H Greek Mafia και η έρευνα της ΕΥΠ για τη ρωσική επιρροή στην Ελλάδα
- 22/01/2024, 09:54
- SHARE
Στις αρχές του 2018 την πολιτική επικαιρότητα μονοπωλούσε η Συμφωνία των Πρεσπών. Στο παρασκήνιο, οι ελληνικές μυστικές ερευνούσαν εκείνη την περίοδο πρόσωπα που θεωρήθηκε ότι λειτουργούσαν υπέρ των ρωσικών συμφερόντων στην Ελλάδα, πιο ειδικά είχαν σχέσεις με παρα-εκκλησιαστικούς κύκλους και επεδίωκαν να συντηρήσουν κλίμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Από την ίδια δεξαμενή πληροφοριών προέκυψε, από «σπόντα», η εξάρθρωση ενός δικτύου που διακινούσε μετανάστες στην Ιταλία. Δύο από τα πρόσωπα που είχαν κατηγορηθεί το 2018 για την παραπάνω υπόθεση, η οποία εκκρεμεί στο Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, είναι σήμερα κεντρικοί κατηγορούμενοι για τις εκτελέσεις μεταξύ μελών της λεγόμενης Greek Mafia.
Στο πληροφοριακό υλικό που είχαν διαβιβάσει το 2018 οι μυστικές υπηρεσίες στο Οργανωμένο Έγκλημα της ΕΛ.ΑΣ., κεντρικό πρόσωπο ήταν ένας 52χρονος ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο ίδιος εξέδιδε μία μικρή μηνιαία εφημερίδα και διατηρούσε επαφές με πολιτιστικούς συλλόγους και Ρώσους κληρικούς, τις οποίες δεν έκρυβε. Αντίθετα, συμμετείχε σε γκαλά και φωτογραφιζόταν με πολιτικούς και παράγοντες.
Η αστυνομία ζήτησε την άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τον 52χρονο, από την οποία, σύμφωνα με τη δικογραφία, που είδε το NEWS24/7, ο ίδιος εμφανιζόταν να οργανώνει την παράνομη μεταφορά μεταναστών με σκάφη αναψυχής, από τις ακτές της δυτικής Ελλάδας στην Ιταλία.
Στις 3:05 τα ξημερώματα της 10ης Μαΐου, ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού ακινητοποίησαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του ακρωτηρίου Γέρακα Ζακύνθου και του Κατάκολου Ηλείας το σκάφος αναψυχής Imren με σημαία Τουρκίας. Καπετάνιος ήταν ένας Ουκρανός και στην καμπίνα του 10μετρου πλοιαρίου βρέθηκαν 38 μετανάστες, οι περισσότεροι Ιρακινοί.
Την ίδια μέρα, έξι άτομα συνελήφθησαν στα διόδια του Ρίου και στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών, ήταν δύο ομογενείς, στους οποίους σήμερα αποδίδεται ενεργή συμμετοχή στις εκτελέσεις της Greek Mafia.
Ο ένας εξ αυτών συνελήφθη στη μεγάλη επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας και πρόκειται να οδηγηθεί τη Δευτέρα μαζί με τους υπόλοιπους στον ανακριτή, ενώ ο δεύτερος εκτιμάται ότι έχει διαφύγει στο εξωτερικό και καταζητείται.
Στην υπόθεση του 2018, το σκάφος Imren είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Νεάπολης Βοιών της Λακωνίας με δηλωμένο προορισμό την Καλαμάτα κι έπειτα το Μαυροβούνιο. Στην πραγματικότητα, είχε προορισμό τις ιταλικές ακτές.
Μετά από μία στάση στο Οίτυλο, λόγω μηχανικής βλάβης, το σκάφος έδεσε στην Καλαμάτα. Τα πράγματα δεν προχωρούσαν και κάποια στιγμή, ο ομογενής που παρουσιάζεται ως αρχηγός, ακούγεται να διαμαρτύρεται στο τηλέφωνο:
«Εμείς τα ετοιμάσαμε όλα, τους άλλους τους κρατάμε με αλυσίδες για να μη φύγουν […] Οι άνθρωποι έχουν ξοδέψει 60 και κάτι χιλιάδες εξαιτίας μου, επειδή είπα ότι υπάρχουν όλα αυτά […] Από τη Ρωσία είναι τα παιδιά, από εκεί έχουν έρθει και ήρθαν εδώ και κάθονται. Μία η βροχή, μία κάτι άλλο και μου λένε ότι εξαιτίας μου ήρθαν, αλλιώς θα πήγαιναν αλλού […] Αύριο θα το τελειώσουμε αδερφέ».
Στις 9 Μαΐου το σκάφος έφυγε από τη Ζάκυνθο και κινήθηκε ανατολικά στις ακτές της Ηλείας. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ, έφτασε στην περιοχή μεταξύ Θίνες και Παλαιοχώρι. Εκεί εκτιμάται ότι επιβιβάστηκαν οι μετανάστες. Το Imren ανοίχτηκε στη θάλασσα. – Τριάντα έξι; ρώτησε κατηγορούμενος στο τηλέφωνο. – Ναι, απάντησε ο συνομιλητής του. Είναι αδιευκρίνιστο πώς προέκυψαν οι δύο επιπλέον επιβάτες στο πλοιάριο.
Δύο ώρες αργότερα, λιμενικοί που παρακολουθούσαν διακριτικά το σκάφος, έκαναν ρεσάλτο, το οποίο καταγράφηκε σε βίντεο. Από τις καταθέσεις των μεταναστών προκύπτει ότι το δίκτυο ζητούσε 4.000 ευρώ από τον καθένα για να τους μεταφέρει στην Ιταλία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Αιολικές επενδύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ – Στα 5.226 ΜW η ισχύς
- Γιατί είναι σημαντική η τεχνητή νοημοσύνη στο ηλεκτρονικό εμπόριο – Ποιες οι νέες τάσεις
- Τι αλλάζει στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών – Το φαινόμενο του skiplagging
Πηγή: news247.gr