H meta-εποχή της luxury φιλοξενίας
- 20/04/2022, 16:00
- SHARE
*Από τον Κώστα Παναγάκη
Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου περισσότερα από 600 ανώτατα στελέχη luxury ξενοδοχείων και travel designers βρέθηκαν στη Marbella της Ισπανίας για την καθιερωμένη ετήσια συνάντηση του πιο exclusive δικτύου στον κλάδο της φιλοξενίας: των Serandipians by Traveller Made.
Μια συνάντηση που, έπειτα από δύο χρόνια online διεξαγωγής, πραγματοποιήθηκε ξανά με φυσική παρουσία, με τη ζήτηση να ξεπερνά κάθε προηγούμενο και αρκετούς από τους συμμετέχοντες να βρίσκονται σε λίστα αναμονής πολλών ημερών μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι μπορούν να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο.
Για τους, λίγους, μυημένους στον κόσμο του luxury hospitality η είσοδος του event θύμιζε τα «Oscar της Φιλοξενίας», με μερικά από τα πιο βαριά ονόματα του κλάδου να δίνουν για μια ακόμη φορά δυναμικό «παρών». Τα θέματα συζήτησης, πολλά και ουσιαστικά: η επιστροφή στη νέα κανονικότητα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, η πορεία των κρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν που βρίσκεται προ των πυλών και πολλά άλλα. Αυτό που κυριάρχησε, ωστόσο, ήταν η ανοιχτή πλέον συζήτηση για τα δεδομένα που θα διαμορφώσουν τη φιλοξενία πολυτελείας μέσα στα επόμενα χρόνια.
Επιστροφή στην κανονικότητα έπειτα από δύο ολόκληρα χρόνια
Ξεκινώντας την παρουσίαση του Συνεδρίου, ο Quentin Desurmont, ιδρυτής και CEO των Serandipians by Traveller Made, έδωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο μια αισιόδοξη εικόνα για την επιστροφή του κλάδου της πολυτελούς φιλοξενίας στη νέα κανονικότητα, φροντίζοντας ωστόσο να καταστήσει σαφές και το εύρος της απώλειας των δύο τελευταίων ετών. Με περισσότερα από 480 μέλη σε 70 διαφορετικές χώρες, η οπτική που έχει δεν μπορεί παρά να είναι σφαιρική και σε αυτό το πλαίσιο, σχολιάζοντας τη συνολική εικόνα των προηγούμενων ετών. Ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών των μελών του δικτύου Travel Designers μειώθηκε κατά 71% το 2020 έναντι του 2019, ενώ για το 2021 ο τζίρος αυξήθηκε μεν κατά 60% έναντι της προηγούμενης χρήσης, ωστόσο το πρόσημο παραμένει αρνητικό (-54%), αν κανείς προχωρήσει στη σύγκριση με έτος αναφοράς το 2019. Σε επίπεδο αγορών, σημείωσε ότι τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση είχαν οι αγορές της Αυστραλίας και της Κίνας, ενώ σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του 2021, τα μεγαλύτερα μεγέθη κατέγραψαν οι αγορές της Ινδίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Πώς αλλάζουν οι ταξιδιωτικές συνήθειες στο upper affluent κομμάτι του ταξιδιού
Οι συζητήσεις με στελέχη από ολόκληρο τον κόσμο αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καταγράψει κανείς σφαιρικές τάσεις αλλά και μοτίβα στη συμπεριφορά των ταξιδιωτών. Όπως επισημαίνει και η Kathy Stewart, CEO της Butterfield & Robinson με έδρα στον Καναδά, η στροφή προς τα ταξίδια εμπειριών είναι πιο έντονη από ποτέ. Πλέον σε επίπεδο πωλήσεων οι μεμονωμένες κρατήσεις ή τα μικρά ιδιωτικά group παιρνούν εμφανώς το προβάδισμα έναντι των οργανωμένων μεγάλων group, ενώ είναι πιο εύκολο από ποτέ να επικοινωνήσει κανείς και να πουλήσει ταξίδια εμπειριών, καθώς αποτελούν βασικό στοιχείο της υφιστάμενης ζήτησης. Ένα πρόσθετο ουσιαστικό στοιχείο των αλλαγών που καταγράφονται στις συμπεριφορές των ταξιδιωτών αφορά και στη σύνθεση των συμμετοχών, όπου είναι εξαιρετικά έντονο το multi-generation travel, με δύο και περισσότερες γενιές να συμμετέχουν σε ταξίδια αναψυχής και εμπειριών.
