H 27χρονη Ιωάννα Φωτοπούλου μεταφέρει επιχειρηματική τεχνογνωσία στις ΗΠΑ
- 01/06/2016, 18:30
- SHARE
Η project manager του Social Impact Award Greece θα βρεθεί για τρεις εβδομάδες στις ΗΠΑ, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο πρόγραμμα YTILI.
Όταν πριν από έξι μήνες η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη επικοινωνούσαν με την 27χρονη Ιωάννα Φωτοπούλου, εκείνη δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα εκπροσωπούσε σήμερα την Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα μεταφοράς τεχνογνωσίας σε αμερικανικές εταιρείες.
Λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την πόλη Χάντσβιλ της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με την Ιωάννα, ρωτώντας την μεταξύ άλλων: “Πώς σε βρήκε η πρεσβεία; “Δεν ξέρω” απαντά, όμως η σωστή απάντηση φαίνεται να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην περσινή υποψηφιότητά της μεταξύ τριάντα φιναλίστ παγκοσμίως για ένα ταξίδι στο διάστημα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για νέους ηγέτες “Rising Star Programme”, στη δραστηριότητά της στη θερμοκοιτίδα κοινωνικής επιχειρηματικότητας Ιmpact Ηub και στη συμμετοχή της στη λίστα της εφημερίδας “Καθημερινή” για το 2015 με τίτλο “τριάντα κάτω από τριάντα”, που περιλαμβάνει 30 νέους Έλληνες και Ελληνίδες που καταφέρνουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.
Το ταξίδι της Ιωάννας στην Αμερική, στο πλαίσιο του προγράμματος YTILI (Young Transatlantic Innovation Leaders Innitiative) ξεκινά σήμερα Πρώτος σταθμός θα είναι η Ουάσιγκτον όπου η ίδια, ως η μοναδική εκπρόσωπος της Ελλάδας, και άλλα 29 άτομα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα συναντηθούν με πολιτικούς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. “Θα τους μιλήσουμε για την οικονομική κατάσταση στις χώρες μας ενώ θα επισκεφθούμε και τη google προκειμένου να δούμε πώς η τεχνολογία μπορεί να γίνει μέρος της ζωής μας” σημειώνει η ίδια. Από εκεί και πέρα ο κάθε Ευρωπαίος και η κάθε Ευρωπαία που μεταφέρουν τεχνογνωσία, θα ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο. Ο δρόμος της 27χρονης Ελληνίδας οδηγεί στην εταιρεία Nexus Clean Energy, τη μεγαλύτερη εταιρεία της Αλαμπάμα που εξειδικεύεται στην “καθαρή ενέργεια”.
“Ο ρόλος μου θα είναι εκείνος του project manager” δηλαδή ο ίδιος ρόλος που έχω και στο Ιmpact Ηub. Θα σχεδιάσω ένα πρόγραμμα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, θα διαμορφώσω ένα πλάνο με τους ανθρώπους που θα χρειαστεί να εργαστούν σε αυτό, τα υλικά, τον χρόνο και τις πόρους που θα απαιτηθούν από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα και θα πρέπει να προβλέψω κάθε τι προκειμένου το πρόγραμμα να εξελιχθεί σωστά και να πετύχει τους στόχους του” σημειώνει.
Και ποιοι είναι οι στόχοι; Στην περίπτωση της εν λόγω αμερικανικής εταιρείας, κεντρική επιδίωξή της είναι να χρησιμοποιεί ο κόσμος περισσότερη καθαρή ενέργεια που δεν προέρχεται από τον άνθρακα ή την πυρηνική ενέργεια αλλά από τον ήλιο, τον άνεμο, τη θάλασσα ή ακόμη και από τα φυτά καθώς έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνολογίες στον τομέα αυτό.
“Έχει αναπτυχθεί τεχνογνωσία ακόμη και στον χώρο της τεχνολογίας τροφίμων ώστε να καταναλώνουμε τρόφιμα που έχουν παραχθεί υπό λιγότερο ενεργοβόρες συνθήκες” λέει η Ιωάννα Φωτοπούλου και σημειώνει πως όλα όσα γίνουν θα συζητηθούν στο τέλος του μήνα στην Παγκόσμια Σύνοδο Επιχειρηματικότητας (Global Entrepreneurship Summit) στο Σαν Φρανσίσκο που διοργανώνει η κυβέρνηση Ομπάμα και στην οποία αναμένεται να μιλήσει και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος.
Με την επιστροφή, άλλωστε, στην Ελλάδα το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Ιωάννας περιλαμβάνει την προετοιμασία της για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) που θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα σε επίπεδο νεολαίας. “Είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο του World Economic Forum οι ηγέτες όλου του κόσμου συναντώνται κάθε χρόνο στο Νταβός της Ελβετίας για να συζητήσουν για την παγκόσμια οικονομία.
