H Ελλάδα ουραγός στην ΕΕ για την αγοραστική δύναμη των πολιτών – Προτελευταία στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ
- 19/06/2024, 18:31
- SHARE
Στα χαμηλότερα «πατώματα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την πραγματική κατά κεφαλήν ατομική κατανάλωση (AIC), εκφρασμένη σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS), βρέθηκε η Ελλάδα για το 2023.
Σημειώνεται πως η Η AIC περιλαμβάνει όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα από το αν αγοράστηκαν και πληρώθηκαν από τα νοικοκυριά απευθείας, από την κυβέρνηση ή από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Μπορεί να θεωρηθεί ως δείκτης της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τετάρτη, η Ελλάδα υπολειπόταν 21% από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην τελευταία βαθμίδα της ΕΕ, όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα.
Το 2023 10 χώρες κατέγραψαν κατά κεφαλήν AIC πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (38% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ), την Αυστρία και την Ολλανδία (και οι δύο 17%).
Εν τω μεταξύ, 17 χώρες της ΕΕ κατέγραψαν κατά κεφαλήν AIC κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με τα χαμηλότερα επίπεδα να καταγράφονται στην Ουγγαρία (30% κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ), τη Βουλγαρία (27%), τη Σλοβακία και τη Λετονία (αμφότερες 25%).
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ
Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ένα μέτρο της οικονομικής δραστηριότητας, παρουσίασε επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των μελών της ΕΕ.
Το ποσοστό του κατακεφαλήν ΑΕΠ ξεπέρασε το μέσο όρο της ΕΕ σε 11 χώρες.
Ήταν το υψηλότερο στο Λουξεμβούργο (139% υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ), την Ιρλανδία (111%) και την Ολλανδία (30%).
Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταγράφηκε στη Βουλγαρία (36% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ), την Ελλάδα (33%) και τη Λετονία (29%).