H Eλλάδα θα αναζητήσει 10 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2023, λέει η DZ Bank
- 09/11/2022, 09:24
- SHARE
Στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα αναζητήσει η Ελλάδα από τις αγορές, για τη χρηματοδότηση των αναγκών της το 2023, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της γερμανικής τράπεζας DZ Bank.
Όπως επισημαίνεται, η χώρα μας είχε φιλόδοξα σχέδια για το 2022, με απαίτηση αναχρηματοδότησης 12 δισεκατομμυρίων ευρώ και προγραμματισμένη έκδοση πράσινων ομολόγων. Αλλά δεν πέτυχε κανέναν στόχο.
Με βάση την τρέχουσα πρόοδο των εκδόσεων (περίπου επτά δισεκ. ευρώ), αναμένεται να κλείσει το 2022 με όγκο χρηματοδότησης έως και 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το καλό, σύμφωνα με την DZ Bank, είναι πως, σε αντίθεση με άλλα κράτη της ΟΝΕ, δεν εξαρτάται από τις αγορές για τη χρηματοδότηση χρέους που λήγει ή του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης. Επίσης, η Αθήνα μπορεί να στηριχθεί στα υψηλά κεφαλαιακά της αποθέματα, τα οποία αθροίζονται σε περισσότερα από 30 δισ. ευρώ και εξασφαλίζουν την οικονομία σταθερότητα για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, o ΟΔΔΗΧ θα εμφανίζεται τακτικά στις αγορές και πάλι το επόμενο έτος. Σύμφωνα με την DZ Bank, «εκδόσεις περίπου 10 δισ. ευρώ το 2023».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυστηροποιεί την πολιτική της. Η DZ Bank περιμένει συγκεκριμένες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, αλλά, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι επανεπενδύσεις του APP θα μειωθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, ενώ μετά από αυτό, θα απομείνουν μόνο οι επανεπενδύσεις του PEPP.
Συνολικά, υπολογίζουν ότι η ΕΚΤ δεν θα επανεπενδύσει 130 δισ. ευρώ ομολόγων που λήγουν κατά τη διάρκεια του 2023. «Επομένως, αυτό το ποσό θα πρέπει να απορροφηθεί από την αγορά, κάνοντας το περιβάλλον δανεισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης πιο δύσκολο».
Τα δημοσιονομικά στην ΟΝΕ
Για το επόμενο έτος, πολλά κράτη της ΟΝΕ θα επιδιώξουν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Μόνο η Φινλανδία και το Βέλγιο προβλέπουν αύξηση, ενώ η Γαλλία, στο 5%, αναμένει ότι το έλλειμμα θα παραμείνει αμετάβλητο. Ωστόσο, τα ελλείμματα παραμένουν συνολικά σε υψηλά επίπεδα.
Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι τέσσερις χώρες μεταξύ της ΟΝΕ-11 που συνεχίζουν να αναμένουν έλλειμμα άνω του 3%, ενώ η Ιρλανδία εκτιμά, για άλλη μία φορά, δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,1%. Παρά την ενεργειακή κρίση και την επικείμενη ύφεση, καμία από τις χώρες της ΟΝΕ δεν αναμένει αρνητική πραγματική ανάπτυξη το 2023.
Σύμφωνα με την DZ Bank, αυτές οι προσδοκίες δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς την έκταση των κινδύνων ύφεσης.
Πολλές χώρες όχι μόνο είναι πιθανό να σημειώσουν αρνητικούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, αλλά τα ελλείμματα θα μπορούσαν τελικά να αποδειχθούν υψηλότερα από ό,τι προβλέπεται σήμερα λόγω της λήψης νέων μέτρων κρατικής στήριξης. Περαιτέρω μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση των διαθεσίμων μετρητών ή την πώληση ομολόγων.
Εναλλακτικά, τα ομόλογα του ιδίου χαρτοφυλακίου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μέσω συναλλαγών repo για τη εξασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας. Παρότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το χρέος στη ζώνη του ευρώ καλυπτόταν, κατά κύριο λόγο, με τη βοήθεια της κεφαλαιαγοράς, πολλές χώρες της ΟΝΕ αύξησαν το μερίδιο της αγοράς χρήματος τα τελευταία χρόνια.