Γραφεία ανοίγει η GlobalWebIndex στην Ελλάδα
- 11/09/2018, 18:45
- SHARE
Η εταιρεία έρευνας αγοράς που προσφέρει data και consumer insights για 44 διαφορετικές χώρες στα μεγαλύτερα brands.
Γραφείο στην Αθήνα αποκτά η GlobalWebIndex, εταιρεία έρευνας αγοράς που προσφέρει data και consumer insights για 44 διαφορετικές χώρες στα μεγαλύτερα brands, marketing agencies και media διεθνώς.
Την ανακοίνωση έκανε ο founder και CEO της εταιρείας Tom Smith, με άρθρο του στο LinkedIn, όπου κάνει ιδιαίτερη αναφορά τόσο στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού στην χώρα μας όσο και στην υψηλή φορολογία για τις επιχειρήσεις, που λειτουργεί σαν αντικίνητρο.
Η GlobalWebIndex διατηρεί ένα παγκόσμιο panel με περισσότερους από 22 εκατομμύρια συνδεδεμένους καταναλωτές, ενώ στους πελάτες της συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως οι Google, Spotify, WPP, IPG, Publicis και Omnicom Group.
Τον Ιούλιο εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. δολαρίων από το fund Stripes Group για την ανάπτυξη της.
Γιατί όμως την Ελλάδα;
Όπως αναφέρει ο Σμιθ, η εταιρεία είναι σημαντικό να έχει πληροφορίες από πρώτο χέρι για μια αγορά, την οποία μάλιστα ήδη κατέχει χάρις στη σύζυγό του, Ιωάννα, που κατάγεται από την Αθήνα. Φυσικά, όπως αναφέρει ο Σμιθ, πριν πραγματοποιήσει αυτή του την απόφαση, έχει να αντιμετωπίσει κάποια εμπόδια. Πέρα από τον πολύ υψηλό φόρο, και την κρίση, το ΑΕΠ στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά κατά 25% και η ανεργία βρίσκεται ακόμα πάνω από το 20%. Αλλά, παρά τα προβλήματα, η Ελλάδα φαίνεται στα μάτια του CEO ως μια σημαντική ευκαιρία για τους ακόλουθους λόγους.
- Εκπαίδευση
Τα επίπεδα της εκπαίδευσης, και ειδικά σε τεχνικούς τομείς, όπως η μηχανική, τα μαθηματικά και η στατιστική είναι εξαιρετικά υψηλά και ο κάθε υποψήφιος που βλέπουν στην εταιρεία είναι μορφωμένος σε επίπεδο μεταπτυχιακού και συχνά διδακτορικού επιπέδου. Αυτό είναι απόδειξη ενός ισχυρού εκπαιδευτικού πυρήνα που προσφέρει υπαλλήλους υψηλής εξειδίκευσης. Μάλιστα, οι αριθμοί το αποδεικνύουν: η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης όσον αφορά τις εγγραφές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και είναι στο top 10 όσον αφορά τη διαθεσιμότητα επιστημόνων και μηχανικών.
- Γλώσσα
Η αγγλική γλώσσα είναι παγκόσμια και οι περισσότεροι υποψήφιοι από την Ελλάδα έχουν σπουδάσει ή έχουν εργαστεί στο εξωτερικό. Αυτό αφαιρεί το γλωσσικό φράγμα και προσφέρει μια πλατφόρμα κοινής εμπειρίας, κάνοντας δυνατή την ύπαρξη μιας ενοποιημένης κουλτούρας.
- Brain Drain
Η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς ταλαντούχους νέους Έλληνες στο εξωτερικό, αλλά πολλοί θέλουν να επιστρέψουν. Το 40% από τους πάνω από 130.000 πτυχιούχους που έφυγαν από το 2010 έχουν είτε μεταπτυχιακά διπλώματα είτε διδακτορικά. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς θα επέστρεφαν για την κατάλληλη ευκαιρία και μισθό, μια προοπτική για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια ευκαιρία για να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μιας πολυεθνικής εταιρείας την οποία μπορούν να εμπιστευτούν.
- Το μέγεθος της αγοράς
Η ελληνική αγορά είναι πιο μικρή και λιγότερο ανταγωνιστική. Οι πολίτες τείνουν να γνωρίζονται μεταξύ τους, κάτι το οποίο κάνει την πρόσληψη μέσω παραπομπών πολύ πιο γρήγορη. Επίσης, κάνει πιο εύκολο το να ξεχωρίσει κανείς από το πλήθος, αν έχει χτίσει την εταιρεία του με έναν έντιμο και προσεγγίσιμο τρόπο.
Κάποιες από αυτές τις δυνατότητες της Ελλάδας έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, μέσω των start-ups που τώρα ξεκινούν να αναπτύσσονται. Εγχώριες επιτυχίες, όπως η Workable, η Beat και η Pollfish προκαλούν το ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών όπως της Oracle, της Apple και της Tesla.
Προχωρώντας πέρα από τα εμπόδια
Όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με τον Σμιθ, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η φορολογία. Οι φορολογικοί συντελεστές είναι σημαντικοί όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να καταβάλει ο εργοδότης, μια κατάσταση που επιδεινώνεται με τους φόρους αλληλεγγύης που προέκυψαν μετά την κρίση. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί σοβαρά να προσελκύσει εταιρείες ώστε να επενδύσουν την οικοδόμηση της οικονομίας και την δημιουργία θέσεων εργασίας, αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Παρά την ύπαρξη αυτού του προβλήματος, ο Σμιθ εμφανίζεται ενθουσιασμένος με την προοπτική του νέου γραφείου της εταιρείας στην Ελλάδα και αναφέρει ότι ήδη η πρώιμη ομάδα που εργάζεται εκεί, προσφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Αναφέρει, ακόμα, ότι σύμφωνα με την εμπειρία του, όταν όλοι του λένε ότι μια ιδέα είναι τρελή, τότε εκείνη συνήθως αξίζει το ρίσκο.