H εμπιστοσύνη των επενδυτών στα cryptos αυξάνεται – «Κοιτάζουν» το staking του ETH οι θεσμικοί

H εμπιστοσύνη των επενδυτών στα cryptos αυξάνεται – «Κοιτάζουν» το staking του ETH οι θεσμικοί
Photo: pixabay.com
Το staking επιτρέπει στους διαχειριστές ETP να διαφοροποιούνται

Ουσιαστικά, το staking σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες κλειδώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων τους για να υποστηρίξουν ενεργά την ασφάλεια και τη λειτουργία ενός δικτύου blockchain. Σε αντάλλαγμα οι συμμετέχοντες, που ονομάζονται stakers, λαμβάνουν μια ανταμοιβή, με τη μορφή πρόσθετων token. Εάν ένας staker δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, δεν λαμβάνει ανταμοιβή και σε ορισμένες περιπτώσεις κινδυνεύει ακόμη και με χρηματική ποινή, σύμφωνα με μια διαδικασία που ονομάζεται slashing, η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας, της επεκτασιμότητας και της αποκέντρωσης.

Έτσι, ένα ETP με περιουσιακά στοιχεία 5.000 ETH θα μπορούσε για παράδειγμα να κερδίζει 16,7 ETH περισσότερο το μήνα. Αυτό όχι μόνο αυξάνει τα έσοδα ETP, αλλά ενισχύει επίσης την ασφάλεια του δικτύου Ethereum. Το εν λόγω Engagement διασφαλίζει την ενεργή συμμετοχή των επικυρωτών και την καλύτερη ανθεκτικότητα του δικτύου σε περίπτωση επίθεσης.

Διαχείριση

Το staking επιτρέπει στους διαχειριστές ETP να διαφοροποιούνται. Αντί να έχουν απλώς token Ethereum ή Solana στο χαρτοφυλάκιό τους, εφαρμόζουν καινοτόμες μεθόδους για να αποζημιώσουν τους επενδυτές ETP μέσω των ανταμοιβών που κερδίζουν από το staking . Επομένως, τα μπόνους μπορούν να διανεμηθούν απευθείας στους επενδυτές με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως μερίσματα, ή τα έξοδα διαχείρισης μπορούν να μειωθούν. Αυτή η λύση αυξάνει την καθαρή αξία ενεργητικού (NAV), η οποία είναι επωφελής τόσο για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όσο και για τους κατόχους ETP.

Ορισμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τα ETFs του Ethereum που προσφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτουν μια απλή δομή, δηλαδή απλώς παρακολουθούν την άμεση τιμή του ψηφιακού στοιχείου. Ωστόσο, η αγορά των ETF έχει αναπτυχθεί, προσφέροντας πληθώρα εξελιγμένων προϊόντων που υπερβαίνουν την απλή αναπαραγωγή τιμών, και τα ETF για το Ethereum και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία ακολουθούν την ίδια τροχιά.

Με άλλα λόγια, αναδύεται ένα πρωτότυπο τοπίο, στο οποίο οι επενδυτές σε μετοχικά ETF απαιτούν αναλογικό μέρισμα, ενώ οι επενδυτές σε προϊόντα Ethereum απαιτούν ασφάλιστρο δέσμευσης. Η στέρηση μιας τέτοιας ανταμοιβής θα ισοδυναμούσε με άρνηση πλήρους επιστροφής κεφαλαίου.

Προκλήσεις

Ωστόσο, το staking δεν είναι παιδικό παιχνίδι. Η διάρκεια ξεκλειδώματος του Ethereum σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα μετά τη δέσμευσή τους και ότι ένας διαχειριστής πρέπει να στείλει ένα αίτημα πληρωμής στο blockchain Ethereum για να κινητοποιήσει το ETH του. Η πλειοψηφία των προϊόντων είναι πλήρως εγγυημένη από τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία. Επομένως, εάν ένας επενδυτής ETP επέστρεφε τις μετοχές του προϊόντος, η επεξεργασία της συναλλαγής θα καθυστερούσε πριν επιστραφεί το χρησιμοποιημένο Ethereum. Για να αποφευχθεί αυτή η παγίδα, ένα ETP Ethereum δεν μπορεί να δεσμεύσει περισσότερο από το 50% των περιουσιακών στοιχείων του σε ETH. Στο μέλλον, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μπορεί να χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό staking και άλλων τεχνικών για να μεγιστοποιήσουν τα έσοδα. Αυτή η προοπτική ανοίγει το δρόμο για ένα ETP Ethereum που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του σύγχρονου χρηματοοικονομικού κόσμου.

Θεσμικοί

Οι θεσμικοί επενδυτές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις δυνατότητες που προσφέρει το staking ως κερδοφόρα πηγή εισοδήματος. Για να επωφεληθούν από αυτό, ορισμένοι καλούν απευθείας έναν πάροχο υπηρεσιών που ειδικεύεται στο staking, ο οποίος προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις, διαχείριση των κινδύνων και βελτιστοποίηση των αποδόσεων. Άλλοι ευνοούν την άνεση ενός εισηγμένου πονταρίσματος ETP και μπορούν να επωφεληθούν από τα οφέλη του πονταρίσματος σε ένα προϊόν που είναι πλήρως εγγυημένο από μια αξία PoS και καλύπτεται από έναν κορυφαίο πάροχο.

Οι θεσμικοί επενδυτές αναμένεται να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην επέκταση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Συνδυάζουν έσοδα, στρατηγική επιρροή και υποστήριξη για την επόμενη γενιά καινοτομιών blockchain.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: