H ελληνική εταιρεία συνώνυμο της ανδρικής ένδυσης
- 25/05/2014, 11:22
- SHARE
Ο Θόδωρος Δούρος αποκαλύπτει στο FortuneGreece.com το success story της Dur.
Το όνομά της είναι συνώνυμο της ανδρικής ένδυσης, καθώς και της υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας. Εδώ και πέντε δεκαετίες ντύνει με τα ρούχα της τους άνδρες που θέλουν να ξεχωρίζουν για το στυλ και τη φινέτσα τους και κάθε της ενδυματολογική πρόταση συνιστά μόδα. Έκανε τα πρώτα της βήματα στην Πάτρα, διαθέτει αυτόνομη παραγωγική μονάδα, έχει τοποθετήσει τη μάρκα της σε αρκετές αγορές του εξωτερικού, ενώ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο λόγος για την Dur την πατρινή επιχείρηση που απασχολεί 80 άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους και δεν διαπραγματεύεται σε καμία περίπτωση την ποιότητά της.
«Το brand Dur είναι το πρώτο ελληνικό brand ανδρικής ένδυσης το οποίο δεν αντέγραψε ποτέ κανέναν. Είναι μια αξιόπιστη Ελληνική φίρμα που σέβεται τον πελάτη .. Καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη της εταιρείας παίζει το ότι διαθέτουμε δίκτυο καταστημάτων, ανθρώπους που την στηρίζουν και οικογενειακή συνοχή» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dur Θεόδωρος Δούρος.
Αν και η δραστηριοποίησή της Dur ξεκίνησε το 1960, από το Νίκο Δούρο και τα αδέλφια του Παναγιώτη και Ανδρέα, με την παραγωγή και εμπορία βαμβακερών ειδών, μόλις το 1977 καθιερώθηκε στην Ελληνική αγορά με τη μορφή που έχει σήμερα.
«Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τόσο μεγάλος ανταγωνισμός. Αν καταφέραμε να εδραιώσουμε την παρουσία μας στην ελληνική αγορά αυτό οφείλεται κυρίως στα πρότυπα μάρκετιγκ που εφαρμόζαμε, τα οποία ήταν πάντα πρωτοπόρα».
Και γιατί Dur; Όπως μας εξηγεί ο κ. Δούρος τότε το επώνυμο των επιχειρηματιών ταυτιζόταν με τη μάρκα την οποία εμπορεύονταν. «Εμείς θέλαμε να πάμε ένα βήμα μπροστά και να δημιουργήσουμε το πρώτο Ελληνικό αυθεντικό brand και νομίζω το πετύχαμε».
Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως ο κλάδος της ένδυσης έχει υποστεί τις συνέπειες της κρίσης και πως εταιρείες που θεωρούνταν κάποτε πρότυπα στον κλάδο δεν υπάρχουν πια. Η πτώση στον κλάδο υπολογίζεται δε άνω του 50% και έχει οδηγήσει σε αναδιάταξη της ελληνικής αγοράς. Όπως τονίζει ο κ. Δούρος απόρροια της οικονομικής κρίσης ήταν η συγκέντρωση του καταναλωτικού κοινού στα μεγάλα εμπορικά κέντρα με παραδοσιακές αγορές όπως εκείνες στην οδό Πατησίων και το Κολωνάκι να βγαίνουν από τον εμπορικό χάρτη. «Δυστυχώς μέσα στην κρίση πολλές εταιρείες δεν πρόλαβαν να περιορίσουν τα έξοδα με αποτέλεσμα να κλείσουν. Η πρώτη κίνηση που κάναμε ως εταιρία ήταν να διακόψουμε αυτόματα τις συνεργασίες με διεθνή brands και να δώσουμε βαρύτητα στο brand της Dur, ενισχύοντας παράλληλα το δίκτυο λιανικής και ακολουθώντας πολιτική εξορθολογισμού».
