Great Sea Interconnector: Προσδοκίες μετά το παρολίγον ναυάγιο – Τα προαπαιτούμενα για να προχωρήσει το έργο

Great Sea Interconnector: Προσδοκίες μετά το παρολίγον ναυάγιο – Τα προαπαιτούμενα για να προχωρήσει το έργο
Φωτογραφία από drone που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή 30 Μαΐου 2021 και εικονίζει πόντιση υποβρύχιου καλωδίου στον κόλπο του Κισσάμου Χανίων. Την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Πελοποννήσου μετά την αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών στα Χανιά και τη Νεάπολη Λακωνίας και την επιτυχή δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων του έργου, θαλάσσιων και χερσαίων, ανακοίνωσαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΔΜΗΕ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΙΩΡΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λευκός καπνός στις διαπραγματεύσεις. Σήμα άρσης του αδιεξόδου για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου.

Ο κίνδυνος για τη ματαίωση της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου αποφεύγεται σε συνέχεια συμφωνίας που επετεύχθη μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρμόδιων αρχών της ΕΕ, υπουργών και ρυθμιστικών αρχών των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις βρέθηκαν στην κόψη του ξυραφιού και το έργο του Great Sea Interconnector (διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ), μια επένδυση 2 δισ. ευρώ, απειλήθηκε ακόμη και με ματαίωση μετά και την ασφυκτική προθεσμία μέχρι τέλος Αυγούστου για επίλυση των εκκρεμοτήτων που έδωσε η Nexans, που κατασκευάζει το καλώδιο.

Αργά χθες βγήκε λευκός καπνός από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, με την ΡΑΕΚ να αποδέχεται αλλαγές ρυθμιστικών αποφάσεων εντός της εβδομάδας και τον ΑΔΜΗΕ να αιτείται στη Nexans παράταση χρόνου μέχρι την Παρασκευή.Η κυπριακή πλευρά φέρεται να αποδέχεται την πρόταση του ΑΔΜΗΕ για ανάληψη της δαπάνης του για την κατασκευή του έργου από το 2025 μέχρι και τη λειτουργία της διασύνδεσης το 2030, ήτοι χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ ετησίως ή συνολικά 125 εκατ. ευρώ. Η ΡΑΕΚ δεσμεύθηκε επίσης για Μεσοσταθμικό Κόστος Κεφαλαίου (WACC) στο 8,3% για 17 χρόνια και έσοδο 125 εκατ. ευρώ, με τα κεφάλαια να καλύπτονται με έσοδα από την εμπορία δικαιωμάτων ρύπων πέραν της κατανάλωσης. Αντίστοιχα το wacc για την ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι της τάξης του 9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο βαθμό που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και ληφθούν οι παραπάνω ρυθμιστικές αποφάσεις θα απομένει συμφωνία των δύο πλευρών για το γεωπολιτικό ρίσκο προκειμένου το έργο να τεθεί σε τροχιά βιωσιμότητας.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία είναι καθοριστική δεδομένης και της κίνησης της Τουρκίας να αιτηθεί εκ νέου την υλοποίηση της διασύνδεσης των κατεχομένων, την οποία μπλόκαρε ο ευρωπαϊκός φορέας ENTSO-E. Επίσης, σημειώνεται ότι η ΕΕ, για την οποία το έργο είναι στρατηγικής σημασίας, είχε προειδοποιήσει για κίνδυνο απώλειας χρηματοδότησης 657 εκατ. ευρώ ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις που άπτονται των οικονομικών πτυχών του έργου. “Πήραμε κάποιες απαντήσεις, κάποιες είναι ικανοποιητικές, κάποιες δεν είναι και ζητήσαμε περισσότερες. Υπάρχει το γεωπολιτικο ρίσκο. Από κει και πέρα και η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα και η ΕΕ ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αντίθετα, δεν είναι θέμα να βάζουμε από μόνοι μας υπό αμφισβήτηση. Αλλά ναι είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη”, σημείωσε εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι το κλειδί της τελικής απόφασης είναι να μην αυξηθεί το κόστος για τους καταναλωτές. Αντίθετα, ο στόχος είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: