H έλλειψη επενδύσεων και η «καθηλωμένη» ιδιωτική κατανάλωση «φρενάρουν» την ανάπτυξη
- 03/09/2018, 13:31
- SHARE
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο του 2018 – Στο 1,8% η ανάπτυξη της οικονομίας.
Αναιμική κατανάλωση και μη προσέλκυση επενδύσεων είναι δύο στοιχεία που επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό μαρτυρούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το β΄ τρίμηνο, βάσει των οποίων το ΑΕΠ αυξήθηκε μεν κατά 1,8%, αλλά με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με το α’ τρίμηνο.
Με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε μόλις κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο και 1,8% σε ετήσια βάση. Το πρώτο τρίμηνο είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης 0,9% σε τριμηνιαία και 2,5% σε ετήσια βάση. Υπό τις συνθήκες αυτές η ελληνική οικονομία εμφάνισε ρυθμούς ανάπτυξης 2,15% συνολικα το πρώτο εξάμηνο.
Τα «βαρίδια» και το δυνατό χαρτί
Ο ρυθμός του 1,8% είναι οριακά χαμηλότερος από την ετήσιο στόχο του 1,9%. «Βαρίδι» για ένα ακόμη τρίμηνο αποτελούν οι επενδύσεις καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2017.
Επίσης παρουσίασαν μηδενική μεταβολή έναντι του πρώτου τριμήνου του 2018.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου είχαν παρουσιάσει μείωση κατά 28,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017.
Και η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε καθηλωμένη, σημειώνοντας αύξηση μόλις 0,8%, έναντι της ίδιας περιόδου του 2017 και 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.
Σημαντική ώθηση λαμβάνει το ΑΕΠ κυρίως από τις εξαγωγές υπηρεσιών οι οποίες εμφανίζονται ενισχυμένες σε ποσοστό 12,2% αλλά και από την συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη η οποία παρουσίασε μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.
Αναλυτικότερα, κατά το δεύτερο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση:
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,9%. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,5%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%. Ειδικότερα οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%.
Σε ετήσια βάση:
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8%.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4%.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,4%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,2%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,3%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,2%.