H εταιρεία που τολμάει να τα «βάλει» με τις αεροπορικές
- 02/12/2014, 14:33
- SHARE
Η Refund.me βοηθάει τους επιβάτες πτήσεων να διεκδικήσουν αποζημίωση.
Η ιδρύτρια του Refund.me εντόπισε μια πρωτότυπη, κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα: βοηθά τους επιβάτες πτήσεων να υποβάλλουν αιτήσεις αποζημίωσης.
Η ηλικίας δύο ετών εταιρεία Refund.me της Ιβ Μπούχνερ είναι μια πλατφόρμα που διευκολύνει τους επιβάτες των αερογραμμών να λάβουν πίσω χρήματα όταν μια πτήση που ξεκινά από ευρωπαϊκή χώρα ή εξυπηρετείται από ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία ακυρώνεται ή έχει καθυστέρηση άνω των δύο ωρών.
Σύμφωνα με έναν σχετικά άγνωστο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάτες με εισιτήριο στους οποίους απαγορεύεται η επιβίβαση ως υπεράριθμοι ή των οποίων οι πτήσεις από και προς την Ευρώπη ακυρώνονται ή καθυστερούν μπορούν να λάβουν έως και 600 Ευρώ αποζημίωση.
Όμως, μόνο ένα μικρό ποσοστό επιβατών υποβάλλει τις σχετικές αιτήσεις αποζημίωσης. Η Refund.me εκτιμά ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, οι αμερικανοί πολίτες θα μπορούσαν να έχουν υποβάλλει αιτήσεις αποζημίωσης αξίας έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. «Έχουμε αυτό τον καταπληκτικό νόμο στην Ευρώπη και δεν το γνωρίζει κανένας», λέει η Μπούχνερ.
Η ίδια γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας επιβάτης σε μια πτήση. Ως πρώην ρεπόρτερ της γερμανικής τηλεόρασης, η Μπούχνερ βρέθηκε συχνά αναγκασμένη να περιμένει ατελείωτες ώρες σε απομακρυσμένα αεροδρόμια, είτε επειδή η πτήση είχε υπεράριθμες κρατήσεις, είτε επειδή το αεροπλάνο είχε καθυστέρηση λόγω μηχανικής βλάβης.
Ύστερα από μια εκνευριστική καθυστέρηση στη Σαρδηνία, προσπάθησε να υποβάλει αίτηση αποζημίωσης στην αεροπορική εταιρεία. «Μετά από έξι μήνες, τα παράτησα», εξηγεί. Αλλά και το να πάρεις δικηγόρο κοστίζει πολλά, ειδικά εφόσον το μέγιστο ποσό που μπορείς να διεκδικήσεις είναι μικρό. Το μέγιστο είναι 600 Ευρώ, αλλά ο προσδιορισμός του βασίζεται σε πολλούς παράγοντες όπως η απόσταση και ο χρόνος καθυστέρησης.
Η Refund.me λαμβάνει ως αμοιβή το 15% κάθε επιτυχούς αίτησης, ενώ το ποσοστό μπορεί να ανέβει έως και στο 30% ανάλογα με το ποσό που διεκδικείται.
Ο αριθμός των ιστοσελίδων που κάνουν αυτή τη δουλειά – βοηθούν δηλαδή τους επιβάτες πτήσεων να διεκδικήσουν αποζημίωση – αυξάνεται, με sites όπως τα AirHelp, EUclaim και Flight Delayed. Όμως, η Refund.me ξεχωρίζει τόσο για την τρέχουσα εκτίμηση της αξίας της στα 16 εκατομμύρια δολάρια, όσο και για την παρουσία της στην Έκθεση Καινοτόμων Δικηγόρων των Financial Times για το 2014, στην οποία επαινείται η Refund.me για τη συμβολή της στην απλοποίηση της διαδικασίας διεκδίκησης αποζημίωσης.
Με 30.000 αιτήσεις ετησίως, υπολογίζεται ότι ο τζίρος της Refund.me αγγίζει τα 3 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.