H ελληνική startup που ανακάλυψε το μονοπάτι για καινοτομία στην εκπαίδευση
- 28/06/2016, 14:41
- SHARE
Η CEO του Discovery Path μιλά στο Fortune για την αειφόρο εκπαίδευση στα σχολεία της Μέσης Ανατολής.
Το Discovery Path είναι ο μεγάλος νικητής του βραβείου «Επιχειρηματικότητα στην Πράξη» από το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ) του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Μαρία Χατζηκωνσταντίνου, founder & CEO της startup εταιρείας είναι η βασική εμπνευστής της ιδέας.
Το Discovery Path είναι ένα πρόγραμμα στην αγγλική και γαλλική γλώσσα που προωθεί την περιβαλλοντική και πολιτιστική εκπαίδευση στα σχολεία της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής. Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και παρέχει υπηρεσίες ολοκληρωμένης διδασκαλίας.
Η Μαρία Χατζηκωνσταντίνου, επίσης εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία, μας εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να επενδυθούν χρήματα στην αειφόρο εκπαίδευση, γιατί επιλέχθηκαν η Αίγυπτος και Μέση ανατολή ως δέκτες του προγράμματος, τι κάνει την περιβαλλοντική γνώση ισάξια με την «βασική» και πως οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στη διάχυσή της.
F.: Πως γεννήθηκε το Disovery Path;
Μαρία Χατζηκωνσταντίνου: Η ιδέα του Discovery Path γεννήθηκε από την ομάδα μας μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, αλλά δεν πρόκειται για επιχειρηματικότητα ανάγκης. Ήταν μια κοινή διαπίστωση ότι έπρεπε να τολμήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε έναν πολλά υποσχόμενο τομέα της εκπαίδευσης, την αειφορία. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, δεν υπήρχε στην περίπτωση μας κάποια «παλιά συνταγή» σε κάποιο συρτάρι. Χαράξαμε το δικό μας δρόμο σε λευκό χαρτί. Μελετήσαμε πολύ και καταφέραμε να αναδείξουμε την πάγια θέση μας ότι η εκπαίδευση πρέπει να έχει άμεση σχέση με την πραγματικότητα. Να προωθεί την περιβαλλοντική κατανόηση, την ενεργητική προσέγγιση στη διδασκαλία και τη μάθηση και την εκπαίδευση για την ιδιότητα του πολίτη.
F.:Τι ακριβώς προσφέρει το πρόγραμμα του ΕΠΕΦΑ και πως σκοπεύετε να υλοποιήσετε την ιδέα;
M.Χ.: Το ΕΠΕΦΑ ήταν καταλυτικό στην υλοποίηση του οράματός μας! Το πρόγραμμα ήταν ουσιαστικά ένα crush course με όσα πρέπει να έχει “στη βαλίτσα του” κάποιος για να ξεκινήσει μία επιχείρηση: από τα λογιστικά φύλλα, τον υπολογισμό του κόστους και το marketing, μέχρι την στρατηγική που πρέπει να αναπτύξει για να μπορέσει να γίνει κερδοφόρος. Εκτός από όλη αυτή την πολύτιμη γνώση, η συνεργασία με τους έγκριτους καθηγητές του τμήματος και τους επαγγελματίες του χώρου ήταν ένας πραγματικός θησαυρός. Μας πρόσφεραν απλόχερα τη γνώση και τις συμβουλές τους για να αποφύγουμε τυχόν κακοτοπιές. Τέλος, η συνεργασία με τους καθηγητές και τους συναδέλφους μου –επίδοξους νέους επιχειρηματίες – άνοιξε νέα παράθυρα και δημιούργησε σχέσεις που θα ανθίσουν και ίσως δώσουν και από κοινού καρπούς. Μέσα από αυτή τη διαδικασία καταφέραμε να συντάξουμε ένα καλό επιχειρηματικό πλάνο και να πάρουμε αποφάσεις που μελλοντικά θα διευκολύνουν τη λειτουργία της επιχείρησης μας. Η εταιρία είναι σε διαδικασία ίδρυσης και ξεκινά δραστηριότητα με τα συνεργαζόμενα σχολεία τον Σεπτέμβρη του 2016.
F.:Ποιος ο ρόλος των νέων τεχνολογιών για το Discovery Path;
Μ.Χ.: Οι νέες τεχνολογίες απαντούν σε δύο ανάγκες μας: α) σε αυτή της επικοινωνίας μεταξύ της ομάδας μαθητών-καθηγητών-εκπαιδευτών και στη γνώση που μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή (augmented reality) και β) στο συσχετισμό των αντικειμένων με τη γνώση. π.χ πως θα συνδέσεις μία ανεμογεννήτρια με τα όργανα μέτρησης για να πάρεις δεδομένα σε φυσικό χρόνο τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσεις σε υπολογισμούς για να καταλάβεις πως λειτουργεί. Δηλαδή, να παρατηρήσεις τη ζωή του αντικειμένου και να μάθεις ως μαθητής να εργάζεσαι καταλαβαίνοντας τι πραγματικά συμβαίνει γύρω σου. Αυτό ακριβώς είναι το συστατικό που προσθέτει χαρά και ενδιαφέρον στη διαδικασία της μάθησης. Όταν λοιπόν κατακτήσεις τη γνώση μετά όλα είναι εύκολα, χωρίς φροντιστήρια και ατελείωτες ώρες στείρας επανάληψης.
