ΓΣ του ΟΗΕ: Πότε θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την κατοχή του Ισραήλ | Fortunegreece.com

ΓΣ του ΟΗΕ: Πότε θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την κατοχή του Ισραήλ

ΓΣ του ΟΗΕ: Πότε θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την κατοχή του Ισραήλ
Israeli army vehicles drive along the Israeli border with the Gaza Strip, on June 4, 2024, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Menahem KAHANA / AFP) Photo: AFP
Τρεις νεκροί στον Λίβανο και δύο στη Συρία από βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα αρχίσει να συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, από την Τρίτη 17η Σεπτεμβρίου, για να εξετάσει σχέδιο ψηφίσματος καταρτισμένο από την παλαιστινιακή μόνιμη αντιπροσωπεία στον Οργανισμό, που δίνει συνέχεια σε γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) της Χάγης, με την οποία κρίθηκε «παράνομη» η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Τον Ιούλιο, κατόπιν αιτήματος για γνωμοδότηση της Γενικής Συνέλευσης, το ΔΔ, αποφαινόμενο για την ισραηλινή κατοχή από το 1967, έκρινε πως «η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη» και το Ισραήλ είναι «υποχρεωμένο να (την) τερματίσει το συντομότερο».

Αντιδρώντας στη γνωμοδότηση αυτή, αραβικές χώρες ζήτησαν νέα σύγκληση της ΓΣ, που προγραμματίστηκε για τη 17η Σεπτεμβρίου, ώστε να εξεταστεί σχέδιο ψηφίσματος, την Τρίτη ή την Τετάρτη, ανάλογα με τον αριθμό των κρατών που θα πάρουν τον λόγο.

Το πιο πρόσφατο προσχέδιο του κειμένου, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου χθες Πέμπτη, αξιώνει «το Ισραήλ να τερματίσει χωρίς καθυστέρηση την παράνομη παρουσία» του στα παλαιστινιακά εδάφη, εντός «δώδεκα μηνών από την υιοθέτηση του ψηφίσματος αυτού». Το πρώτο προσχέδιο έδινε προθεσμία έξι μηνών.

Το σχέδιο ψηφίσματος «απαιτεί» ακόμη να αποσυρθούν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από τα παλαιστινιακά εδάφη, να σταματήσει η ανέγερση νέων εβραϊκών οικισμών, να επιστραφούν γαίες και ιδιοκτησίες που κατασχέθηκαν και επίσης να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στους Παλαιστίνιους οι οποίοι διώχτηκαν από τον τόπο τους.

Κατά τη διάρκεια του ισραηλινοαραβικού πολέμου του 1967, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ κυρίευσαν τη Δυτική Όχθη -συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ-, τότε προσαρτημένη στην Ιορδανία, τη Λωρίδα της Γάζας, τότε υπό αιγυπτιακή στρατιωτική διοίκηση, μεγάλο μέρος του αιγυπτιακού Σινά, καθώς και μεγάλο μέρος του συριακού υψιπέδου του Γκολάν.

Το Ισραήλ επιβάλλει έκτοτε κατοχή στα 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα αραβικών γαιών που κυρίευσε, κατοχή που χαρακτηρίστηκε αργότερα παράνομη από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο ΟΗΕ θεωρεί τα παλαιστινιακά εδάφη (Γάζα, Δυτική Όχθη, ανατολική Ιερουσαλήμ) ενιαία οντότητα, κατεχόμενη περιοχή.

«Όταν ψηφίσετε στη Γενική Συνέλευση, θυμηθείτε αυτούς που σκοτώθηκαν κι αυτούς που επέζησαν για να υπομείνουν δεινά που δεν θα έπρεπε να υπομένει κανένα ανθρώπινο ον», δήλωνε πριν από μερικές ημέρες ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ριάντ Μανσούρ. «Σας ικετεύουμε: μην κάνετε τη λάθος επιλογή».

Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί ακόμη να δημιουργηθεί «διεθνής μηχανισμός επανόρθωσης για όλες τις ζημιές, τς απώλειες ή τους τραυματισμούς εξαιτίας των αυθαίρετων ενεργειών του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Μολονότι τα ψηφίσματα της ΓΣ δεν είναι δεσμευτικά από νομική άποψη, το Ισραήλ αντιμετωπίζει με οργή το εγχείρημα. «Οι Παλαιστίνιοι διεξάγουν διπλωματική τρομοκρατία εναντίον του Ισραήλ κι ο ΟΗΕ είναι συνένοχος», πέταξε ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντάνι Ντάνον, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις νεκροί στον Λίβανο και δύο στη Συρία από βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδί, στον νότιο Λίβανο, ενώ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη γειτονική Συρία, σε αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ, ενώ παράλληλα συνεχίστηκαν οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο λιβανικό κίνημα Χεζμπολά και στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη μεθόριο των δυο κρατών χθες Πέμπτη.

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδί, σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό στο χωριό Κφαρζούζ, κοντά στην πόλη Ναμπάτια, περίπου 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε ότι στόχοι του βομβαρδισμού ήταν «δυο μοτοσικλέτες» που κινούνταν σε δρόμο που ενώνει το χωριό με την πόλη και ότι χτυπήθηκε «διερχόμενο αυτοκίνητο».

Πηγή προσκείμενη στο κίνημα Χεζμπολά ανέφερε πως ένας από τους μαχητές του σκοτώθηκε.

Παράλληλα, στη γειτονική Συρία, δυο άνθρωποι, που φέρονται να ανήκαν στη Χεζμπολά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν -κάτι μάλλον σπάνιο- ότι προχώρησαν σε δυο πλήγματα στη Συρία, διαβεβαιώνοντας πως στο ένα «εξοντώθηκε» μέλος της Χεζμπολά στην περιοχή Κουνέιτρα, ο «τρομοκράτης Άχμαντ αλ Τζαμπρ, μέλος του τρομοκρατικού δικτύου στο Γκολάν», κατ’ αυτές, και στο άλλο μαχητής προσκείμενος στο Ιράν που οργάνωνε επιθέσεις «εναντίον του κράτους του Ισραήλ (…) με ιρανική συνεργασία και καθοδήγηση».

Ο νότιος Λίβανος και το βόρειο Ισραήλ έχουν μετατραπεί σε θέατρο στην πράξη καθημερινών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, την 7η Οκτωβρίου 2023, ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, σύμμαχο του προσκείμενου στην Τεχεράνη λιβανικού κινήματος.

Χθες η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο βόρειο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, κυρίως με drones. Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως εντόπισε «περίπου 15» βλήματα ή drones και κάποια καταρρίφθηκαν, χωρίς να αναφερθεί «κανένας τραυματισμός».

Από τον Οκτώβριο, στις εχθροπραξίες ανάμεσα στη Χεζμπολά και στον ισραηλινό στρατό έχουν σκοτωθεί στη λιβανική πλευρά 622 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές του σιιτικού κινήματος, αλλά και 142 άμαχοι, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 24 στρατιωτικοί και 26 πολίτες, κατά επίσημα δεδομένα.

Οι νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο και στη Συρία ακολουθούν τα πλήγματα -που η Δαμασκός απέδωσε επίσης στο Ισραήλ- τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην κεντρική Συρία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν από 18 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, ως 27, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα πλήγματα στη Μασιάφ είχαν «ευαίσθητους» στρατιωτικούς στόχους, κατά τη ΜΚΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

font