήσεις τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη, ειδικά σε ζητήματα που απαιτείται πολιτική απόφαση.
Από την Τετάρτη ο Γιώργος Χουλιαράκης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος, Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Δημήτρης Λιάκος, έχουν με τους Ντέκλαν Κοστέλλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) αναλυτικές συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και του συνταξιοδοτικού. Τα δύο αυτά θέματα επηρεάζουν άμεσα το ύψος του δημοσιονομικού κενού και το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν. Αντιστοίχως από το μέγεθος των πλεονασμάτων της επομένης πενταετίας θα εξαρτηθεί και το ύψος του χρηματοδοτικού κενού και ως εκ τούτου της πρόσθετης χρηματοδοτικής στήριξης (ή ελάφρυνσης χρέους) που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα.
Σήμερα θα μεταβούν στις Βρυξέλλες πολλά στελέχη υπουργείων, ώστε η ελληνική διαπραγματευτική αποστολή να λειτουργήσει σε πλήρη σύνθεση. Δεν αποκλείεται μέχρι και την επόμενη εβδομάδα να βρεθούν στις Βρυξέλλες και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, κάτι όμως που θα αποφασισθεί από την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων.
Η Ελλάδα «χωρίζει» στα δυο το G7
Σε δύο στρατόπεδα αναμένεται να χωρισθούν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της Ομάδας των Επτά (G7) οι οποίοι συναντιούνται στη Δρέσδη. Γερμανία και ΔΝΤ αναμένεται να δεχθούν πίεση για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. ΗΠΑ, Βρετανία και Ιταλία, αναμένετε να πιέσουν για μια λύση, Καναδάς και Ιαπωνία αναμένεται να κρατήσουν ουδέτερη στάση, ενώ Γαλλία και ειδικά η Γερμανία αναμένετε να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση.
Η προσοχή θα επικεντρωθεί στις επαφές του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον Αμερικανό αξιωματούχο να αναμένεται να πιέσει ώστε να επιτευχθεί για την Ελλάδα μία συμφωνία που θα τις διασφαλίζει χρηματοδότηση έναντι μεταρρυθμίσεων.
«Η Ευρωζώνη να παραδώσει τελεσίγραφο»
Την ώρα που οι διαβουλεύσεις σε πολλαπλά επίπεδα συνεχίζονται, ένα δημοσίευμα του δημοσιογράφου Σάιμον Ντίξον στη Wall Street Journal ζητά την αποστολή «τελεσιγράφου» στην Ελλάδα. Το εν λόγω δημοσίευμα επιρρίπτει όλες τις ευθύνες της καθυστέρησης των τελευταίων μηνών στην ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι η μόνη «πολιτική λύση» που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα είναι να οι Ευρωπαίοι να «σταματήσουν να διστάζουν και να κρύβονται πίσω από τους τεχνοκράτες».
Το εν λόγω τελεσίγραφο, γράφει η WSJ, θα πρέπει να είναι ένα πακέτο που θα αναφέρει το τι είναι διατεθειμένη να κάνει η ευρωζώνη για την Ελλάδα, αλλά και τι ζητά από την Ελλάδα για να το κάνει. Το ίδιο τελεσίγραφο θα καθόριζε τις συνέπειες της απόρριψης και θα έδινε στην ΕΚΤ την πολιτική κάλυψη να σταματήσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.