H BHP θέλει περισσότερο χρόνο για το deal των 49 δισ. δολαρίων με την Anglo American

H BHP θέλει περισσότερο χρόνο για το deal των 49 δισ. δολαρίων με την Anglo American

Ο όμιλος BHP ζήτησε την Τετάρτη περισσότερο χρόνο για να συζητήσει την πρόαση εξαγοράς Anglo American, λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία για τη μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία στον κόσμο να οριστικοποιήσει την προσφορά της ύψους 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μικρότερη αντίπαλό της.

Η Anglo έχει απορρίψει τρεις προτάσεις από την BHP, αλλά την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε σε παράταση μιας εβδομάδας της προθεσμίας που είχε δοθεί από την εποπτική αρχή εξαγορών της Βρετανίας στην BHP για να υποβάλει επίσημη προσφορά ή να αποχωρήσει.

Σε δήλωσή της στο χρηματιστήριο αξιών της Αυστραλίας, η BHP δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει αμοιβή διακοπής στην Anglo εάν η συμφωνία μπλοκαριστεί για αντιμονοπωλιακούς λόγους ή δεν λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, λέγοντας ότι είναι βέβαιη ότι έχει ποσοτικοποιήσει και διαχειριστεί τον κίνδυνο αυτό.

Ανακοίνωσε επίσης μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τον όρο της Anglo να εκποιήσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της Νότιας Αφρικής πριν από την εξαγορά, ένα από τα κύρια σημεία εμπλοκής στις συνομιλίες.

«Η σημερινή ανακοίνωση μου λέει ότι η BHP κάνει ό,τι μπορεί για να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες μπορεί να έχει το διοικητικό συμβούλιο της Anglo από την άποψη των θέσεων εργασίας στη Νότια Αφρική και από ρυθμιστική άποψη», δήλωσε ο αναλυτής Χέιντεν Μπέρστοου της χρηματιστηριακής Argonaut στο Περθ.

«Αυτό σημαίνει ότι λένε: “Μπορούμε να το παρατείνουμε για άλλη μια εβδομάδα και να το κλειδώσουμε;” Και νομίζω ότι αυτό θα συμβεί» συμπλήρωσε.

Η Anglo ιδρύθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1917 και απασχολεί περισσότερους από 40.000 Νοτιοαφρικανούς, οπότε οποιαδήποτε απόσυρση θα αποτελούσε ένα περαιτέρω οικονομικό πλήγμα για τη χώρα, οι μεταλλωρύχοι της οποίας μειώνουν τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις, καθώς η πλατίνα χάνει την εύνοιά της.

Οι Νοτιοαφρικανοί ψηφίζουν σε εκλογές την Τετάρτη, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο θα μπορούσε να χάσει την πλειοψηφία του μετά από 30 χρόνια στην εξουσία, εν μέρει λόγω της οργής για την υψηλή ανεργία και τη στασιμότητα της οικονομίας.

Οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι η εξαγορά της Anglo από την BHP θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκροές 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Νότια Αφρική και να αποδυναμώσει το ραντ.

Η BHP δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αναλάβει κοινωνικοοικονομικές δεσμεύσεις προς τη Νότια Αφρική, οι οποίες περιλαμβάνουν τον επιμερισμό του κόστους που σχετίζεται με την αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στα περιουσιακά στοιχεία της Anglo εκεί, καθώς και τη διατήρηση των επιπέδων απασχόλησης στο γραφείο της Anglo στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Η Anglo έδωσε την περασμένη εβδομάδα στην BHP επταήμερη παράταση έως τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) στην αρχική προθεσμία της 22Ης Μαΐου για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς, αφού απέρριψε μια τρίτη πρόταση εξαγοράς που έκρινε ότι ήταν πολύ δύσκολο να εκτελεστεί.

Η Anglo δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο όταν επικοινώνησε με το Reuters.

Εάν η Anglo δεν συμφωνήσει σε παράταση, η BHP θα πρέπει να αποχωρήσει ή να περιμένει έξι μήνες για να κάνει νέα προσέγγιση -εκτός εάν προκύψει αντίπαλος πλειοδότης- μόλις λήξει η προθεσμία.

Το αίτημα της BHP της τελευταίας στιγμής έρχεται αφού ο μεταλλωρύχος είχε αγωνιστεί να βρει κοινό έδαφος με την Anglo μέχρι την Τρίτη, δήλωσαν πέντε πηγές στο Reuters, χωρίς να παραχωρηθούν νέες παραχωρήσεις σχετικά με τη δομή ή την αξία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BHP, Μάικ Χένρι, παρέμεινε σταθερός όσον αφορά τη δομή και την αξία της τελευταίας πρότασης εξαγοράς, εστιάζοντας αντ’ αυτού στην άμβλυνση των ανησυχιών σχετικά με τον κίνδυνο εκτέλεσης.

Αυτός ο κίνδυνος περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση της θέσης των μαύρων στη Νότια Αφρική που περιλαμβάνουν τοπικά ποσοστά ιδιοκτησίας και διαβεβαιώσεις σχετικά με την ασφάλεια της απασχόλησης για τους εργαζόμενους σε ένα έθνος με ποσοστό ανεργίας άνω του 30%, γεγονός που το καθιστά βασικό προεκλογικό ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com