Οι δραστηριότητες που προτείνουμε διευκολύνουν αυτή τη διάσταση, η οποία υπάρχει στα διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα αλλά ουσιαστικά είναι στο περιθώριο. Προς το παρόν τα εκπαιδευτικά προγράμματα δεν μπορούν ξεκάθαρα να την υποστηρίξουν γιατί απλώς δεν μπορούν να την αξιολογήσουν. Εμείς αντιστρέφουμε τη διαδικασία και χρησιμοποιούμε την καθημερινότητα για να ‘φωτίσουμε’ διάφορα ζητήματα μέσα από τα εκπαιδευτικά ταξίδια και την επαφή με το περιβάλλον.
F.:Τι σας έκανε να επιλέξετε την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή ως δέκτες των προγραμμάτων σας; Σας συνδέει κάποια σχέση με τις εν λόγω περιοχές;
M.X.: Η αγορά της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής είναι μια αγορά δυναμική και συνεχώς αναπτυσσόμενη. Είναι διεθνής (ξένα εκπαιδευτικά συστήματα κυρίως) και έχει μεγάλη ευελιξία. Υπάρχει τέτοια ποικιλία προσφοράς στην εκπαίδευση που οι γονείς είναι πάντα σε διαδικασία αναζήτησης της καλύτερης και πιο σύγχρονης εκπαιδευτικής υπηρεσίας. Έτσι, τα σχολεία είναι πολύ δυναμικά και προσαρμόζονται συνεχώς στα νέα δεδομένα. Στην Ευρωπαϊκή αγορά όπου κυριαρχεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα κάθε φορά στην κάθε χώρα οι δυνατότητες εξέλιξης είναι τελείως διαφορετικές. Επιπλέον, τα πέντε χρόνια παραμονής μου στην Αίγυπτο εξαιτίας της θέσης του συζύγου μου ως Διευθυντή του Γαλλικού σχολείου του Καΐρου, μου έδωσαν τη δυνατότητα να γνωρίσω από κοντά τις ανάγκες και τις δυνατότητες του χώρου.
F.: Γιατί είναι τόσο σημαντική η περιβαλλοντική εκπαίδευση σε παιδιά χωρών όπου ενδεχομένως η «βασική» εκπαίδευση είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο;
M.X.: Τα σχολεία με τα οποία συνεργάζεται το Discovery Path υποστηρίζουν την αριστεία και διαμορφώνουν πολίτες του κόσμου, άρα δεν διαθέτουν στους μαθητές τους τη «βασική» εκπαίδευση αλλά πολλά περισσότερα. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση και κυρίως η εκπαίδευση για την αειφορία είναι το αναγκαίο συστατικό για να αποκτήσουν οι μαθητές επιπλέον προσόντα όπως υπευθυνότητα, ενσυναίσθηση, ανεκτικότητα και σεβασμό για τον κόσμο τους και το περιβάλλον.
F.:Πως θα αξιοποιήσετε το βραβείο και ποια είναι τα επόμενα βήματα;
M.X.:Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία μας με το MedIES (Mediterranean Education Initiative For Environment & Sustainability) για τη δημιουργία των εκπαιδευτικών μας πακέτων οπότε τα χρήματα θα δοθούν εκεί. Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας με τους καθηγητές των σχολείων για να πλαισιώσουμε εκπαιδευτικά τις δράσεις τους. Περιμένουμε τις πρώτες 3 ομάδες τον Απρίλιο του 2017 και όχι τον Οκτώβριο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί διότι οι διαδικασίες έκδοσης βίζα[ από το Ελληνικό προξενείο είναι αρκετά χρονοβόρες.
F.:Ποιά στοιχεία της δικής σας πρότασης θεωρείτε ότι σας έδωσαν το “ανταγωνιστικό πλεονέκτημα” σε σχέση με τις άλλες ιδέες και σας ανέδειξαν νικητές;
M.X.:Όλες οι προτάσεις είχαν πρωτότυπες και ξεχωριστές ιδέες και ολοι οι συνεργάτες είναι πολυ αξιόλογοι ανθρωποι με εμπειρίες και γνώσεις. Ίσως η δίκη μας πρόταση ξεχωρισε επειδή πρόταξε την καινότομια και την εξωστρέφεια με την ανάπτυξη και τον υγιή ανταγωνισμό.
F.:Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που σκέφτεται να επενδύσει σε μια ιδέα που θα σχετίζεται με την “εναλλακτική” – εκτός των θρανίων εκπαίδευση;
M.X.: Να επενδύσει και να τολμήσει. Τα δεδομένα στην εκπαίδευση αλλάζουν και οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες, κυρίως για καινοτόμες προτάσεις που ανοίγουν νέους ορίζοντες. Ακόμη κι αν δεν πετύχεις έχεις κερδίσει πολλά από τη διαδικασία και μόνο.