H επέκταση της Chipita προς ανατολάς

H επέκταση της Chipita προς ανατολάς

Ξεκινάει μέχρι το τέλος του 2013 εργοστάσιο στην Τουρκία. Επόμενος σταθμός η Ινδονησία.

Εάν υπάρχει ένα προϊόν το οποίο είναι συνώνυμο με την επιτυχία της Chipita αυτό δεν είναι άλλο από το κρουασάν. Δεν είναι μόνο ότι υπήρξε το πρώτο μεγάλο λανσάρισμα της στην αγορά. Ακόμη και σήμερα που η γκάμα της έχει εμπλουτισθεί με άλλα προϊόντα παραμένει με μικρές διαφοροποιήσεις το βασικό της όπλο. Το «μυστικό» είναι ότι απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους. Τις δύο πλέον δυναμικές αγορές.

Σήμερα η Chipita μεγαλώνει την δεύτερη γενιά Ελλήνων και τις πρώτες γενιές σε Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, όπου έχει χτίσει ένα ισχυρό δίκτυο σε επίπεδο παραγωγής, marketing και διανομής που ξεκινάει από την Αθήνα και φτάνει ως την Σιβηρία. Τι γίνεται όμως όταν αυτό το δίκτυο δεν μπορεί να μεγαλώσει άλλο; Όταν για παράδειγμα στην Ελλάδα ο αριθμός γεννήσεων ανά μητέρα πέφτει κάτω από 1,3 παιδιά και σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις (στοιχεία 2011, γεννήσεις 106.777 θάνατοι 110.729). Πρόβλημα που αντιμετωπίζει, έστω και σε μικρότερο βαθμό και η υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι σαν να τρέχεις ένα μαγαζί που γνωρίζεις ότι κάθε ημέρα θα μπαίνουν και λιγότεροι πελάτες και αυτοί που θα μπαίνουν δεν θα ξοδεύουν τα ίδια που ξόδευαν στο παρελθόν.

Διαβάστε ακόμη: O άνθρωπος που έμαθε την Ευρώπη να τρώει κρουασάν

Κάπως έτσι ένα σχέδιο της Chipita που κρατάει πάνω από μια δεκαετία φαίνεται ότι πλέον να γίνεται πράξη μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο λόγος για το εργοστάσιο κρουασάν της εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη. Για εταιρείες σαν την Chipita είναι μια αγορά μαγνήτης, καθώς ο αριθμός γεννήσεων ανά μητέρα βρίσκεται στο 2,15 (ποσοστό πάνω από το 2,1 που είναι το όριο για φυσική ανανέωση του πληθυσμού μίας χώρας) ενώ οι γεννήσεις του 2012 ήταν 1.279.864 έναντι 374.855 θανάτων.

Η αρχική επένδυση που ήταν της τάξης των 12 εκατ. ευρώ ξεπεράστηκε στην πορεία και έφτασε πλέον τα 21,5 εκατ. ευρώ, η οποία όπως έγινε σήμερα γνωστό θεωρείται βέβαιο ότι θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο ύψους 10,7 εκατ. ευρώ από τον Διεθνή Οργανισμό Χρηματοδότησης (IFC). Η έγκριση της χρηματοδότησης αναμένεται να περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο του IFC τον επόμενο μήνα και χαρακτηριστικό του κλίματος είναι η δήλωση στελέχους του οργανισμού σύμφωνα με το οποίο η κίνηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μίας σχέσης μεταξύ του Οργανισμού και της Chipita.

Η σχέση αυτή έχει την δυνατότητα να επεκταθεί και στο μέλλον με μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, καθώς η Chipita αναπτύσσεται συνεχώς σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές. Επόμενος σταθμός για την εταιρεία , μετά την Κωνσταντινούπολη είναι η Τζακάρτα. H Ινδονησία, μία ακόμη μουσουλμανική χώρα με πληθυσμό 240 εκατ. ανθρώπων χαρακτηρίζεται και αυτή από τον υψηλό αριθμό γεννήσεων (2,1 γεννήσεις ανά μητέρα).

Διαβάστε επίσης: Είσοδος της Folli Follie στην Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι της πρώτης επέκτασης σε μουσουλμανική χώρα που πραγματοποίησε η Chipita στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με την δημιουργία εργοστασίου join venture (Edita) στην Αίγυπτο, ακολούθησαν πρόσφατα άλλες δύο κινήσεις σε χώρες όπου επικρατεί το Ισλάμ. Η πρώτη ήταν στην Νιγηρία σε συνεργασία με τον όμιλο Δαυίδ και η επόμενη στην Σαουδική Αραβία σε συνεργασία με τον όμιλο Ολαγιάν με τον οποίο υπάρχει και μετοχική συνεργασία.