Grant Thornton: Τελευταία σε δυναμισμό η ελληνική οικονομία
- 16/09/2013, 19:35
- SHARE
Η Ελλάδα κατατάσσεται κάτω από την Κένυα και την Αλγερία.
Την τελευταία θέση στον δείκτη Global Dynamix Intex (GDI) που ανακοίνωσε σήμερα η Grant Thornton έλαβε η Ελλάδα, «επιτυγχάνοντας» χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι.
Ο GDI κατατάσσει 60 από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου σχετικά με δυναμισμό, με βάση οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα της έρευνας. Ο δείκτης δείχνει ποιες οικονομίες είναι πιθανό να παρέχουν ένα γρήγορο ρυθμό μελλοντικής ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις .
Κάθε οικονομία αξιολογείται σε πέντε τομείς: επιχειρηματικό περιβάλλον λειτουργίας, την επιστήμη και την τεχνολογία, την εργασία και το ανθρώπινο κεφάλαιο, την οικονομία και την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση και το περιβάλλον. Κάθε περιοχή παράγει αποτελέσματα από 0-100 για κάθε χώρα, οι οποίες στη συνέχεια συνυπολογίζονται.
Διαβάστε ακόμη: Ανακοίνωση του ΣΕΒ για τη μεταφορά έδρας της «Βιοχάλκο»
Σύμφωνα με τα στοιχεία η Αυστραλία κατέλαβε την πρώτη θέση (66,5), ακολουθούμενη από τη Χιλή (64,5), την Κίνα (62,7), την Νέα Ζηλανδία (62,6), τον Καναδά (62,3) και την Φινλανδία (62,3). Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη (61.9), το Ισραήλ (61,8), η Σουηδία (61,6) και η Νορβηγία (60,9).
Στον αντίποδα την χειρότερη εικόνα παρουσιάζουν η Ελλάδα (33,9) η Αλγερία (36,2) και η Κένυα (38.1). Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας πέρυσι ήταν 40.
Χαρακτηριστικό την «μαύρης εικόνας» που καταγράφει ο δείκτης για την Ελλάδα είναι ότι η χώρα μας βαθμολογείται με το απόλυτο μηδέν σε πέντε υποκατηγορίες: στην συνολική αύξηση δαπανών για τεχνολογία, στην αύξηση της αξίας των εξαγορών και συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας καθώς και στην αξία του ενεργητικού της ίδιας κατηγορίας, στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και τέλος στην ιδιωτική κατά κεφαλήν κατανάλωση.
Τρεις ακόμη αρνητικές βαθμολογίες για την χώρα είναι το ποσοστό του πληθυσμού κάτω των 30 ετών (βαθμολογία: 3), φορολογική επιβάρυνση εταιρειών (75, αν και αρνητική, η υψηλότερη βαθμολογία που παίρνει η Ελλάδα) και στο αποτέλεσμα δυναμισμού στην κατηγορία οικονομία και ανάπτυξη όπου η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με μονοψήφια βαθμολογία (2) με αμέσως καλύτερη την Πορτογαλία (18) και την Ιταλία (24).