H επιστροφή της τρόικα και το νέο δάνειο γέφυρα στην Ελλάδα
- 23/07/2015, 13:58
- SHARE
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και του Brussels Group – Σκέψεις για νέο δάνειο ώστε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ.
Στην Αθήνα επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, χωρίς όμως να είναι ακόμη βέβαιη η παρουσία του ΔΝΤ, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο. Από ελληνικής πλευράς στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης.
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στους θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέζου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μεταβεί στην Αθήνα αύριο ή το Σάββατο, όπως ενημέρωσε τους εκπροσώπου του Τύπου στην Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.
Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται προηγούμενη αίτηση από την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί.
Ο Τζέρι Ράις εκτίμησε ότι οι συνομιλίες γύρω από ένα νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα προαναγέλλονται “δύσκολες” και θα απαιτούσαν, ως προϋπόθεση, μια “συγκεκριμένη” δέσμευση των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους της χώρας. “Ο δρόμος εμφανίζεται σαφώς δύσκολος, δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή της διαδικασίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα για την Ελλάδα “θα εξαρτηθεί” από την έκβαση των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολιάζοντας την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Ελλάδα, επισήμαναν ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το τριετές Μνημόνιο (MOU) όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να αποπληρωθεί ένα «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ.
Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για την ημερομηνία επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ανέφεραν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.
Πάντως πηγές από τις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μέσα στον Αύγουστο και για άμεση εκταμίευση χρημάτων. Οι ανάγκες της Ελλάδας φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ για τον Αύγουστο (πληρωμή ΕΚΤ – ΔΝΤ και τόκοι) και καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η τελική συμφωνία να επικυρωθεί τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να βρεθεί πάλι μία φόρμουλα για την εξασφάλιση ενός δανείου – γέφυρας.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο το πιο πιθανό σενάριο είναι να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέσω πάλι του πανευρωπαϊκού ταμείου EFSM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης) που έγινε και για την πληρωμή των οφειλών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 19 Ιουλίου υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζονται μέσω εγγυήσεων τα 9 κράτη-μέλη που δεν μετέχουν στο ευρώ.
Οι εγγυήσεις που δόθηκαν για να συμφωνηθεί η εκταμίευση των 7,16 δισ. ευρώ την περασμένη Δευτέρα, ήταν τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα και τα κονδύλια που λαμβάνει η χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία.
Ικανοποίηση από τους θεσμούς για τη ψήφιση των μέτρων
Οι πιστωτές της Ελλάδας εξέφρασαν σήμερα την ικανοποίησή τους προς την Αθήνα, μετά την ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο μιας δεύτερης σειράς μέτρων στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 13 Ιουλίου.
«Η πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι οι ελληνικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή τη δεύτερη σειρά μέτρων εγκαίρως και με τρόπο που είναι συνολικά ικανοποιητικός», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα.
Την ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων του πακέτου μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί χαιρέτισε και η Καγκελαρία, δια του διευθυντή της, Πέτερ Αλτμάιερ. Πρόκειται για «ένα ακόμη σημαντικό βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου», έγραψε νωρίτερα σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Αλτμάιερ και προσέθεσε ότι δεν πρόκειται ακόμη για ολόκληρο το ταξίδι, αλλά για μια οπωσδήποτε καλή εκκίνηση.
Διαβάστε ακόμη: