Γρηγόρης Τάσιος (ΠΟΞ): «Καμία αγορά δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες από τη Βρετανία»
- 11/06/2021, 13:33
- SHARE
Ανήσυχοι παραμένουν οι επαγγελματίες από τον χώρο του τουρισμού που βασίζουν παραδοσιακά την έκβαση της τουριστικής σεζόν στην έλευση των Βρετανών τουριστών. Με τη χώρα μας να πασχίζει ακόμη για να λάβει από το Ηνωμένο Βασίλειο την επίσημη “βούλα” που θα την τοποθετήσει στη λίστα με τις “πράσινες” χώρες, ξενοδόχοι, εστιάτορες και μαγαζιά στα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου προέρχεται από τους ταξιδιώτες, κρατούν για φέτος μικρό καλάθι.
Το ερώτημα βεβαίως είναι αν μπορούν οι απώλειες αυτές να αντισταθμιστούν από κάποια άλλη αγορά. Την απάντηση δίνει στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος. «Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια άλλη εθνικότητα που να μπορεί να καλύψει το κενό που δημιουργείται από τη βρετανική αγορά. Ελπίζουμε ότι από 1η Ιουλίου θα δοθεί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι κρατήσεις, ωστόσο, η αίσθησή μου είναι πως, αν δούμε κάποια κινητικότητα, αυτή θα είναι από αρχές Αυγούστου και μετά» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τάσιος.
Υπενθυμίζεται πως η TUI Αγγλίας έχει ακυρώσει προσωρινά τα τουριστικά της πακέτα σε Κρήτη, Χαλκιδική, Κεφαλονιά, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θάσο και Ζάκυνθο, κι αυτό διότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πορτοκαλί ζώνη, όπερ σημαίνει ότι όποιος ταξιδέψει στη χώρα μας, επιστρέφοντας πίσω στην πατρίδα του θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα. Κάτι που δεν επιθυμούν βεβαίως οι Βρετανοί.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχει ανακοινώσει πως όλο αυτό το διάστημα το Υπουργείο έχει συγκεντρώσει και αποστείλει στη Βρετανική κυβέρνηση, όλα τα απαραίτητα δεδομένα που θα αφαιρέσουν το πορτοκαλί χρώμα από το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Η αναθεώρηση θεωρείται θέμα χρόνου καθώς ο εμβολιασμός προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι διαχειρίσιμος.
Να σημειωθεί δε πως από τις 26 Ιουνίου η TUI Αγγλίας θα κάνει, θέλει δε θέλει, μια στάση στην Ελλάδα, διότι έχει επιδοτηθεί από την κυβέρνηση της Αγγλίας και δεν επιθυμεί να χάσει χρήματα σε περίπτωση που εκτοπίσει τη χώρα μας από τον ταξιδιωτικό της χάρτη.
Για τον κ. Τάσιο, ο μεγαλύτερος φόβος έγκειται στις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η ινδική μετάλλαξη που σαρώνει αρκετές βρετανικές πόλεις. Δεν είναι λίγες οι ινδικές και πακιστανικές κοινότητες που έχουν νοσήσει από τη νέα μετάλλαξη του Covid19 και μάλιστα η μετάδοση φαίνεται να είναι εξίσου γρήγορη και στα παιδιά.
«Η Βρετανία έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του κορωνοϊού στο εσωτερικό της και να διαχειριστεί μια νέα μετάλλαξη. Τα κρούσματα αυξάνονται διαρκώς και η χώρα θα προσπαθήσει να συγκρατήσει, τόσο τον εισερχόμενο, όσο και τον εξερχόμενο τουρισμό. Εάν η Ελλάδα καταφέρει μέσα στις επόμενες 15 μέρες να διατηρήσει τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να μπούμε σε μια κανονικότητα» προσθέτει ο Πρόεδρος της ΠΟΞ.
Όσο για το αν υπάρχει περίπτωση να δούμε από το φετινό τουριστικό μείγμα να απουσιάζουν εντελώς οι Βρετανοί ή εάν θα πρέπει να ανησυχούμε για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας που μπορεί να οδηγήσει σε νέο lockdown, η απάντηση του κ. Τάσιου περιορίζεται στη φράση «όλα είναι πιθανά».
Ελπίδες από τον οδικό τουρισμό
Μικρή αχτίδα φωτός έρχεται από την κατηγορία τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα μας οδικώς. Σε αυτή ανήκουν, κατά κύριο λόγο, οι Βαλκάνιοι που λόγω εγγύτητας θα προτιμήσουν τη μετακίνηση με αυτοκίνητο στην Ηπειρωτική Ελλάδα αποφεύγοντας την επιλογή του πλοίου και του αεροπλάνου.
«Η εκτίμησή μας για φέτος είναι πως οι οδικοί τουρίστες θα είναι περισσότεροι συγκριτικά με πέρυσι. Ήδη στην περιοχή της Β. Ελλάδας έχει αρχίσει να δημιουργείται πληρότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι κρατήσεις από Βαλκάνιους αγγίζει το 80%» καταλήγει ο κ. Τάσιος.