H επιστροφή της ρωσικής αυτοκρατορίας;
- 19/11/2014, 12:38
- SHARE
Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στα γερμανικά ΜΜΕ οι κινήσεις Πούτιν και η απογοήτευση της Μέρκελ.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι γνωστό ότι δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθητικός στα ΜΜΕ της Δύσης. Αυτή τη φορά τα γερμανικά ΜΜΕ προχωρούν ένα βήμα παρακάτω και αναφέρονται σε σχέδια του Ρώσου ηγέτη για «ανασύσταση» της ρωσικής αυτοκρατορίας.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί ρεπορτάζ για το στρες που προκαλεί ο Πούτιν στην Μέρκελ.
«Για τον Ρώσο πρόεδρο είναι πλέον μάλλον αδιάφορο τι σκέπτεται ο δυτικός κόσμος για το πρόσωπό του και μια σειρά άλλα ζητήματα», σημειώνει η εφημερίδα.
Ο στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ξεκάθαρος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
«Τον Δεκέμβριο του 2016 συμπληρώνονται 25 χρόνια από το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ λίγο αργότερα ακολουθεί η 100η επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης. Το 2017 είναι ο τελευταίος χρόνος της τρίτης προεδρικής θητείας του και ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θέλει απλά να είναι θεατής μιας παρέλασης μνήμης, αλλά μιας παρέλασης νίκης. Είναι σαφές ότι δεν επιδιώκει την επιστροφή του κομμουνισμού. Αλλά το όνειδος του 1991 με την κατάρρευση της ρωσικής αυτοκρατορίας και τη δημιουργία πολλών κυρίαρχων κρατών, φιλοδοξεί να το εξαλείψει. Στο ξεκίνημα του προεκλογικού αγώνα για την τέταρτη προεδρία θα πρέπει να βρίσκεται το μήνυμα ότι η Ρωσία ως παγκόσμια δύναμη έχει επανενωθεί».
«Όταν ίσως κάποτε η Α. Μέρκελ γράψει απομνημονεύματα, είναι μάλλον απίθανο να περιγράψει τι συζητούσε επί ώρες με τον πρόεδρο Πούτιν πρόσφατα στο Μιλάνο και το Σαββατοκύριακο στην Αυστραλία, παρατηρεί η Berliner Zeitung σε σχόλιο με τίτλο «Η απογοήτευση της Α. Μέρκελ» προσθέτοντας: «Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι δεν προέκυψαν απτά αποτελέσματα για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία. Η ομιλία της στο Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής Lowy στο Σύδνεϋ με την ανοιχτή πια κριτική στο Κρεμλίνο, σχετίζεται πιθανότατα με την απογοήτευσή της. Όταν η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιεί ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αποκλείεται να επιδιώξει αποσταθεροποίηση σε Μολδαβία, Γεωργία και Σερβία ή στα δυτικά Βαλκάνια, έχουμε να κάνουμε με πολύ περισσότερα από μια απλή υπόθεση. Μπορεί να θεωρήσουμε δεδομένο ότι αυτό το σενάριο έπαιξε ρόλο στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις των δύο ηγετών».