Guardian: Σε συναγερμό Ελλάδα και Τουρκία για τα πετρέλαια της Κύπρου
- 10/11/2014, 19:14
- SHARE
Άρθρο της βρετανικής εφημερίδας σχολιάζει την κλιμάκωση στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας με αφορμή τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Με σημερινό της δημοσίευμα η Guardian κάνει λόγο για ένταση στην ανατολική Μεσόγειο λόγω των λεκτικών επιθέσεων που εξαπολύονται μεταξύ Αθήνας, Άγκυρας και Λευκωσίας και όλα αυτά για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.
«Η διένεξη γύρω από τους υδρογονάνθρακες σε αυτά τα θαλάσσια ύδατα, εντάθηκε αφότου οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου υπέγραψαν το Σάββατο συμφωνία με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας», αναφέρει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.
Μετά από την ανακοίνωση της συμφωνίας ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Τουρκία για «προκλητικές ενέργειες» έπειτα από την αποστολή ενός σκάφους με συνοδεία πολεμικών πλοίων σε αναζήτηση πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι συνομιλίες για το ενδεχόμενο επανένωσης των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκύπριους ξεκίνησαν στις αρχές του έτους, έπειτα από 10ετή παύση με πολλές προσδοκίες ότι τα κοιτάσματα της περιοχής θα διευκόλυναν τη λύση της μακροβιότερης διπλωματικής διαμάχης της Δύσης.
Ωστόσο «η αποστολή του ερευνητικού σκάφους από τους Τούρκους στα αμφισβητούμενα νερά όχι μόνο διέκοψε τις συνομιλίες, αλλά επιδείνωσε την κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο που θυμίζει ότι «αν και η τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, εντούτοις, με οικονομικό και ηθικό στυλοβάτη την Άγκυρα, ζητάει να έχει συμμετοχή στις μονάδες εξερεύνησης στη θαλάσσια περιοχή».
«Το βέβαιο είναι πως η πρόσφατη τριμερής συμφωνία δεν πρόκειται να εξευμενίσει την Τουρκία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει θέματα στο ανατολικό μέτωπο με το Ισλαμικό Κράτος. Το γεγονός ότι σε αυτές τις συμφωνίες για τα κοιτάσματα εμπλέκεται και το Ισραήλ επιδεινώνει την κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμπαν στη Λευκωσία αντιμετωπίστηκε από την τουρκική πλευρά με πολλά επικριτικά σχόλια», επισημαίνει το δημοσίευμα.
«Η αποστολή του ερευνητικού σκάφους από τους Τούρκους στα αμφισβητούμενα νερά όχι μόνο διέκοψε τις συνομιλίες, αλλά επιδείνωσε την κατάσταση», σημειώνει χαρακτηριστικά το άρθρο. «Αν και η τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, εντούτοις, με οικονομικό και ηθικό στυλοβάτη την Άγκυρα, ζητάει να έχει συμμετοχή στις μονάδες εξερεύνησης στη θαλάσσια περιοχή».
Αναμένεται απάντηση της Άγκυρας η οποία θεωρεί τον εαυτό της οικονομικό ρυθμιστή της περιοχής.
Ο καθηγητής Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας Χιούμπερτ Φάουσμαν αναφέρει ότι: «Η ένταση βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε άνοδο», και προσθέτει: «Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έπεσαν θύμα των υδρογονανθράκων οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κυπριακό πρόβλημα. Αντί να αποκλιμακώσουν, κλιμάκωσαν την ένταση».
«Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έπεσαν θύμα των υδρογονανθράκων οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κυπριακό πρόβλημα. Αντί να αποκλιμακώσουν, κλιμάκωσαν την ένταση», καταλήγει.