“Η νεολαία του World Economic Forum συναντάται φέτος στο πλαίσιο ενός συνεδρίου που θα γίνει στην Αθήνα” αναφέρει η ίδια που θα συμμετέχει στη διοργάνωση μαζί με άλλους 20 Έλληνες και Ελληνίδες μετά από μια μακρά και ανταγωνιστική διαδικασία συνεντεύξεων.
Στην κορυφή της ατζέντας του συνεδρίου αυτού θα βρεθεί το μεταναστευτικό ενώ οι συμμετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο θα ξεπεράσουν τις εκατό. “Θα μιλήσουμε επίσης για την οικονομία και την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και τις νέες θέσεις εργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Αυτό, άλλωστε με απασχολεί, η ανεργία, το πώς θα μπορέσω να συμβάλλω ώστε να δημιουργηθεί έστω και μια νέα θέση εργασίας, το πώς θα μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να αυτοαπασχολούνται αλλά και να δημιουργούν δυνατότητες απασχόλησης και για άλλους, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον ή στο πλαίσιο μιας κοινωνικής δράσης που θα έχει ένα όφελος στην κοινωνία” προσθέτει.
Ως παράδειγμα τέτοιων δράσεων επικαλείται τις περιπτώσεις των Filisia και του Ithaca που αναδείχτηκαν μέσα από το Impact Hub, το παγκόσμιο αυτό δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών που προσπαθούν να επαναφέρουν το ήθος στη λέξη επιχειρηματικότητα.
“Όταν ήρθα στην Αθήνα γνώρισα τα παιδιά του Impact Hub και καθώς δραστηριοποιούμαι στο χώρο, το προφίλ μου διαπιστώθηκε ότι ταιριάζει με τη θέση του ατόμου που “τρέχει” τον διαγωνισμό κάθε χρόνο. Ουσιαστικά εκπαιδεύουμε φοιτητές για το πώς να ξεκινήσουν να υλοποιήσουν μια επιχειρηματική δράση. Τους δίνουμε τα εργαλεία που χρειάζονται για να φτιάξουν ένα επιχειρηματικό πλάνο το οποίο θα περιλαμβάνει κάποια κοινωνική δράση, τους φέρνουμε σε επικοινωνία με μέντορες και δίνουμε από 3.000 ευρώ σε τρεις ομάδες για να δημιουργήσουν την εταιρεία” τονίζει χαρακτηριστικά η Ιωάννα.
Για την περίπτωση των Filisia, λέει ότι η ομάδα αυτή βοηθά παιδιά με αυτισμό, σύνδρομο Down ή κινητικά προβλήματα να κάνουν αποκατάσταση μέσω μιας διαδικασίας που χρησιμοποιεί ακουστικά, οπτικά ή απτικά ερεθίσματα “Η ομάδα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια στην Ελλάδα. Κέρδισε τον διαγωνισμό εδώ, στη συνέχεια έλαβε χρηματοδότηση από την αγγλική κυβέρνηση και τώρα βρίσκεται στο Λονδίνο. Είναι μια προσπάθεια που είχε μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο και ενώ πριν δύο χρόνια βρισκόταν στο μυαλό ενός ανθρώπου, σήμερα δίνει δουλειά σε επτά ανθρώπους στην Ελλάδα” τονίζει.
Μιλώντας, άλλωστε, για την ομάδα Ithaca που δημιούργησε το κινητό πλυντήριο ρούχων για αστέγους, σημειώνει ότι κέρδισε πέρσι τον διαγωνισμό και φέτος αναζητά δυνατότητες επέκτασης των υπηρεσιών της σε φοιτητές ή άτομα που βρίσκονται για περιορισμένο χρόνο στην Ελλάδα για επαγγελματικούς λόγους και έχουν ανάγκη από την υπηρεσία του πλυντηρίου. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την Ιωάννα, οι Ithaca θα μπορέσουν να κάνουν το εγχείρημά τους βιώσιμο, να έχουν πόρους από αυτές τις υπηρεσίες και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες του πλυντηρίου δωρεάν στους αστέγους, με τη βοήθεια, πάντα, της χορηγίας πλυντηρίων και απορρυπαντικών από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. “Μιλάμε πάντα για κοινωνική επιχειρηματικότητα, επιχειρηματικότητα που αποφέρει κέρδος αλλά ταυτόχρονα κάνει και κάτι καλό για την κοινωνία, για το περιβάλλον” λέει με νόημα και δηλώνει αισιόδοξη για την αλλαγή της νοοτροπίας που, όπως υποστηρίζει, διαφαίνεται πλέον έντονα στην δική της γενιά, τους millennials.
Λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο, η Ιωάννα Φωτοπούλου δηλώνει ενθουσιασμένη για τη νέα ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της με το ταξίδι στις ΗΠΑ, για την τεχνογνωσία που θα μεταφέρει η ίδια πέρα από τον Ατλαντικό και την εμπειρία που θα τη συνοδεύσει στην επιστροφή της στην Ελλάδα.