Γρηγόρης Τάσιος (ΠΟΞ): Η φετινή τουριστική σεζόν κλείνει μεσοσταθμικά στο 60% του 2019
- 02/11/2021, 16:10
- SHARE
Αν και η φετινή τουριστική σεζόν δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, πλησιάζοντας πια προς το τέλος της, ο απολογισμός είναι θετικός και τα αποτελέσματα καλύτερα του αναμενόμενου, γεγονός που κάνει τους επαγγελματίες του κλάδου να αισθάνονται πιο σίγουροι και να σκέφτονται ότι αφού κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα με περιορισμένο αριθμό πτήσεων, PFL, πρόσθετα υγειονομικά πρωτόκολλα και αγχωμένους τουρίστες, καμία αλλαγή δεν θα τους κλονίσει.
«Η σεζόν ξεκίνησε επιφυλακτικά το Μάιο, ιδιαίτερα για τη Βόρειο Ελλάδα, γιατί δεν ξέραμε τι θα γίνει με την χερσαία πρόσβαση των ξένων τουριστών, όμως, κάτω από αντίξοες συνθήκες, τα καταφέραμε. Δεν περιμέναμε να κλείσουν τα ξενοδοχεία με κρατική εντολή το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αυτό είναι κάτι που θα καταγραφεί στην ιστορία. Θα έλεγα ότι κάναμε ρελάνς μιας και η Μεσόγειος λειτούργησε υπέρ της Ελλάδος. Η Ισπανία και η Τουρκία αντιμετώπισαν δυσκολία στη διαχείριση του κορονοϊού και η Ιταλία επέλεξε να δουλέψει με τουρίστες που δεν θα ερχόταν στην Ελλάδα. Μεσοσταθμικά, η φετινή σεζόν κλείνει στο 60% του 2019» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, καλεσμένος στο Virtual Greek Panorama που συνδιοργανώνουν η Travel Media Applications και η North Events υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.
Πρόσθεσε πως ο καιρός ευνόησε την Νότια Ελλάδα και τον μήνα Οκτώβριο όπου είχαμε σημαντική τουριστική ροή. «Θεωρώ ότι θα δούμε ανάκαμψη από το 2022 και μετά. Όλοι χαμογέλασαν περισσότερο τιμολογιακά, όμως αυτή η άνοδος στις τιμές δεν θα συνεχιστεί καθώς το μαζικό μοντέλο τουρισμού περιλαμβάνει συμφωνίες με τις τιμές του 2019. Έχουν πάει πίσω πολλά πακέτα με tour operators τα οποία πρέπει να καλυφθούν, ενώ ταυτόχρονα έχουμε και ανατιμήσεις λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια».
Αναφερόμενος στο προφίλ και την ψυχολογία του ξένου τουρίστα που ψήφισε Ελλάδα για τις διακοπές του ο κ. Τάσιος τόνισε πως ήταν ένα καλοκαίρι που ο πελάτης ξόδεψε γιατί ήθελε να ξεσκάσει. Επέλεξε πιο ακριβά ξενοδοχεία, νοίκιασε αυτοκίνητο και έφαγε σε καλά εστιατόρια, δίχως να δίνει σημασία στο πόσα χρήματα θα δαπανήσει.
«Τιμολογιακά είναι παροδικό αυτό που είδαμε. Το 2021 ήταν μία χρόνια επιβίωσης και από την πλευρά της ΠΟΞ ετοιμάζονται προτάσεις που θα κατατεθούν σύντομα στο Υπουργείο Τουρισμού για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για την επόμενη μέρα. Δεν φτάνουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για τις υποδομές της χώρας. Υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις από το 1992 και δρόμοι από το 1970! Απαιτείται ορθολογική προσέγγιση για τις υποδομές και αλλαγή του μίγματος για τον τουρισμό. Από τον εναλλακτικό τουρισμό περνάμε πλέον στον εμπειρικό τουρισμό. Το 365 μέρες το χρόνο φαίνεται ότι δε μας βγήκε και καλό θα είναι να γυρίσουμε στο μοντέλο της εποχικότητας όπου λειτουργούσαμε επιτυχώς το διάστημα Μάρτιος Οκτώβριος» είπε χαρακτηριστικά.
Τα σκουπίδια, οι αρχαιολογικοί χώροι και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού
Αναγνώρισε τα πολύ θετικά σχόλια που έλαβε η χώρα στις μεγαλύτερες τουριστικές πλατφόρμες διεθνώς, ωστόσο, υπογράμμισε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να μένει πίσω στο κομμάτι των σκουπιδιών, σε επίπεδο διαχείρισης των αρχαιολογικών της χώρων, ενώ την ίδια στιγμή, γίνεται κακός επιμερισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ συνεργαζόμενων φορέων και Υπουργείων.
Τέλος ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος ως προς την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
«Δεν βρίσκουμε κόσμο στον τουρισμό και είναι λογικό όταν οι περισσότεροι εργαζόμενοι μπήκαν σε αναστολή. Ποια οικογένεια μπορεί να ζήσει με 534 ευρώ το μήνα; Πολλοί έφυγαν από το χώρο, ίσως όμως να δούμε κάποιους απ’ αυτούς να επιστρέφουν από τον Απρίλιο του 2022 και μετά. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα διότι χρειάζεται χρόνος για να εκπαιδεύσεις ένα καινούργιο εργαζόμενο. Παράλληλα, θα πρέπει να επιστρατευτούν και άλλες εθνικότητες εργαζομένων που ζουν νόμιμα στην χώρα μας και να αξιοποιηθούν σε χαμηλότερες βαθμίδες ειδικοτήτων» κατέληξε.
Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί: