H επίλυση της διατροφικής κρίσης μπορεί να έρθει από τα έντομα
- 01/04/2018, 19:00
- SHARE
Τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα λεγόμενα σκουλήκια του Hubert στο μέλλον της ανθρωπότητας.
της Vivienne Walt
Μόλις μια δεκαετία πριν, ο Antoine Hubert, Γάλλος γεωργικός επιστήμονας, δίδασκε στους φοιτητές του πώς να δημιουργούν «φάρμες σκουληκιών», ρίχνοντας μπανανόφλουδες σε κουτιά με σκουλήκια και ανακυκλώνοντας τα απόβλητά τους. Ήταν, όπως λέει, ένα διασκεδαστικό μάθημα πάνω στην οικολογική γεωργία.
Τώρα, τα σκουλήκια του Hubert έχουν αγγίξει μια πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, με τη δυνατότητα να επηρεάσουν μια παγκόσμια βιομηχανία αξίας περίπου 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως: τις ζωοτροφές.
Αντί να κρατάει έντομα σε αίθουσες διδασκαλίας, η startup του Hubert, Ynsect, παράγει μαζικά προνύμφες και στη συνέχεια τις μετατρέπει σε πρωτεΐνες υψηλής περιεκτικότητας για να ταΐζονται τα ζώα και τα ψάρια που τρώμε εμείς οι άνθρωποι και τα κατοικίδια ζώα μας.
«Η τελευταία φορά που υπήρξε μια παρόμοια ανακάλυψη ήταν όταν εφευρέθηκε η ιχθυοκαλλιέργεια στη Νορβηγία και την Ασία, και αυτό συνέβη πριν από 60 χρόνια», λέει ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Ynsect, ενώ ξεναγεί το Fortune στο εργοστάσιο δοκιμών κοντά στη Dole, μια πόλη στην ανατολική Γαλλία. «Πρόκειται για μια εντελώς νέα αλυσίδα αξίας».
Η κατασκευή πέντε επιπέδων, βαμμένη με ένα ζεστό κίτρινο και πράσινο χρώμα, δεν μοιάζει με χώρο όπου μπορεί να φιλοξενείται μια πρωτοποριακή καινοτομία.
Όμως, το θέαμα μέσα είναι εκπληκτικό, μόλις ξεπεράσεις την πρώτη αίσθηση σιχαμάρας. Πλαστικοί δίσκοι, ο ένας πάνω από τον άλλον, που περιέχουν εκατομμύρια σκουλήκια μετακινούνται κατά μήκος μιας γραμμής παραγωγής η οποία ελέγχεται εξ ολοκλήρου από ρομπότ. Εκεί, χωρίζονται ανάλογα με το μέγεθός τους και τα ώριμα σκουλήκια περνάνε μέσα από ατμό. Στη συνέχεια, εξάγονται τα έλαιά τους, και τα σώματά τους (συμπεριλαμβανομένου του εξωσκελετού) μετατρέπονται σε σκόνη που μοιάζει με άμμο της θάλασσας.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά υψηλή πρωτεΐνη», λέει ο 35χρονος Hubert. Ο ίδιος τονίζει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, οι εκτρεφόμενοι σολομοί και πέστροφες αναπτύσσονται κατά 35% περισσότερο σε μέγεθος καταναλώνοντας την τροφή της Ynsect σε σχέση με την παραδοσιακή τροφή ψαριών. «Και είναι πολύ υγιή» ισχυρίζεται ο Hubert.
Εάν η ιδέα του Hubert επεκταθεί, ίσως και η υγεία του πλανήτη βελτιωθεί εξίσου. Παρά την έκρηξη των βιολογικών τροφών, ελάχιστοι από εμάς σκεφτόμαστε τι συμβαίνει με τη διατροφή των ζώων – το τι τρώνε οι αγελάδες, τα κοτόπουλα, τα πρόβατα, οι χοίροι και τα ψάρια πριν τα φάμε εμείς.
Τα στατιστικά στοιχεία είναι ανησυχητικά. Σχεδόν το ήμισυ της γεωργικής γης του πλανήτη – περίπου 6 δισεκατομμύρια στρέμματα – χρησιμοποιείται για καλλιέργειες που προορίζονται για τη διατροφή των ζώων. Και περίπου το 45% αυτής της έκτασης πηγαίνει απλώς στη σίτιση των κοτόπουλων.
Δεδομένου ότι η γεωργία εκπέμπει περίπου το 25% του συνολικού διοξειδίου του άνθρακα, το κόστος από πλευράς κλιματικής αλλαγής είναι σημαντικό.
Και βέβαια υπάρχουν και οι ωκεανοί. Περίπου το 22% του συνόλου των ψαριών που αλιεύονται μετατρέπονται σε ιχθυάλευρα, των οποίων η παγκόσμια τιμή έχει αυξηθεί περίπου κατά 500% από το 2000, καθώς τα αποθέματα των ωκεανών σε ψάρια μειώνονται.
Πηγή: fortune.com