Ήταν δε από τις λίγες εταιρείες του κλάδου που προχώρησαν σε προωθητικές ενέργειες δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της σε ένα καταναλωτικό κοινό που τη στηρίζει πιστά εδώ και δεκαετίες. «Δεν δειλιάσαμε να βγούμε με προσφορές όταν άνθρωποι της αγοράς μας συμβούλευαν να μην το κάνουμε προτάσσοντας το επιχείρημα ότι μια τέτοια κίνηση θα έβλαπτε την «εικόνα» του brand. Έπρεπε σε κάθε περίπτωση να στηρίξουμε την εταιρεία και να διασφαλίσουμε την ρευστότητά της ».
Το κοινό ανταποκρίθηκε στις προωθητικές ενέργειες και συγχρόνως επικρότησε τη νέα ταυτότητα της Dur , η οποία άλλαξε ουσιαστικά και το προφίλ της. Το πέρασμα από την κλασσική ένδυση στο casual αστικό είναι γεγονός. Σήμερα διαθέτει 27 ιδιόκτητα καταστήματα συμπεριλαμβανομένων των “shop in a shop” και των δύο franchise που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την εξωστρέφεια μιας οικογενειακής επιχείρησης που ξεκίνησε από την Πάτρα αλλά κατέκτησε την αγορά στο σύνολο της. «Το 2014 θα λειτουργήσει ένα νέο κατάστημα μας στο Νotos Galleries στη Σόφια της Βουλγαρίας , ενώ στοχεύουμε στην ενδυνάμωση του e-shop μας το οποίο «τρέχει» ήδη από τον Ιανουάριο με σημαντικές προσφορές για τους πελάτες. Επικεντρωνόμαστε στην τόνωση του τζίρου μας και στην επιστροφή στην κερδοφορία, είτε μέσω της συνεχούς βελτίωσης της εικόνας μας είτε μέσω εμπορικών συνεργασιών».
Σημειώνεται πως το 2013 η εταιρεία πέρασε σε θετικό ΕBITDA στις 119,437 χιλιάδες ευρώ γυρίζοντας από αρνητικό EBITDA πέρυσι ύψους 1,16 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της έχουν σταθεροποιηθεί ενώ σημαντικό στοιχείο είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 19% και η άνοδος κατά 12 μονάδες της μεικτής κερδοφορίας. «Η κρίση μας βρήκε σε «επενδυτικό οργασμό». Μέχρι και το 2009 πραγματοποιούσαμε διαρκώς επενδύσεις, ακολουθώντας το ρεύμα της αγοράς. Εκτιμώ πως το 2014 θα πρέπει να κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή».
Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει παρουσία σε Τσεχία, Αλβανία, Λίβανο, Μέση Ανατολή και Αλβανία ενώ σχεδιάζει νέες συνεργασίες. «Η εξωστρέφεια ήταν ανέκαθεν βασικό στοιχείο στο DNA μας, σχεδιάζουμε την τόνωση της παρουσίας μας στο εξωτερικό, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην τοπική κοινωνία της Πάτρας ο κ. Δούρος εστιάζει στο ότι πρόκειται για μια σημαντική τοπική αγορά. Έπειτα από τις ραγδαίες αλλαγές που συντελέστηκαν τη δεκαετία του ’80, όταν αρκετές βιομηχανίες της περιοχής έβαλαν λουκέτο, σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη που βασίζεται στις δικές της δυνάμεις. «Η Πάτρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχιακή πόλη. Πολύ σύντομα θα φανεί ο μητροπολιτικός χαρακτήρας της καθώς ολοκληρώνεται μια σειρά έργων υποδομής όπως: το εμπορικό λιμάνι και η εθνική οδός Πατρών Αθηνών που θα έχουν σημαντικά οφέλη για την περιοχή».
Κλείνοντας ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dur επισήμανε ότι το κλίμα στην αγορά δείχνει κάποια σημάδια αισιοδοξίας και σταδιακής βελτίωσης.
Διαβάστε ακόμη:
Μια γεύση από Ελλάδα με τα μάτια των ντόπιων