Την ίδια στιγμή, η Daniella Ponter, μία από τις πιο εξειδικευμένες travel designers στο κομμάτι των high-end αφρικανικών σαφάρι, δίνει τη δική της εικόνα για τη διάσταση που έχει λάβει η έννοια των digital nomads και των bleisure ταξιδιών, ακόμη και σε μέρη που δεν περίμενε κανείς αυτό να συμβεί. «Μη φανταστείτε ότι κυκλοφορούν όλοι με τα laptop στο χέρι μέσα στην αφρικανική φύση», μας εξηγεί, «έχουμε φροντίσει και έχουμε ειδικούς χώρους, όπου κάποια μέλη της οικογένειας μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πραγματικά γρήγορο internet και σε αυτό το πλαίσιο αφιερώνουν χρόνο μέσα στην ημέρα για την εργασία τους». Επιβεβαιώνοντας το ίδιο μοτίβο με τα αφρικανικά σαφάρι, ο Paolo Macchiaroli, CEO της My Private Villas, με έδρα στο Λονδίνο και περισσότερα από 700 συνδεδεμένα properties σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνει σαφές ότι για τον ίδιο και τους πελάτες του τα χρόνια της πανδημίας δεν αποτέλεσαν πρόβλημα σε επίπεδο ζήτησης. Ωστόσο, σημειώνει ταυτόχρονα ότι οι εξαιρετικές αποδόσεις που παρουσίασαν οι βίλες κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών ανέβασαν σημαντικά τον αριθμό των νέων properties και δημιούργησαν την ανάγκη για νέες επενδύσεις, καθώς οι ιδιοκτήτες συνειδητοποιούν σταδιακά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.
Ιδιαίτερη μνεία στη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στην παρουσία των Ultra High Net Worth Individuals (UHNWI) και στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνοντας αποφάσεις επηρεάζουν το οικοσύστημα της luxury φιλοξενίας. Βασικό ρόλο στις αναλύσεις είχε ο Winston Chesterfield, της εταιρείας Barton, ο οποίος μεταξύ άλλων προχώρησε και σε ποσοτικές αναφορές, εξηγώντας ότι μέσα στην πανδημία ο αριθμός των UHNWI αυξήθηκε σημαντικά, ξεπερνώντας τους 295.000, με ποσοστό μεγαλύτερο από το ένα τρίτο εξ αυτών να προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και το top 5 των χωρών να το απαρτίζουν οι ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γερμανία και Καναδάς. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του top 10 των πόλεων με τους περισσότερους κατοίκους που έχουν προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια δολάρια, η Ιαπωνία συμμετέχει με δύο πόλεις: το Τόκιο και την Οσάκα.
Με τη σκυτάλη να περνά από την πλευρά των guests σε εκείνη των hospitality brands, η συζήτηση άλλαξε πλαίσιο και επικεντρώθηκε -ενδεχομένως για πρώτη φορά στα χρονικά σε τέτοιο βαθμό- στο πώς ο κλαδος του high-end hospitality θα αποκτήσει πραγματικά χαρακτηριστικά luxury brand, σαν αυτά που διακρίνει κανείς στους παραδοσιακούς κλάδους καταναλωτικών και πάγιων αγαθών, όπως υψηλά περιθώρια κερδοφορίας, πραγματικές συνθήκες έλλειψης προσφοράς και δημιουργία ουσιαστικών συνθηκών exclusivity. Εδώ η λέξη-κλειδί ήταν το «desirability» (που αποτελεί και βασικό κομμάτι του τίτλου του συνεδρίου) και πώς αυτό συνδέεται με τα πιο βασικά ένστικτα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Βρίσκεται το μέλλον της φιλοξενίας στο Metaverse;
Έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο των αναφορών στο ψυχολογικό κομμάτι της προϊοντικής τοποθέτησης των hospitality brands, η συζήτηση πέρασε στο πιο ενδιαφέρον ίσως σημείο των μελλοντικών εξελίξεων: το Μetaverse. Τα ερωτήματα για το μέλλον του στον κλάδο της φιλοξενίας ήταν και είναι πολλά και καμία απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη. Θα επηρεάσει τις πωλήσεις των ξενοδοχείων, δίδοντας μια εκπληκτικά ρεαλιστική απεικόνιση της εμπειρίας που θα ζήσει ο επισκέπτης; Θα αποτελέσει ευθέως ανταγωνιστικό προϊόν με καθαυτή την εμπειρία διαμονής; Ποιος ο ρόλος των NFTs και του blockchain στο να διατηρήσουν τα brands -αλλά και οι προορισμοί- ενεργό ρόλο στο legacy που έχουν χτίσει; ‘Οπως είναι πρόδηλο, ερωτήσεις σαν τις ανωτέρω θα μπορούσαν να αποτελέσουν μόνο τη σπίθα για αρκετές συζητήσεις, χωρίς να γνωρίζει κανείς την πραγματική εξέλιξη των πραγμάτων.
*Ο Κώστας Παναγάκης είναι Διευθύνων Σύµβουλος της Travelworks Public Relations
**Φωτογραφίες: Προσωπικό αρχείο
***Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα